Κόκκινα νύχια: Η ιστορία του καλλυντικού-φετίχ μέσα στο χρόνο (video)


Θερμοευαίσθητα βερνίκια, ολογραφικές σκόνες, γκλίτερ, cateye απαστράπτοντες κρύσταλλοι κι όμως το κόκκινο νύχι είναι,
ήταν και (μάλλον) θα είναι η επιτομή της θηλυκότητας, το σημείο κατατεθέν της γυναικείας σαγήνης, και όχι , δε μιλήσαμε με τη μαμά σου προτού γραφτεί αυτό το κείμενο.


Τα πρώτα κόκκινα νύχια χρονολογούνται στα 5000 π.Χ., όταν οι γυναίκες στην Ινδία έβαφαν τα ακροδάχτυλά τους με πορφυρή χέννα. Βουτούσαν ευθυγραμμισμένα τα δάχτυλα του κάθε χεριού σε δοχείο με το υλικό βαφής, εμποτίζοντας έτσι το δάχτυλο από την εξωτερική φάλαγγα μέχρι το ελεύθερο άκρο.


 


Αργότερα, το 3000 π.Χ. οι Κινέζοι δημιούργησαν ένα  σύνθετο βερνίκι από αραβικό κόμμι, ζελατίνη, κερί μέλισσας, χρωστικές λαχανικών και ασπράδια αυγών. Ο χυμός από χτυπημένα πέταλα ορχιδέας και τριαντάφυλλου βοηθούσε στη δημιουργία αποχρώσεων στο φάσμα ροζ-κόκκινο, αλλά το διάλυμα έπρεπε να περαστεί και να παραμείνει στα νύχια για ώρες, και καμιά φορά όλη νύχτα, για να αποδώσει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.


Τα βαμμένα κόκκινα νύχια επανέρχονται στο προσκήνιο μόλις το 1800-1900 στη Βικτωριανή εποχή, μετά από μια μακρά περίοδο όπου ο στολισμός των ονύχων θεωρούνταν ξεπερασμένος. Η βαφή γινόταν πάλι σε μορφή εμποτισμού, με λάδι χρωματισμένο σε κοκκινωπό χρώμα. Ακολουθούσε τρίψιμο με ύφασμα σαμουά, τεχνική στίλβωσης όχι και τόσο πασέ ακόμη και στις μέρες μας.*Η αισθητική της εποχής επέτασσε διαφάνειες και αισθησιασμό, καθαρότητα και υγιεινή, λογική που ακολουθούνταν και στα ήθη της εποχής (Ευρωπαϊκή αριστοκρατία, καλοί τρόποι κλπ). Οι συμβουλές μόδας για καθαριότητα περιορίζονταν σε μερικές σταγόνες λεμόνι.


Τα κόκκινα νύχια, όπως τα ξέρουμε σήμερα έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του 1920 μαζί με το αγαπημένο burlesque της Dita Von Tease (η οποία μάλλον δεν το έχει ξεβάψει από τότε που το έκανε πρώτη φορά): Νύχι-βερνίκι.Η απαρχή μιας σχέσης με ακλόνητη συγκρότηση. Πλέον τα βαμμένα νύχια είναι στα οπωσδήποτε.


Το 1932 κυκλοφόρησε το πρώτο καλυπτικό βερνίκι βασισμένο σε ιδέα του γάλλου μακιγιέρ Michelle Menard αφήνοντας πίσω τις βαφές εμποτισμού του παρελθόντος. Ο ίδιος πήρε την ιδέα από τη βαφή που χρησιμοποιούνταν στα αεροσκάφη και μαζί με το χημικό Charles Lachman λάνσαραν το πρώτο air dry βερνίκι βερνίκι  από εταιρία καλλυντικών μακιγιάζ. 


Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και λίγο πολύ γνωστά: Οι ιέρειες του αισθησιασμού από τον κινηματογράφο μέχρι τις πασαρέλες, από τις τραγουδίστριες πρότυπα ως τα πιο εναλλακτικά σύμβολα μόδας και τεχνών, σε κοντό γκαρσόν ή επιβλητικό χτιστό φορούν το κόκκινο νύχι ως το επίσημο ένδυμα των εξόδων και των φωτογραφίσεών τους. Είναι το nail look που δεν προδίδει ποτέ, ταιριάζει πάντα, αρέσει στο ανδρικό κοινό και προσδίδει κύρος.
Στο χώρο της διαφήμισης τα νύχια απεικονίζονται πάντα μακριά, οβάλ, κόκκινα. Όποια κι αν είναι η τρέχουσα μόδα, όποιο κι αν είναι το διαφημιζόμενο αντικείμενο.


Τα κόκκινα νύχια είναι η κορωνίδα του φτιασιδώματος σε κάθε ιδιαίτερη περίπτωση κοινωνικής και προσωπικής φύσεως. Αξίζει μόνο να σκεφτούμε το πλήθος των γυναικών που περιμένει να έρθει η περίοδος των Χριστουγέννων για να τολμήσει εκείνο το γκλιτεράτο φλογερό κόκκινο που διστάζει όλο τον υπόλοιπο χρόνο.


Όπως επίσης και η γιορτή των ερωτευμένων. Κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο βάφουν τα νύχια τους στην προετοιμασία της 14ης Φεβρουαρίου.


*Ακόμη και σήμερα, μπορεί κανείς να βρει σε παλιά κομμωτήρια της αριστοκρατίας των Αθηνών τεχνίτριες που γυαλίζουν το φυσικό νύχι με αυτή τη χειροκίνητη μέθοδο.

 
1. Με σχεδόν τριάντα αποχρώσεις κόκκινου στη Semilac είναι πραγματική πρόκληση να μη βρει κανείς το σωστό κόκκινο.


https://goo.gl/1EvjLS. 


 2. Semilac 024 Δροσερό και ελαφρύ, ιδανικό για την περίπτωση που πρόκειται για το πρώτο κόκκινο.


https://www.semilac.gr/gr/el/products/imimonimo-verniki-semilac-024-vibrating-tomato-7ml?utm_source=imodaeinaitexni&utm_medium=article
 

3. Semilac 070 Βαθύ κόκκινο με φίνα πέρλα.




4. Semilac 181 spicy salsa φλογερό και πικάντικο βαθύ κόκκινο, με κόκκινο καλυπτικό γκλίτερ.




5. Semilac 063 legendary red mat Φωτεινό κόκκινο, εδώ κλεισμένο με mat top.


 

6. Semilac 028 classic wine Κλασικό κόκκινο του κρασιού.


 

7. Semilac 025 Glitter red Φωτεινό καθαρό κόκκινο με φωτοδιαπερατό γκλίτερ σε γαλάζια χρώση. Το γκλίτερ τόσο ήπιο που μετά βίας διακρίνεται.




Κείμενο Μαριάνθη Τσιτσοπούλου, Semilac Master Educator






 Ακολουθήστε μας στα Social Media


     https://www.youtube.com/channel/UCOCTJzdnGTcBKPIZoGJdnAA?view_as=subscriber&utm_source=imodaeinaitexni&utm_medium=article          https://www.facebook.com/DCHellas/?utm_source=imodaeinaitexni&utm_medium=article       https://www.instagram.com/semilachellas/?utm_source=imodaeinaitexni&utm_medium=article



 




 πηγη:imodaeinaitexni


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου