Τύποι δέρματος. Ποιον έχεις και πώς να τον περιποιείσαι

τύποι δέρματος

Οι τύποι δέρματος είναι διάφοροι, ωστόσο οι κυριότεροι είναι οι 4 που θα αναλύσουμε. Θα δούμε τα χαρακτηριστικά του καθενός προκειμένου να μπορείς κι εσύ να αναγνωρίσεις ποιον τύπο επιδερμίδας διαθέτεις. Επίσης, θα δούμε από λίγες σπιτικές συνταγές ομορφιάς, με συγκεκριμένη δράση η καθεμία.
 
Πρόκειται για μάσκες που χρειάζεται η επιδερμίδα του προσώπου σου και που της ταιριάζουν. Βέβαια, ενδιάμεσα θα σε παραπέμψουμε σε άρθρα όπου μπορείς να βρεις περισσότερες μάσκες και θεραπείες με φυσικά υλικά, κατάλληλες για το δέρμα σου.

Γιατί είναι σημαντικό να ξέρεις τον τύπο δέρματος που έχεις;

Η περιποίηση της επιδερμίδας, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα, θεωρείται κομμάτι της ζωής των περισσοτέρων – ανδρών και γυναικών. Το ζήτημα της σωστής περιποίησης είναι περίπλοκο και αμφιλεγόμενο, ενώ το στενόχωρο είναι πως οι πολλοί και πολλές δεν περιποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο την επιδερμίδα τους. Από αμέλεια ή έλλειψη γνώσης.
Στο τελευταίο αυτό κομμάτι έρχεται να πατήσει το θέμα του παρόντος άρθρου «τύποι δέρματος – εσύ ποιον τύπο επιδερμίδας έχεις;». Μαθαίνοντας ποιοι είναι οι βασικοί τύποι δέρματος και τα χαρακτηριστικά τους, μπορείς να αναγνωρίσεις τον δικό σου. Και αναγνωρίζοντας το είδος της επιδερμίδας σου είσαι σε θέση να την περιποιείσαι σωστά. Με τα κατάλληλα προϊόντα, τις κατάλληλες μεθόδους, τον κατάλληλο οδηγό.

Μερικά πραγματάκια που θέλουμε να επισημάνουμε:

  • Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για το ποιοι είναι οι βασικοί τύποι δέρματος. Το τονίσαμε αυτό από τον πρόλογο.
  • Οι πληροφορίες δεν είναι γενικεύσιμες καθώς καμία γυναίκα ή άνδρας δεν έχει ακριβώς τον ίδιο τύπο δέρματος με μία άλλη ή άλλον.
  • Στην προαναφερθείσα διαπίστωση συμβάλλουν και παράγοντες που μεταβάλλουν τις ανάγκες της επιδερμίδας. Τέτοιοι είναι οι διατροφή, η άθληση και το είδος της, η ηλικία, η εγκυμοσύνη, οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, οι κλιματικές συνθήκες, τυχόν φαρμακευτικές αγωγές.
  • Οι ειδικοί, δερματολόγοι καθώς επίσης και αισθητικοί, μπορούν με περισσότερη ακρίβεια να σε ενημερώσουν για τον τύπο του δέρματός σου.
  • Οι τύποι δέρματος αναγνωρίζονται από αυτούς μέσα από διάφορες τεχνικές και εργαλεία. Πρόκειται για γνώσεις που εμείς οι ίδιες δεν μπορούμε να διαθέτουμε εφόσον δεν είμαστε ειδικοί.
  • Έτσι, το άρθρο μας δεν μπορεί παρά να έχει πληροφοριακό – συμβουλευτικό περιεχόμενο. Ενώ δε δύναται επ’ ουδενί να αντικαταστήσει μια επίσκεψη σε ειδικό. Πάντως, πιστεύουμε ότι όσα θα αναφέρουμε μπορούν να σε βοηθήσουν να εντοπίσεις τον τύπο του δέρματός σου έτσι ώστε να το περιποιείσαι καταλλήλως!

Οι 4 βασικοί τύποι δέρματος, τα χαρακτηριστικά τους & η σωστή περιποίηση

Οι βασικοί τύποι δέρματος που συναντώνται ως επί το πλείστον, με μικρές διαφοροποιήσεις λόγω των παραπάνω παραγόντων, είναι: το λιπαρό δέρμα, το ξηρό δέρμα, το κανονικό δέρμα και το μικτό δέρμα. Υπάρχουν, όπως τονίσαμε ξανά, και επιμέρους υπότυποι, όπως είναι για παράδειγμα το ευαίσθητο δέρμα και το αφυδατωμένο δέρμα.

1) Το λιπαρό δέρμα

Χαρακτηριστικά:

Χαρακτηρίζεται από ανοικτούς, έντονους και ευδιάκριτους πόρους. Υπάρχουν γυαλάδες, στίγματα σε μαύρο χρώμα ή στο χρώμα του δέρματος και ακμή. Η τελευταία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υπερέκκριση σμήγματος. Οι ρυτίδες είθισται να καθυστερούν και η νεανική όψη να έχει μεγαλύτερη διάρκεια στο λιπαρό τύπο δέρματος, χάριν στο μεγάλο πάχος του υποδόριου ιστού.

Περιποίηση:

Εκτός από την απαραίτητη παρακολούθηση από δερματολόγο (ειδικά σε περίπτωση έντονης ακμής), οφείλεις να το πλένεις καθημερινά. Όχι με σαπούνι, αλλά με γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου και δροσερό νεράκι. Επίσης, 1 φορά την εβδομάδα χρειάζεται ένα peeling ώστε να απομακρύνεται το πλεονάζον σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα. Δες παρακάτω μία εύκολη σπιτική συνταγή απολέπισης. Εάν η ακμή δεν είναι ιδιαίτερα έντονη κι άρα να απαιτεί τη συμβολή δερματολόγου, δοκίμασε σπιτικές θεραπείες που είναι απαραίτητες. Παρακάτω θα βρεις μία. Όπως όλοι οι τύποι δέρματος, έτσι και το λιπαρό δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση. Προτίμησε μια κρέμα προσώπου με λεπτή υφή ή ένα σέρουμ σε μορφή τζελ με οξέα φρούτα. Το σαλικυλικό οξύ στα προϊόντα περιποίησης είναι ιδανικά για το δικό σου τύπο δέρματος.

Σπιτικές συνταγές:

Μάσκα ενυδάτωσης για λιπαρό δέρμα με άργιλο
Τέσσερα υλικά, καθένα εκ των οποίων έχει τη δική του ξεχωριστή και υπέροχη δράση. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεσαι, ο συνδυασμός τους σε μία από τις 6 σπιτικές μάσκες για λιπαρό πρόσωπο δεν μπορεί παρά να είναι τέλειος! Ως μάσκα συνολικά, λοιπόν, ενυδατώνει και μαλακώνει το δέρμα, βελτιώνει την ελαστικότητα, απορροφά την υπερβολική λιπαρότητα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής.
Σε ένα μπολ βάζεις 3 κουταλάκια του γλυκού άργιλο (πηλό) που είναι το καλύτερο συστατικό για το λιπαρό τύπο δέρματος. Προσθέτεις 2 κουταλιές της σούπας πράσινο τσάι, που πριν το έχεις ετοιμάσει – βράσει και το έχεις αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, 1 κουταλιά της σούπας μέλι και 1 κουταλιά της σούπας από τζελ αλόης. Τα ανακατεύεις καλά  μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Με καθαρά χέρια, απλώνεις τη μάσκα στο πρόσωπό σου. Βέβαια, αφήνεις ακάλυπτα τα χείλη, τα κινητά βλέφαρα και τους κύκλους κάτω από τα μάτια. Της επιτρέπεις να δράσει για 20 – 30 λεπτά της ώρας. Την πρώτη φορά που τη χρησιμοποιείς θα χρειαστεί στα πρώτα 5 λεπτά να τσεκάρεις ότι είναι όλα καλά. Στη συνέχεια ξεπλένεις με δροσερό νερό. Μπορείς να χρησιμοποιείς την ενυδατική μάσκα με άργιλο εβδομαδιαία.
Εύκολο, οικονομικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό peeling για λιπαρή επιδερμίδα
Όπως προαναφέραμε, 1 φορά την εβδομάδα χρειάζεται να απομακρύνεις τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα και το περιττό σμήγμα από την επιφάνεια του δέρματός σου. Αυτό θα το επιτυγχάνεις με το συγκεκριμένο χειροποίητο scrub που φτιάχνεται από 2 υλικά.
Για την προετοιμασία του scrub, τοποθετείς σε ένα δοχείο 1 κουταλιά της σούπας λευκή ή καστανή κρυσταλλική ζάχαρη. Ρίχνεις σταγόνες από μισό φρεσκοκομμένο λεμόνι. Ανακατεύεις με το δάκτυλό σου. Σε πρόσωπο χωρίς μακιγιάζ, πλυμένο με νεράκι ή και γαλάκτωμα, λίγο βρεγμένο, απλώνεις το μείγμα. Κάνεις απαλές κυκλικές κινήσεις παντού. Ξεβγάζεις με μπόλικο δροσερό νερό. Σκουπίζεσαι απαλά και ενυδατώνεσαι.
Η ζάχαρη σε συνδυασμό με το λεμόνι είναι ένας ιδανικός συνδυασμός για να κάνεις την απολέπισή σου. Επιπλέον, είναι δραστική ως προς την καταπολέμηση της ακμής και των στιγμάτων, αλλά και τη λεύκανση της επιδερμίδας. Εξαιτίας του κιτρικού οξέως που περιέχει το λεμόνι, είναι προτιμότερο να ΜΗΝ εφαρμόζεις το συγκεκριμένο σκραμπ προσώπου αν πρόκειται να βγεις άμεσα στον ήλιο. Είναι καλύτερο να το κάνεις ή το βράδυ ή 1 – 2 ώρες πριν βγεις.
Θεραπεία κατά της ακμής σε μορφή μάσκας με 4 υλικά
Είναι κατάλληλη για λιπαρές επιδερμίδες ή δέρματα που εμφανίζουν συχνά ακμή. Δρα ως μία αποτελεσματική φυσική θεραπεία κατά της λιπαρότητας. Βοηθάει στην αφαίρεση της τελευταίας και στη συρρίκνωση των πόρων της επιδερμίδας. Μπορείς να την εφαρμόζεις 2 φορές το μήνα.
Ανακατεύεις μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα με τη μορφή πάστας. Με καθαρά χέρια και σε πλυμένο πρόσωπο ή και λαιμό, απλώνεις με κυκλικές απαλές κινήσεις τη σπιτική θεραπεία. Την αφήνεις να δράσει για 20 έως 30 λεπτά της ώρας. Με τη βοήθεια ενός βρεγμένου πανιού ή κομματιών από βαμβάκι που έχεις νοτίσει με δροσερό νερό, αφαιρείς όλη τη μάσκα. Με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα, ταμπονάρεις όλη την επιφάνεια του προσώπου σου. Μέχρι να στεγνώσει πλήρως και είσαι έτοιμη. Μην ξεχνάς να βάζεις στο τέλος λίγη ποσότητα από την ειδική ενυδατική κρέμα προσώπου που έχεις.

2) Το ξηρό δέρμα

Χαρακτηριστικά:

Οι τύποι δέρματος συνεχίζονται από το ονομαζόμενο ξηρό δέρμα. Στην υφή του, το ξηρό δέρμα ίσως είναι λείο, τεντωμένο, ωραίο. Είναι αρκετά ευαίσθητο και εμφανίζει συχνά κοκκινίλες. Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε προϊόντα μακιγιάζ, προϊόντα περιποίησης και εξωτερικούς παράγοντες είναι εξίσου συχνές. Χάνει εύκολα την ελαστικότητά του με το πέρασμα του χρόνου, και σχετίζεται με τις πρόωρες ρυτίδες. Οι περιοχές γύρω από το στόμα και τα μάτια είναι οι πρώτες όπως εμφανίζονται αυτά τα σημάδια. Το ξηρό δέρμα είναι  λεπτό, τραχύ και θαμπό. Προκαλεί μία άσχημη υποκειμενική αίσθηση τραβήγματος, καθώς επίσης και σκασίματα σε ορισμένα σημεία του.

Περιποίηση:

Καθημερινό πλύσιμο του προσώπου με ένα ενυδατικό γαλάκτωμα καθαρισμού. Το γαλάκτωμα δεν πρέπει να εμπεριέχει οινόπνευμα. Χρήση ενυδατικής κρέμας, κατάλληλης για λιπαρές επιδερμίδες, τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα (το πρωί ή το βράδυ) ή και 2 φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ). Η ενυδατική κρέμα προτείνεται να εμπεριέχει βούτυρο καριτέ. Μία τονωτική λοσιόν είναι απαραίτητο να υπάρχει στο μπάνιο σου. Εναλλακτικά να εφαρμόζεις 1 – 2 φορές την εβδομάδα μία σπιτική μέθοδο ή συνταγή τόνωσης, όπως αυτή που θα δούμε εν συνεχεία. Τέλος, 1 φορά την εβδομάδα να κάνεις μία ειδική μάσκα ενίσχυσης της φροντίδας του δέρματος, όπως θα δούμε παρακάτω.

 Σπιτικές συνταγές:

 Τονωτική λοσιόν για ξηρό δέρμα

 Σε 1 λίτρο νερό που βράζει, βάζεις αμέσως 2 κούπες από τα πέταλα τριαντάφυλλων. Μόλις βράσει το νερό εντελώς, τα αφήνεις λίγο ακόμα μέσα. Τα σουρώνεις, αφήνεις το νερό να κρυώσει και το toner είναι έτοιμο!
Το αποθηκεύεις σε ένα μπουκαλάκι με ψεκαστήρα ώστε να ψεκάζεις καθημερινά λίγο στο πρόσωπό σου. Εναλλακτικά, το αποθηκεύεις σε ένα μπουκαλάκι με μικρό στόμιο ώστε να βγάζεις μερική ποσότητα σε ένα pom – pon και να περνάς με αυτό το πρόσωπό σου. Μπορείς να τονώνεις το ξηρό δέρμα σου καθημερινά, έπειτα από το πλύσιμο του προσώπου και πριν την ενυδατική κρέμα. Επιπλέον, όταν είσαι σε εξωτερικό περιβάλλον, εάν νιώθεις ότι πάει να σου ξηραθεί, αμέσως το ψεκάζεις λίγο.
 Μάσκα extra ενυδάτωσης για το ξηρό δέρμα
Μία από τις 7 καλύτερες σπιτικές μάσκες για ξηρό πρόσωπο θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί και ένα πολύ θρεπτικό πρωινό γεύμα! Περιέχει βρώμη, γιαούρτι και μέλι, ένα πλήρες και με πολύ ενέργεια πρωινό φαγητό δηλαδή.
Πώς τη φτιάχνεις. Σε ένα μπολ αναμειγνύεις ¼ της κούπας νιφάδες βρώμης με ¾ της κούπας νερό ζεστό. Το αφήνεις για μερικά λεπτά μέχρι να φουσκώσει η βρώμη. Βάζεις το μείγμα τους στο μπλέντερ και το χτυπάς μαζί με 2 κουταλιές της σούπας μέλι και 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι. Απλώνεις το μείγμα σε όλο το πρόσωπό σου, το αφήνεις για 15 λεπτά και αφαιρείς πρώτα με μία πετσετούλα και έπειτα με δροσερό νερό. Ενυδατώνεις με κρέμα.

 3) Το κανονικό δέρμα

Οι τύποι δέρματος συμπληρώνονται από τον 3ο κατά σειρά τύπο που ακούει στο όνομα «κανονικό δέρμα».

 Χαρακτηριστικά:

Χάρη στη φυσική του ενυδάτωση, το κανονικό δέρμα έχει καλή υφή, είναι λείο και ομοιόμορφο. Έχει ματ όψη. Δεν έχεις έντονους – ανοιχτούς πόρους, δεν περιλαμβάνει έντονα λιπαρές ή έντονα ξηρές περιοχές, σπάνια εμφανίζει κηλίδες, σημάδια και ρυτίδες. Για την ακρίβεια, ο σχηματισμός ρυτίδων  συνήθως καθυστερεί.

 Περιποίηση:

Η περιποίηση ενός κανονικού τύπου δέρματος είναι ευκολότερη από κάθε άλλο τύπο επιδερμίδας, καθώς από τη φύση του το εν λόγω δέρμα «αυτό-περιποιείται» κατάλληλα. Το καθημερινό πλύσιμο του προσώπου και η χρήση μίας ενισχυτική μάσκας ομορφιάς και ενυδάτωσης 2 φορές το μήνα είναι απαραίτητα. Κινήσου σε γαλακτώματα καθαρισμού παρά σε τζελ και σαπούνια. Παρακάτω θα βρεις 2 τέλειες συνταγές ομορφιάς για την επιδερμίδα σου. Τέλος, καθημερινά, καλύτερα τα πρωινά κι έπειτα από το πλύσιμο του προσώπου σου, μπορείς να βάζεις λίγη ενυδατική κρέμα που να είναι ελαφριά.

 Σπιτικές συνταγές:

Μάσκα για τόνωση, λάμψη και ενυδάτωση της κανονικής επιδερμίδας
 Μια από τις καλύτερες ενυδατικές μάσκες προσώπου που μπορείς να φτιάξεις εύκολα είναι η παρούσα. Η συνταγή αυτή απαιτεί τρία υλικά που βρίσκεις εύκολα. Όσον αφορά στο αμυγδαλέλαιο μπορείς να το βρεις σε φαρμακεία, σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή ακόμα και σε μαγαζιά με καλλυντικά. Το έχουμε αναφέρει σε πολλά άρθρα μας, ωστόσο επιλέξαμε να το επισημάνουμε κι εδώ. Προτείνεται η εφαρμογή της μάσκας αυτής μέχρι 1 φορά ανά 10 – 15 ημέρες.
Σε ένα δοχείο αναμειγνύεις 10 ml αμυγδαλέλαιο, 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι και 1 μικρό ή μεσαίο ωμό αβγό. Μη σε τρομάζεις ή αηδιάζει το αβγό· έχει εξαιρετικά αποτελέσματα! Φρόντισε να το χτυπήσεις καλά προκειμένου να σου αφήσει όσο το δυνατόν λιγότερο δυσάρεστη μυρωδιά. Στη συνέχεια, εφαρμόζεις την μάσκα στο πρόσωπό σου με καθαρά χέρια. Την αφήνεις για 30 λεπτά να δράσει. Φροντίζεις στο τέλος να την ξεπλύνεις με αρκετό κρύο νερό και να στεγνώσεις το πρόσωπό σου χωρίς να το τρίψεις. Συνήθως, μετά το ξέπλυμα, χρειάζεται λίγη ενυδατική κρεμούλα.
 Μάσκα με 3 υλικά για ενίσχυση της ενυδάτωσης στο κανονικό δέρμα
Για να φτιάχνεις αυτή τη μάσκα ενυδάτωσης με μπανάνα κάθε φορά που θα τη θέλεις, θα χρειάζεσαι τα εξής υλικά: ½ μεγάλη μπανάνα ή 1 μικρή, 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό  και 1 κουταλιά της σούπας μέλι, όποιου είδους διαθέτεις.
Η διαδικασία προετοιμασίας είναι και η αυτονόητη. Λιώνεις την μπανάνα είτε με τα χέρια είτε με ένα πιρούνι είτε με το ειδικό εργαλείο που λιώνουμε τις πατάτες σε πουρέ. Σε κάποιο σκεύος, την ανακατεύεις καλά με τα άλλα δύο υλικά, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Η μάσκα ενυδάτωσης με μπανάνα είναι έτοιμη και πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα ή να διατηρηθεί το πολύ για 1 – 2 ώρες εντός ψυγείου.

Πλένεις τα χέρια σου και το πρόσωπό σου με νερό. Απλώνεις παντού λίγη από τη σπιτική ενυδατική μάσκα. Παραμένεις σχεδόν ξαπλωμένη για να είναι σταθερή στο πρόσωπό σου. Αναμένεις για τουλάχιστον 15 – 20 λεπτά, έως και για 1 ώρα. Ύστερα, ξεβγάζεις απευθείας από το πρόσωπό σου τη μάσκα, χρησιμοποιώντας μπόλικο δροσερό νερό από τη βρύση. Σκουπίζεις πολύ προσεκτικά το πρόσωπό σου με μία απαλή, καθαρή και βαμβακερή πετσέτα. Ίσως χρειαστείς, τέλος, μια δυο σταγόνες ενυδατικής κρέμας.

 4) Το μικτό δέρμα

Η λίστα όπου εμπεριέχονται και αναλύονται οι 4 βασικότεροι τύποι δέρματος φτάνει στο τέλος της με την αναφορά στο μικτό δέρμα. Ποιο είναι αυτό και πώς να το περιποιείσαι, λοιπόν;

 Χαρακτηριστικά:

Ο μικτός τύπος δέρματος που αρκετά συχνά ακούμε να λέγεται ότι έχει μια γυναίκα (ή ένας άνδρας) αποτελεί μια μίξη λιπαρού και κανονικού δέρματος ή ξηρού και κανονικού δέρματος. Έχει, επομένως, δύο διαφορετικές μορφές. Η λιπαρότητα που συνυπάρχει με το κανονικό δέρμα εμφανίζονται συνήθως σε σημεία όπως είναι το Τα στο μέτωπο – μύτη – πιγούνι. Τα «επίφοβα» σημεία για την ξηρότητα είναι τα μάγουλα, ο λαιμός και τα μάτια.

 Περιποίηση:

Η περιποίηση του μικτού δέρματος συνιστά τη δυσκολότερη συγκριτικά υπόθεση. Διότι άλλη περιποίηση χρειάζεται το «κανονικό» τμήμα του προσώπου, άλλη το ξηρό ή το λιπαρό. Κι επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό πρώτα να έχει προσδιοριστεί ο υπότυπος της μικτής επιδερμίδας – το εάν δηλαδή υπάρχει ξηρότητα ή λιπαρότητα μαζί με τον κανονικό τύπο επιδερμίδας.
Μία συμβουλή είναι να χρησιμοποιείς διαφορετική κρέμα ενυδάτωσης για τις λιπαρές ή ξηρές περιοχές και διαφορετική για την υπόλοιπη επιδερμίδα που είναι κανονική. Ακόμη, 1 φορά την εβδομάδα να εφαρμόζεις ένα σπιτικό scrub που θα βρεις στη συνέχεια. Προτίμησε γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου για το καθημερινό πλύσιμό του, και τόνωση του δέρματός σου με φυσικά προϊόντα, π.χ. αγγούρια, καρότα ή ροδόνερο, σε τακτική βάση (π.χ. 1 – 2 φορές την εβδομάδα). Ανά 10 – 15 ημέρες μπορείς να ενισχύεις την υγεία του δέρματός σου με μία σπιτική μάσκα, κάτω θα βρεις μία ως παράδειγμα. Τέλος, μπορείς να εφαρμόζεις τοπικές θεραπείες για τα σπυράκια ή στα στίγματα εάν έχεις, π.χ. αλατισμένες φέτες λεμονιού πάνω στην περιοχή.

 Σπιτικές συνταγές:

 Εύκολο, ανέξοδο και αποδοτικό scrub για το μικτό δέρμα με 2 υλικά

Τα υλικά αυτά είναι το αμυγδαλέλαιο και η ζάχαρη στην κρυσταλλική μορφή της. Το αμυγδαλέλαιο συνιστά ένα από τα πιο ήπια και συνάμα δραστικά φυσικά – φυτικά έλαια που διαθέτουμε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποικίλους λόγους τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα και στα μαλλιά μας. Ένας από τους δεκάδες τρόπους να το χρησιμοποιείς στην περιποίησή σου είναι για να κάνεις απολέπιση στο πρόσωπό σου.

Τι έχεις να κάνεις; Ανακατεύεις 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ζάχαρη με 2 κουταλάκια το γλυκού αμυγδαλέλαιο. Πλένεις καλά τα χέρια. Πλένεις μόνο με νερό και το πρόσωπό σου. Απλώνεις σποραδικά το scrub και κάνεις κυκλικές κινήσεις με αυτό σε όλο το πρόσωπό, πλην των ματιών ασφαλώς. Αν θέλεις βάζεις και στα χείλη σου. Τέλος, ξεβγάζεις με δροσερό νερό ώστε να φύγει πλήρως το προϊόν. Σκουπίζεις το πρόσωπό σου με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα χωρίς να την τρίβεις πάνω σε αυτό. Και χρησιμοποιείς λίγη ενυδατική κρέμα.
  
Μάσκα με γιαούρτι για θρέψη, ενυδάτωση και boostάρισμα της υγείας του μικτού δέρματος

Μία μάσκα που ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα και θρέφει την επιδερμίδα του προσώπου. Το τζελ αλόης το βρίσκεις σε συσκευασίες του εμπορίου, αλλά μπορείς να αγοράσεις μία γλάστρα με το φυτό. Χρησιμοποιείς τη μάσκα 1 με 3 φορές το μήνα.

Σε ένα μπολάκι, τοποθετείς 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι. Να είναι πλήρες σε λιπαρά εάν έχεις μικτή επιδερμίδα που συνδυάζει κανονικό δέρμα με ξηρό. Αλλά να είναι με 2% λιπαρά το γιαούρτι εάν έχεις μικτή επιδερμίδα του τύπου λιπαρή και κανονική. Προσθέτεις 1 κουταλιά της σούπας μέλι και 1 κουταλάκι του γλυκού τζελ αλόης. Ανακατεύεις με το κουταλάκι καλά.
Πλένεις με χλιαρό νερό το πρόσωπό σου και με καθαρά χέρια απλώνεις το μείγμα παντού. Βάζεις και στα χείλη, αν θέλεις. Επίσης, μπορείς να βάλεις και στην περιοχή κάτω από τα μάτια, εφόσον γνωρίζεις ότι δεν έχεις πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα. Ειδάλλως, δε βάζεις καθόλου. Αφήνεις μία από τις πιο καλές για ενυδάτωση και θρέψη σπιτικές μάσκες με γιαούρτι να δράσει για μισή ώρα. Αφαιρείς με μπόλικο δροσερό νερό από τη βρύση.
Αυτοί ήταν οι 4 βασικοί τύποι δέρματος! Το λιπαρό, το ξηρό, το κανονικό και το μικτό δέρμα. 

Διάβασε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά τους προκειμένου να αναγνωρίσεις ποιον τύπο διαθέτεις. Και ανάλογα με αυτόν ακολούθησε τις συμβουλές μας για την κατάλληλη περιποίηση και τις σωστές σπιτικές μάσκες – θεραπείες για το πρόσωπό σου!








πηγη:dynamikhgynaika


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου