Αρώματα... Μάθε όλα όσα θες να ξέρεις για τη χρήση τους

αρώματα

Aντίθετα με τα υπόλοιπα προϊόντα ομορφιάς, το άρωμα δεν περιέχει οδηγίες χρήσης. Πόσο πρέπει να βάλεις; Επιβάλλεται ή αποφεύγεται η επανάληψη; Πόσο διαρκεί; Πώς γίνεται να διαρκεί για ώρες; Μου ταιριάζει; Που ξέρω ότι μου ταιριάζει;

Πολλές οι απορίες για τα αρώματα. Στοιχεία αρωματοποιών, ερωτήματα δικά σου και απαντήσεις των καλύτερων του είδους τις συγκεντρώνω εδώ μετά από πολλά – πολλά χρόνια συζητήσεων και μελετών γύρω από το θέμα άρωμα.
Ανοίγοντας τα δικά μου ημερολόγια με τις ωραιότερες συμβουλές των ειδικών, σου αφήνω υλικό για να έχεις να μελετάς και να διαβάζεις, προκειμένου η σχέση σου με τα αρώματα να μπει σε νέες βάσεις.
Το πιο σημαντικό όλων είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου. Αυτός καθορίζει τη διάρκεια και την αίσθηση που αφήνει ένα άρωμα.

Τι να κάνω για να έχει διάρκεια το άρωμά μου;

Ειδικοί σπεύδουν να εξηγήσουν εδώ ότι το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσεις αφρόλουτρο ή γαλάκτωμα από την ίδια αρωματική σειρά. «Με μία τέτοια βάση το άρωμα αποκτά σταθερότητα, οπότε και η διάρκεια είναι μεγαλύτερη», μου είχε πει ένας καταξιωμένος Γάλλος αρωματοποιός πριν χρόνια. Ζητώντας τότε σε δύο φίλες μου να το κάνουν ακριβώς όπως το λέει και να χρησιμοποιήσουν αφρόλουτρο ή γαλάκτωμα της σειράς στο ένα χέρι και τίποτα στο άλλο, πέρασαν το άρωμα και στα δύο και τα σύγκριναν. «Η διαφορά είναι μεγάλη», είχαν δηλώσει κατηγορηματικά. Είναι πολύ πιο βαθύ το άρωμα όταν έχει χρησιμοποιηθεί αρχικά το ίδιο αφρόλουτρο ή γαλάκτωμα. Μια εναλλακτική για μεγαλύτερη διάρκεια είναι να απλώσεις ένα γαλάκτωμα χωρίς άρωμα ή ένα μ’ άλλο άρωμα, επενδύοντας σε μια φανταστική layering εποχή, δημιουργώντας αυτόματα για μοναδική εσάνς, όλη δική σου (που εννοείται θα έχει διάρκεια).

Γιατί ένα άρωμα μυρίζει διαφορετικά σε μένα από μία φίλη μου;

«Το πως μυρίζει ένα άρωμα εξαρτάται από πολλά πράγματα. Από τον τύπο της επιδερμίδας, τη διατροφή, αν καπνίζεις κ.α», μου είχε πει σε μια συζήτηση ένας Άγγλος αρωματοποιός. «Οι λιπαρές επιδερμίδες για παράδειγμα απορροφούν αμέσως τα αρώματα με λουλούδια, σε σχέση μ’ αυτά που περιέχουν ξύλα, που τους ταιριάζουν και περισσότερο».

Πόση ώρα χρειάζεται ένα άρωμα για να αποκαλύψει το χαρακτήρα του;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτείται αρκετός χρόνος για να μπορέσει ένα άρωμα να αποκαλύψει τον πραγματικό του χαρακτήρα κι εσύ να διαπιστώσεις αν τελικά σου «κάθεται» ωραία πάνω σου, οπότε αν σου ταιριάζει. Μετά από 10 λεπτά ωστόσο μπορείς να διαπιστώσεις και εντοπίσεις τις πρώτες κυρίαρχες νότες του.

Υπάρχει ιδανικός τρόπος εφαρμογής ενός αρώματος;

Ιδανικά, το άρωμα μπαίνει σε καθαρή και γυμνή επιδερμίδα (κι όχι στα ρούχα). Επιπλέον στα πιο ζεστά σημεία του σώματος, η θερμότητα του δέρματος βοηθάει στο να γίνει σωστά και τέλεια η διάχυση, κάτι που δεν συμβαίνει όταν φοράς ρούχα.

Πόσο καιρό μετά από το άνοιγμα ενός αρώματος μπορώ να το χρησιμοποιώ χωρίς να έχεις χαλάσει η σύνθεσή του;

Το καλύτερο είναι να έχει χρησιμοποιηθεί σε 12 με 18 μήνες. Όταν μπει αέρας στο μπουκάλι το άρωμα οξειδώνεται σταδιακά και η σύνθεσή του αλλοιώνεται. Γι’ αυτό και μπορείς να διαπιστώσεις και μόνη σου ότι ένα άρωμα που έχει ανοίξει πριν 2 χρόνια δεν αφήνει την ίδια αίσθηση.

Πόσο συχνά μπορώ  να ανανεώνω ένα άρωμα;

Εξρτάται από τι έχεις επιλέξει. Πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς κι όλα όσα μου έχουν πει όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησης με το beauty στα περιοδικά, «αν φοράς ένα ελαφρύ άρωμα με εσπεριδοειδή ή λουλούδια μπορείς να το ανανεώνεις κάθε 3 με 4 ώρες κι αυτό γιατί ένα φρέσκο άρωμα δεν έχει συνήθως μεγάλη διάρκεια. Αν φοράς κάτι πιο δυνατό, με σανδαλόξυλο, βανίλια ή musk, το κάθε 8 ώρες είναι τέλειο, γιατί τέτοιου τύπου αρώματα δεν εξατμίζονται γρήγορα.

Ποια είναι τα σημεία – κλειδιά που βάζω άρωμα;

Οι κανόνες λένε να βάζεις άρωμα σε γυμνή και καθαρή επιδερμίδα. Έχουν γραφτεί πολλάκις για τα σημεία – κλειδιά (λαιμό, αυτιά κ.α), αλλά το καλύτερο είναι να αισθάνεσαι εσύ καλά με όλο αυτό. Ο λαιμός, το ντεκολτέ και οι ώμοι έχουν εξίσου ενδιαφέρον.

Ποια αρώματα είναι κατάλληλα για πρωι και ποια για βράδυ;

Οι αρωματοποιοί ΟΛΟΥ του κόσμου δεν προτείνουν τόσο αυστηρούς διαχωρισμούς. Έχει σημασία εσύ πώς έχεις συνδυάσει τα πρωινά ή τα βράδια σου.
Το άρωμα είναι μια πολύ προσωπική ιστορία. Εσύ βάζεις την υπογραφή στη δυναμική του.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
πηγη:beautydiaries


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου