Oι μύθοι των μαλλιών του καλοκαιριού


Οι πιο γνωστές πεποιθήσεις για τα μαλλιά κατά την περίοδο του καλοκαιριού, τελικά δεν είναι και τόσο αληθινές όσο νομίζατε!


Τα μαλλιά πέφτουν περισσότερο το καλοκαίρι, το καθημερινό λούσιμο οδηγεί στην τριχόπτωση και η «αλογοουρά» σπάει τις τρίχες. Σωστά; Όχι ακριβώς. Οι καλοκαιρινές εξορμήσεις τώρα ξεκινάνε και αν θέλετε να πάρετε τις σωστές προφυλάξεις, τότε ενημερωθείτε για τους πολλούς μύθους που περιβάλλουν τα μαλλιά κατά το καλοκαίρι. 
 
Τα μαλλιά πέφτουν περισσότερο το καλοκαίρι.
 
Μύθος! Ο ρυθμός της φυσιολογικής (μη παθολογικής) τριχόπτωσης παρουσιάζει μία εποχικότητα, αλλά αυτή παρατηρείται περισσότερο το φθινόπωρο και όχι το καλοκαίρι. Η φυσιολογική τριχόπτωση οφείλεται στο ότι οι τρίχες μας δεν βρίσκονται όλες στην ίδια φάση ανάπτυξης: καθημερινά κάποιες αναγεννώνται και άλλες πεθαίνουν. Έτσι, το να χάνει κάποιος έως 100 τρίχες την ημέρα είναι κάτι φυσιολογικό.
Τι σημαίνει αυτή η απώλεια; Ότι τελείωσε ο κύκλος ζωής του στελέχους της τρίχας και από τον θύλακο θα βγει ένα καινούργιο. Δεν πρέπει να μας ανησυχούν οι τρίχες που πέφτουν αλλά πόσες απομένουν στο κεφάλι: αν η πυκνότητα των μαλλιών διατηρείται σταθερή, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αντιθέτως, εάν δούμε αραιώσεις στο τριχωτό, σημαίνει ότι καταστρέφονται θύλακοι των τριχών και αυτό δεν είναι φυσιολογικό.

Το αλάτι «ψήνει» τα μαλλιά και δεν πρέπει να λουζόμαστε κάθε μέρα.
 
Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Πάντα πρέπει να ξεπλένουμε τα μαλλιά μετά από κάθε μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα, χρησιμοποιώντας ήπια σαμπουάν που είναι κατάλληλα για καθημερινή χρήση και προσφέρουν καλύτερη ενυδάτωση. Μετά το λούσιμο είναι καθήκον μας να χρησιμοποιούμε conditioner, ή μάσκα μαλλιών, ιδίως απ’ όσους (γυναίκες και άντρες) έχουν μακριά μαλλιά. Οι ενυδατικές τους ιδιότητες υποκαθιστούν τη φυσική λιπαρότητα των μαλλιών, που αφαιρείται με το λούσιμο.

Το καθημερινό λούσιμο οδηγεί στην τριχόπτωση.
 
Μεγάλος μύθος. Μπορεί όταν λουζόμαστε να βλέπουμε πόσα μαλλιά χάνουμε, αλλά τα μαλλιά αυτά θα έπεφταν όπως και να έχει. Η τριχόπτωση δεν προκαλείται από το λούσιμο, αλλά από πολλά και διαφορετικά αίτια.
Το κούρεμα «δυναμώνει» τα μαλλιά.
 
Αλήθεια. Όταν είναι μακριά η τρίχα, καταπονείται ο θύλακας από το βάρος, ενώ επειδή η τρίχα είναι νεκρωμένος ιστός όσο πιο μακριά είναι τόσο περισσότερο φθείρεται (αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργείται η ψαλίδα). Το κούρεμα, λοιπόν, «ελαφραίνει» τον θύλακα και δημιουργεί ένα ερέθισμα αναπαραγωγής, προάγοντας την αναγέννηση της τρίχας.

Τα βαμμένα μαλλιά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αν δεν προηγηθεί λούσιμο.
 
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Η μόνη περίπτωση να υπάρξει πρόβλημα είναι αν προκληθεί δερματίτιδα εξ επαφής. Η δερματίτιδα αυτή μπορεί να είναι ερεθιστική ή αλλεργική και να οφείλεται σε ευαισθητοποίηση του ατόμου σε κάποιο συστατικό της βαφής και σπανιότερα σε χημική αντίδραση του ήλιου με τη βαφή (φωτοαλλεργία). Αυτή είναι απρόβλεπτη και δεν μπορεί να ξέρει κάποιος εάν και πότε θα την εκδηλώσει, εκτός κι αν έχει ιστορικό τέτοιας αλλεργίας, οπότε το ξέρει. Παρόλα αυτά, τα βαμμένα μαλλιά χρειάζονται εντατική προστασία μετά την έκθεση στον ήλιο και τη θάλασσα με επαγγελματικά σαμπουάν, ειδάλως το χρώμα θα ξεθωριάσει πολύ γρήγορα.

Η αλογοουρά «σπάει» τις τρίχες.
 
Η αλογοουρά δεν «σπάει» τις τρίχες, αλλά αν είναι πολύ σφικτή μπορεί να δημιουργήσει αλωπεκία λόγω της έλξης, επειδή καταπονούνται οι θύλακοι των τριχών από την έλξη των μαλλιών με δύναμη προς τα πίσω. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των σαμουράι της Ιαπωνίας: αν κοιτάξει κανείς τις φωτογραφίες τους, θα δει ότι έχουν αραιωμένα μαλλιά γύρω από το μέτωπο, που οφείλεται στην συνεχή, μακροχρόνια, πολύ σφιχτή αλογοουρά.

Τα μαλλιά μακραίνουν πιο γρήγορα το καλοκαίρι.
 
Αυτό είναι μια αλήθεια. Τα μαλλιά μακραίνουν πιο γρήγορα κατά τους θερινούς μήνες, με τον ρυθμό ανάπτυξης να παρουσιάζει διακυμάνσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο μέσος ρυθμός αύξησης είναι 0,5 χιλιοστό την ημέρα και είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες και τις νεώτερες ηλικίες. Η αύξηση σε μήκος, πάντως, είναι ένδειξη υγείας των μαλλιών. Αντιθέτως όταν δεν μακραίνουν τα μαλλιά είναι συχνά η πρώτη ένδειξη παθολογικής κατάστασης, όπως η ανδρογενετική αλωπεκία που είναι πιο συχνή αλωπεκία σε άντρες και γυναίκες.

Τα μαλλιά «ανοίγουν» το καλοκαίρι.
 
Το χρώμα των μαλλιών μπορεί να ανοίξει το καλοκαίρι, αν και αυτό παρατηρείται συνήθως σε άτομα με ανοικτόχρωμα μαλλιά, που γίνονται ακόμα πιο ξανθά. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν φυσικό χρώμα, όπως το καστανό, οι οποίοι συχνά αποκτούν ανοιχτόχρωμες ανταύγειες.










πηγη:myextension


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου