London Biba boutique. Ο ναός της γυναικείας μόδας στα ‘60s και ‘70s

Όταν η Barbara Hulanicki άνοιξε τη μπουτίκ London Biba τον Σεπτέμβριο του 1964, είχε μόνο ένα φόρεμα σε ένα μέγεθος. Αλλά μέσα σε μια ώρα, τα φορέματα είχαν εξαντληθεί και ουρές γυναικών είχαν σχηματιστεί στο κατάστημα περιμένοντας την επόμενη παράδοση

Όταν η Barbara Hulanicki άνοιξε τη μπουτίκ London Biba τον Σεπτέμβριο του 1964, είχε μόνο ένα φόρεμα σε ένα μέγεθος. Αλλά μέσα σε μια ώρα, τα φορέματα είχαν εξαντληθεί και ουρές γυναικών είχαν σχηματιστεί στο κατάστημα περιμένοντας την επόμενη παράδοση.

Για την επόμενη δεκαετία, η μπουτίκ Biba έγινε η επιτομή του στυλ Swinging 60s. Η μπουτίκ ήταν το κατάστημα που έπρεπε να επισκεφτεί η κάθε γυναίκα και η ετικέτα του αυτή που έπρεπε να τη δούνε να φοράει.


Ξεκινώντας από την επιχείρηση ταχυδρομικών παραγγελιών της Hulanicki και το όνομά της να έχει δοθεί από το παρατσούκλι της μικρότερης αδελφής της, η μπουτίκ Biba ήταν επίσης πρωτοπόρος όσον αφορά στην ταχύτητα διάθεσης των trendy ρούχων. Το φόρεμα που φορούσε την Παρασκευή το βράδυ η παρουσιάστρια μιας δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής, ήταν διαθέσιμο προς πώληση το επόμενο πρωί στο Biba.


Το στυλ του Biba επηρεάστηκε έντονα από το Art Deco και η μπουτίκ είχε ένα πολύ ξεχωριστό ύφος. Τίποτα δεν είχε τοποθετηθεί ποτέ στις βιτρίνες του καταστήματος, οι οποίες είχαν καλυφθεί. Τα ρούχα παρουσιάζονταν σε καλόγηρους για καπέλα και μάλιστα το κατάστημα έκανε 100 παραγγελίες καλογήρων κάθε χρόνο.


Η μπουτίκ σύντομα έγινε ένα στέκι για διασημότητες όπως οι Mick Jagger, Marianne Faithful και David Bowie ενώ μια από τις πρώτες υπαλλήλους ήταν η Anna Wintour, η οποία αργότερα έγινε εμβληματική διευθύντρια της Vogue.


Ένα δεύτερο κατάστημα άνοιξε το 1965, ένα τρίτο το 1969 και στη συνέχεια το 1973 ήρθε το Big Biba, ένα πολυκατάστημα επτά ορόφων. Όμως, παρά το γεγονός ότι είχε ένα εκατομμύριο πελάτες την εβδομάδα, το εμπορικό σήμα υπερέβαλλε εαυτόν και τα καταστήματα έκλεισαν το 1975.

Παρά τις σποραδικές προσπάθειες επανεκκίνησης με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία, το Biba παραμένει αινιγματικά δεμένο με την εποχή του.










πηγη:klik


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου