Πάλι θέλω λούσιμο….

oily hair

Μαλλιά που «λαδώνουν», μαλλιά χωρίς όγκο και ζωντάνια, που δείχνουν θαμπά και άλουστα, μια μόλις μέρα μετά το λούσιμο.


Μπορούμε να προλάβουμε, να ελέγξουμε ή να περιορίσουμε τη λιπαρότητα; Σε μεγάλο βαθμό, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Πώς; Κυρίως αλλάζοντας συνήθειες… 

 
Η λιπαρότητα στα μαλλιά δεν διαφέρει και πολύ από τη λιπαρότητα της επιδερμίδας. Μπορεί να την κουβαλάμε στο DNA μας, μπορεί όμως και να την προκαλούμε με τις συνήθειές μας. Επίσης, ο τύπος των μαλλιών μας, αν δηλαδή έχουμε λεπτή ή χονδρή τρίχα, ίσια ή σπαστή, καθορίζει το πόσο εμφανής θα είναι η λιπαρότητα. 
 
Στη ρίζα κάθε τρίχας –ανεξάρτητα από τον τύπο της- υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες οι οποίοι εκκρίνουν τη λιπαρή ουσία που ονομάζουμε σμήγμα. Στην πραγματικότητα το σμήγμα ωφελεί, γιατί προστατεύει το τριχωτό και διατηρεί τα μαλλιά υγιή-αποτρέπει την ξηρότητα και το σπάσιμο της τρίχας- και στιλπνά. Η υπερβολική όμως παραγωγή σμήγματος καταλήγει σε λιπαρότητα. Τι την πυροδοτεί; Εκτός από την κληρονομικότητα-επειδή έτσι ήθελαν τα γονίδιά μας- η αλλαγή των εποχών, το στρες, τα σκαμπανεβάσματα των ορμονών, όπως και η έντονη εφίδρωση, είτε λόγω ζέστης είτε λόγω εξάψεων στην εμμηνόπαυση-ο ιδρώτας στεγνώνει το δέρμα του κεφαλιού και οι σμηγματογόνοι δραστηριοποιούνται για να το λιπάνουν ξανά. Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, η υπερέκκριση σμήγματος μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης πιτυρίδας –ο μύκητας malassezia «ευδοκιμεί» σε λιπαρές ζώνες του τριχωτού- ή και έντονης τριχόπτωσης- μπλοκάρει το βολβό της τρίχας και εμποδίζει την ανάπτυξή της. 
 
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που κάνουν τα μαλλιά μας να λαδώνουν. Μπορούμε ωστόσο, να προλάβουμε ή να περιορίσουμε την ...έκρηξη λιπαρότητας, αλλάζοντας κάποιες από τις συνήθειές μας και ελέγχοντας την ποιότητα, την ποσότητα των προϊόντων περιποίησης όπως και τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε. 
 
5 tips για να περιορίσετε τη λιπαρότητα
 
Less is more, στα προϊόντα για τα μαλλιά

Η ταυτόχρονη χρήση πολλών προϊόντων περιποίησης και styling (leave-on κρέμες, serums, αφρούς, σπρέι κ.λ.π.) οδηγεί σε συσσώρευση καταλοίπων τόσο στη ρίζα όσο και στις άκρες, με αποτέλεσμα τα λεπτά ιδίως μαλλιά να βαραίνουν και να λαδώνουν. Αποφεύγετε τις πλούσιες συνθέσεις, με βάση τα έλαια, όπως και εκείνες με σιλικόνη. Όσο ευεργετικές είναι για τα ξηρά και ατίθασα μαλλιά τόσο περιττές είναι για τα λιπαρά.
 
Προσοχή στο σαμπουάν


Δεν είναι μόνο τα κατάλοιπα από τα προϊόντα styling που κάνουν τα μαλλιά να λαδώνουν. Πολλά σαμπουάν περιέχουν συστατικά που βαραίνουν την τρίχα ή επιθετικά συστατικά που ερεθίζουν το βολβό της προκαλώντας μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος. Αν λούζεστε καθημερινά ή μέρα παρά μέρα, επιλέξτε ένα ήπιο σαμπουάν εμπλουτισμένο με ενεργά συστατικά (κυρίως φυτικής προέλευσης) που καταπραΰνουν το τριχωτό και περιορίζουν τη λιπαρότητα ρυθμίζοντας την παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Αποφύγετε τις φόρμουλες με μαλακτικούς παράγοντες, πρωτεΐνες και ουσίες που αναπληρώνουν τα λιπίδια της τρίχας- όπως είναι η σιλικόνη και τα έλαια- καθώς και τα προϊόντα 2 σε 1 γιατί μόνο βάρος προσφέρουν στον δικό σας τύπο μαλλιών. Μια φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό που θα απομακρύνει τυχόν κατάλοιπα, ιδίως αν χρησιμοποιείτε ανάμεσα στα λουσίματα, ξηρά σαμπουάν σε σπρέι .

 
Λουστείτε σωστά

 
Όπως έχουμε ξαναπεί, το να μαζεύετε τα μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού τρίβοντάς τα με το σαμπουάν για να κάνουν αφρό, είναι ο πλέον αναποτελεσματικός τρόπος λουσίματος, γιατί συνήθως οι ρίζες δεν καθαρίζουν όπως πρέπει . Ξεκινάτε πάντα απλώνοντας το σαμπουάν στις ρίζες με απαλές κινήσεις μασάζ για να κάνει αφρό και σιγά-σιγά το απλώνετε στα μήκη μέχρι να καλυφθούν –και να καθαρίσουν- όλα τα μαλλιά. Τέλος, μην παραλείπετε το κοντίσιονερ, απλά επιλέξτε μια ανάλαφρη σύνθεση για λιπαρά μαλλιά και φροντίστε να μην το εφαρμόζετε κοντά στη ρίζα. 


Όχι στο συχνό βούρτσισμα


Αν τα μαλλιά σας έχουν τάση λιπαρότητας, βουρτσίζοντάς τα, το μόνο που καταφέρνετε είναι να μεταφέρετε ταχύτερα τα έλαια από τη ρίζα, στα μήκη της τρίχας. Αρκεστείτε σε ένα βούρτσισμα το πρωί και σε περίπτωση που τα μαλλιά σας μπερδεύονται εύκολα –ένα χαρακτηριστικό της λεπτής τρίχας-περάστε τη βούρτσα από τη μέση ως τις άκρες . Και προσοχή! Καθαρίζετε τη βούρτσα σας από τις παλιές τρίχες που μπλέκονται ανάμεσα στα "δόντια" της. Με κάθε καινούργιο βούρτσισμα, τα έλαια που παραμένουν στην επιφάνεια των τριχών περνούν και πάλι στα μαλλιά σας.

 
Μην παίζετε με …τα μαλλιά σας

 
Αν καταπολεμάτε την αμηχανία ή την πλήξη σας, κάνοντας «δαχτυλίδια» με τα μαλλιά σας, ή ακόμα συχνότερα, αν περνάτε τα δάχτυλά σας μέσα από τα μαλλιά για να σηκώσετε τις τούφες που πέφτουν στο πρόσωπό σας, τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας ενώνονται με τα έλαια της τρίχας δημιουργώντας ένα ενισχυμένο κοκτέιλ λιπαρότητας. Συγκρατηθείτε

 
και….5 τρικ για να την προλάβετε

 
  • Αποφεύγετε τις κρεμώδεις υφές στα σαμπουάν. Αναζητήστε αυτά που έχουν διάφανη όψη.
  • Λούζεστε νωρίς το πρωί γιατί οι σμηγματογόνοι αδένες είναι ιδιαίτερα δραστήριοι τη νύχτα.
  • Το πολύ ζεστό νερό, όπως και ο καυτός αέρας του σεσουάρ στρεσάρουν το ήδη ευαισθητοποιημένο τριχωτό –εξαιτίας της λιπαρότητας- και πυροδοτούν την παραγωγή σμήγματος. Λούζεστε με χλιαρό νερό και στεγνώνετε τα μαλλιά με το σεσουάρ στη μεσαία σκάλα.
  • Όσο πιο κοντά βρίσκονται τα μαλλιά στο τριχωτό, τόσο περισσότερο έρχονται σε στενή επαφή με το σμήγμα. Αποφύγετε τα sleek, ίσια χτενίσματα και δώστε λίγο μεγαλύτερο όγκο στις ρίζες. Δεν θα λαδώνουν τόσο γρήγορα…
 
 
 
 πηγη:vita