Γιατί φαίνονται οι φλέβες σε σημεία του σώματός σου;

φαίνονται οι φλέβες

Δεν είναι λίγα τα άτομα στα οποία φαίνονται οι φλέβες σε κάποια σημεία του σώματός τους. Συνήθης είναι η εμφάνισή τους στην κατάληξη των άνω και κάτω άκρων, όπου το δέρμα λεπταίνει και τις αφήνει να φανούν. Πιο αντιαισθητικό και ενοχλητικό για τους περισσότερους, όμως, είναι όταν φαίνονται οι φλέβες κατά την έκταση των ποδιών.
 
Στη δεύτερη περίπτωση, πρόκειται για μπλε, μωβ ή κόκκινες λεπτές φλέβες που διακρίνονται με γυμνό μάτι στα μπούτια ή τις γάμπες. Μάλιστα, σε μερικά σημεία μπορεί και να συσσωρεύονται.

Γιατί φαίνονται οι φλέβες στα πόδια ή τα χέρια σου; Είναι κάτι για το οποίο ευθύνεσαι εσύ, οπότε και μπορείς με ατομική προσπάθεια να το αντιμετωπίσεις; Μήπως υπάρχουν άλλοι παράγοντες που προκαλούν το εν λόγω φαινόμενο; Και, δεδομένου ότι δεν είναι κάτι που σου αρέσει ούτε το επιδιώκεις, τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση;

Μην ξεχάσεις να δεις κι άλλα άρθρα που αφορούν θέματα υγείας ή αισθητικής, όπως είναι τα παρακάτω: 

1. Ανοιχτόχρωμο δέρμα

Εάν το χρώμα της επιδερμίδας σου είναι ανοιχτό, τότε αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγεί το γιατί φαίνονται οι φλέβες σου. Λόγω του φυσικού χρώματος των φλεβών, όπως κι εσύ αντιλαμβάνεσαι, είναι ευκολότερο να γίνονται εμφανείς σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. 

2. Λεπτό δέρμα

Μπορεί από τη φύση σου να έχεις λεπτό δέρμα, το οποίο στην ουσία δεν επαρκεί ώστε «να καλυφθούν» οι φλέβες σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνονται οι φλέβες σου σε σημεία όπως πριν από τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών σου. Επίσης, μπορεί το δέρμα σου να έχει λεπτύνει από παράγοντες όπως είναι η απώλεια λίπους, το τράβηγμα της επιδερμίδας π.χ. σε περίπτωση κάποιες επέμβασης, η απώλεια κολλαγόνου, η γήρανση κι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Θα τους δούμε και παρακάτω. 

3. Πέρασμα του χρόνου

Με το πέρασμα του χρόνου, το δέρμα λεπταίνει, ιδίως στα άκρα μας. Το στρώμα του λιπώδους ιστού κάτω από αυτό γίνεται ολοένα και πιο λεπτό. Παράλληλα, χάνονται σταδιακά σημαντικές ποσότητες από το κολλαγόνο που παράγει φυσικά η επιδερμίδα. Και τα δύο μπορούν να ερμηνεύσουν το γιατί πετάγονται και φαίνονται οι φλέβες σου. 

4. Χαμηλά επίπεδα λίπους

Όταν έχεις λίγο λίπος στο σώμα σου, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες από κάποιον άλλον να «δεις» τις φλέβες σου. Επί της ουσίας, δεν επαρκεί για να «καλύψει» τον όγκο των φλεβών σου σε ορισμένα σημεία. Θα το παρατηρήσεις εάν κάνεις κάποια δίαιτα και χάσεις μπόλικα κιλά, άρα και λίπος μαζί. Θα το παρατηρήσεις, επίσης, σε αθλητές και άτομα που ασχολούνται ιδιαιτέρως με την εκγύμναση του σώματός τους, όπου οι φλέβες φαίνονται σε διάφορα σημεία του. Βέβαια, η γυμναστική αυτή καθαυτή αποτελεί κι έναν ξεχωριστό λόγο για τη διόγκωση και το «πέταγμα» των φλεβών. 

5. Γυμναστική άσκηση

Όπως θίξαμε μόλις, κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι φυσιολογικό κι αναμενόμενο να φαίνονται οι φλέβες σου. όταν γυμνάζεσαι, οι μύες δουλεύουν και διογκώνονται. Ωθούν, έτσι, τις φλέβες προς την επιφάνεια του δέρματός σου, με αποτέλεσμα να τις κάνουν ορατές. Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι ο ρόλος των φλεβών είναι η μεταφορά του οξυγόνου και του αίματος από την καρδιά σε όλο το σώμα και αντιστρόφως. Όταν κάνεις γυμναστική, επομένως, οι φλέβες χρειάζεται να κάνουν πιο εντατικά το έργο τους, κι άρα γίνονται μεγαλύτερες. Μετά την έντονη άσκηση, όμως, το φυσιολογικό είναι ότι αρχίζουν να «εξαφανίζονται» και πάλι. 

6. Εγκυμοσύνη

Δεν είναι διόλου παράξενο ή ανησυχητικό να φαίνονται οι φλέβες σε μία έγκυο γυναίκα. Ο όγκος του αίματος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι υψηλότερος και οι φλέβες έχουν μεγαλύτερο «φορτίο» να συγκρατήσουν και να μεταφέρουν. Επιπρόσθετα, εάν μιλάμε για μικρές κόκκινες, μωβ ή γαλάζιες φλέβες (= ευρυαγγείες) που εμφανίζονται κατά την έκταση του σώματος (συνήθως στις γάμπες και τα μπούτια), τότε μπορεί να μιλάμε για ορμονικούς παράγοντες κατά την εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή, περί τον 5ο – 6ο μήνα μπορεί η έγκυος να δει ότι φαίνονται οι φλέβες της, αλλά η κατάσταση υποχωρεί με το πέρας της κύησης. 

7. Έκθεση στον ήλιο

Η παρατεταμένη έκθεση στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται – εκτός των άλλων – κα για την εμφάνιση φλεβών. Τόσο στο σώμα όσο και στο πρόσωπο. Για το λόγο αυτό, πάντα προτείνεται από την επιστημονική κοινότητα η αποφυγή της, όσο γίνεται, αλλά και η επαρκής χρήση προϊόντων με αντηλιακή προστασία. 

8. Καθημερινές συνήθειες

Μερικές συνήθειες που ενδεχομένως να έχεις στην καθημερινότητά σου μπορεί να φέρουν ευθύνη για το ότι φαίνονται οι φλέβες σου σε μέρη του σώματός σου. Αναφερόμαστε μόνο για τις μικρές φλέβες που εκτείνονται στο σώμα κι ονομάζονται ευρυαγγείες. Τέτοιες συνήθειες είναι, λόγου χάριν, η χαλάουα, το μασάζ, η συχνή χρήση σάουνας, η πολύ συχνή χρήση ζεστού νερού και οι υπεραιμικές κρέμες. 

9. Φλεβική ανεπάρκεια

Είναι συχνό φαινόμενο να παρατηρούμε ότι εμφανίστηκαν στα πόδια μας κάποιες μικρές κόκκινες, μωβ ή μπλε φλέβες, οι οποίες διακρίνονται κάτω από την επιδερμίδα. Οι φλέβες αυτές αποκαλούνται, όπως προαναφέραμε, ευρυαγγείες. Πρόκειται για αγγεία που έχουν υποστεί βλάβη, επειδή το αίμα ρέει σε κατεύθυνση αντίθετη από τη φυσιολογική και σε μεγαλύτερο όγκο. Η εμφάνισή τους στο πόδι είναι ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας πρώτου βαθμού. Αυτό σημαίνει ότι η κυκλοφορία του φλεβικού αίματος στο πόδι είναι διαταραγμένη σε μικρό βαθμό. Η κατάσταση αυτή συνιστά τη φλεβική στάση, που είναι επίπτωση των κιρσών που μπορεί να δημιουργήσουν ευρυαγγείες. 

Τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση 

Όσον αφορά στις μεγαλύτερες φλέβες που φαίνονται στα άνω και κάτω άκρα 

1) Εναλλαγές νερών για την ανακούφιση των άκρων

Εάν φαίνονται οι φλέβες στα χέρια πριν τα δάχτυλά σου ή στο άνω τμήμα του πέλματός σου, τότε μία … σπιτική πρακτική είναι αυτή. Μουλιάζεις τα άκρα σου σε μια λεκάνη με ζεστό νερό για 3 λεπτά. Έπειτα τα βυθίζεις σε μία άλλη λεκάνη με κρύο νερό για 1 λεπτό. Επαναλαμβάνεις για 4 – 5 φορές συνεχόμενα αυτόν τον κύκλο.
Για περισσότερη ενίσχυση του αποτελέσματος, προσθέτεις φρέσκιες φλούδες από ακτινίδιο ή ανανά. Κάνεις μια ελαφριά απολέπιση τρίβοντας με το εσωτερικό της φλούδας τους τις παλάμες και τις φτέρνες σου, αλλά και τα σημεία από την άλλη πλευρά των χεριών και των ποδιών σου – δηλαδή την πλευρά που φαίνονται οι φλέβες και την από κάτω. 

2) Ανόρθωση ποδιών για ξεκούραση και βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος

Μία εύκολη, γρήγορη και με άμεσο αποτέλεσμα πρακτική είναι το να σηκώσεις τα πόδια σου για λίγα λεπτά. Ξαπλώνεις κάπου αναπαυτικά, ηρεμείς, κρατάς σε κάποιον τοίχο σε ορθή γωνία σχεδόν τα πόδια σου και περιμένεις για λίγα λεπτά. Τα ξεκουράζεις, βοηθάς στο να κυλήσει το αίμα ευκολότερα και να μη συσσωρεύεται στα πόδια σου κι άρα να μην φαίνονται οι φλέβες. Αυτό μπορείς να το κάνεις ακόμα και καθημερινά, όταν θέλεις το μεσημέρι ή το βράδυ να «φορτίσεις τις μπαταρίες σου»! 

3) Εάν κάνεις αποτρίχωση με κερί…

…τότε πρόσεχε το εξής: να τεντώνεις καλά την επιδερμίδα στα χέρια ή στα πόδια σου πριν απλώσεις το κερί ή τοποθετήσεις την κερωμένη ταινία. Γιατί, με αυτόν τον τρόπο, θα είναι πιο εύκολο να τραβήξεις με μία κίνηση την ταινία από το σημείο που την έβαλες. Κι έτσι να μην καταπονήσεις περαιτέρω το δέρμα σου. Επίσης, καλό tip είναι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων κεριού με ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε λαδάκι για μωρά ή σε ελαιόλαδο. 

Όσον αφορά στις ευρυαγγείες στα πόδια 

Για τις μικρές φλέβες που φαίνονται στα μπούτια ή στις γάμπες, υπάρχει σχετική θεραπεία. Για την ακρίβεια υπάρχουν σχετικές θεραπείες. Δεν γνωρίζουμε από αγγειοχειρουργική ή, τέλος πάντων, από τον αντίστοιχο κλάδο την ιατρικής. Οπότε μπορούμε μόνο να σε πληροφορήσουμε για τις θεραπευτικές λύσεις που υπάρχουν για τις ευρυαγγείες.

Πιο ειδικά, υπάρχει η μέθοδος του laser που συνήθως συνδυάζεται με την επόμενη μέθοδο για καλύτερα αποτελέσματα. Δεύτερον, υπάρχει η θεραπεία με σκληρυντικές ενέσεις. Και τρίτον, υπάρχει και η μέθοδος του σκληρυντικού αφρού.

Αυτό που κάνουν οι σκληρυντικές μέθοδοι είναι να εγχύουν μια ουσία που σκληραίνει και συγκλείνει το τοίχωμα των αγγείων που έχουν λεπτύνει πολύ. Το αίμα δεν μπορεί πια να περάσει μέσα από τα συγκεκριμένα αγγεία. Αποτέλεσμα: δεν φαίνονται οι φλέβες σου πλέον στα σημεία αυτά. 

Επίλογος 

Ασφαλώς, για περαιτέρω ενημέρωση επί του θέματος απαιτείται η επικοινωνία και η εξέταση από ειδικό ιατρό. Πότε να ανησυχήσεις; Είναι φυσιολογικό που φαίνονται οι φλέβες σου; Γιατί φαίνονται οι φλέβες στα τάδε σημεία; Τι μπορείς να κάνεις για να μην πετάγονται έτσι; Αυτά τα ερωτήματα μπορεί να σου τα απαντήσει ενδελεχώς μόνον εκείνος.










πηγη:dynamhgynaika


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου