Άνδρες vs γυναικών. Ποιες είναι οι διαφορές στην προπόνηση;


Υπάρχουν βιολογικές διαφορές ανάμεσα στη φυσιολογία των ανδρών και των γυναικών οι οποίες επηρεάζουν τις αθλητικές επιδόσεις αλλά και την εμφάνιση των δύο φύλων.
 man and woman jumping

Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο θώρακα, πνεύμονες και μεγαλύτερη χωριτηκότητα πνευμόνων. Επιπλέον έχουν μεγαλύτερη καρδιά και όγκο παλμού, μεγαλύτερη μέγιστη καρδιακή συχνότητα και πρόσληψη οξυγόνου και υψηλότερη τιμή αιμοσφαιρίνης. 

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη διαφορά της σύστασης του σώματος καθιστούν καλύτερο το σύστημα μεταφοράς οξυγόνου των ανδρών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι γυναίκες δεν μπορούν να εξελίξουν και να βελτιώσουν την αερόβια ικανότητά τους.
An on Treadmill
Στο μυοσκελετικό σύστημα οι διαφορές είναι ακόμα πιο έντονες καθώς ο ανδρικός σκελετός είναι μεγαλύτερος και πιο βαρύς. Κύρια διαφορά όμως είναι πως οι άνδρες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολύ περισσότερο μυικό ιστό από τις γυναίκες αλλά και περισσότερη δύναμη. 

Για την περισσότερη μυική μάζα των ανδρών ευθύνονται ορμονολογικοί παράγοντες καθώς οι ίδιοι παράγουν φυσιολογικά 240-1000 ng/dl (νανογραμμάρια ανα δεκατόλιτρο) τεστοστερόνης, ενώ οι γυναίκες μόνο 10 εως 60 ng/dl.
Man Doing Pull-Ups
Οι διαφορές στην παραγωγή ορμονών δημιουργεί και αποκλίσεις στις ιδανικές τιμές σωματικού λίπους ανάμεσα στα δύο φύλα. Για τις γυναίκες οι τιμές αυτές κυμαίνονται από 15 έως 22%, ενώ για τους άνδρες από 9 έως 15%. Μετά την ηλικία των 30 και με την πάροδο του χρόνου οι ιδανικές τιμές ανεβαίνουν και για τους δύο.
Photo of Woman Lifting Two Dumbbells
Ο γυναικείος οργανισμός διαθέτει αρκετές ευνοϊκές βιολογικές διαφορές, έναντι του ανδρικού, όπως η ευκινησία, η ευλυγισία των μυών και των αρθρώσεων και η μεγαλύτερη ανοχή στο γαλακτικό οξύ και τον πόνο.
Woman Wearing Black Sports Bra Reaching Floor While Standing
Παρ όλες τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, το είδος της προπόνησης δε χρειάζεται να διαφέρει ανάλογα με το φύλο αλλά ανάλογα με το στόχο του κάθε ανθρώπου καθώς μπορούν αμφότεροι να έχουν οφέλη σε όλα τα είδη άσκησης.














πηγη:the-man


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου