Do you speak Gel? Εγχειρίδιο για το τζελ χτισίματος

Do you speak Gel? Εγχειρίδιο για το τζελ χτισίματος
 
Τι είναι το τζελ; Η λέξη «τζελ» από μόνη της προκαλεί μπέρδεμα- καθώς αρχικά περιέγραφε τη φυσική κατάσταση του προϊόντος, με το πέρας του χρόνου έχει γίνει μία γενική ονομασία μιας ολόκληρης κατηγορίας προϊόντων νυχιών. 
 
 
Στην πραγματικότητα τα τζελ θα μπορούσαν να καταταγούν στις ρητίνες, την ευρεία κατηγορία των ρευστών υγρών που μπορούν να σκληρύνουν σε μια υαλώδη κατάσταση.


Ενώ τα ακρυλικά νύχια είναι μια διαδικασία δύο συστατικών στο οποίο η ακρυλική σκόνη είναι ήδη 100% πολυμερισμένη, το τζελ είναι ένα ομογενοποιημένο προϊόν στο οποίο μονομερή και ολιγομερή στοιχεία (μονομερείς ίνες) παραμένουν σε μια ημι-σκληρημένη  κατάσταση ακριβώς γιατί δεν έχει πολυμεριστεί. 
Κατά κάποιον τρόπο -χημικά μιλώντας- το τζελ είναι ένα προαναμεμειγμένο ακρυλικό.


Γιατι καίει το τζελ;


Κατά τη διάρκεια του πολυμερισμού, όλα τα προϊόντα ενίσχυσης και χτισίματος των νυχιών απελευθερώνουν μικρές δόσεις θερμότητας καθώς πολυμερίζονται.
Υπό κανονικές συνθήκες η θερμότητα αυτή απελευθερώνεται σταδιακά χωρίς να είναι ενοχλητική, ωστόσο κάποιες φορές η χημική αντίδραση τρελαίνεται και υπάρχει μια έντονη αίσθηση μεταξύ καύσου και πόνου που κάνει αβάσταχτη την παραμονή στη λάμπα. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί όταν το προϊόν είναι σχεδιασμένο να σκληραίνει γρήγορα (διάφανα υλικά) ή έχει πολύ υψηλό ιξώδες (πυκνή υφή) τα μόριά του κινούνται σε ταχύτατους ρυθμούς και η θερμοκρασία αυξάνει. Τα πράγματα επιδεινώνονται αν το νύχι είναι υπερβολικά λιμαρισμένο και γενικώς ταλαιπωρημένο.


Πως μπορούμε να αποφύγουμε Αυτή την ενοχλητική κατάσταση;


-Φροντίζουμε να διατηρούμε το φυσικό νύχι υγιές κι εκπαιδεύουμε την πελάτισσά μας να κάνει το ίδιο.
Δεν εχει κανένα νόημα να γίνεται καλή εργασία στο σαλόνι ομορφιάς και τα ξεριζώνονται τα νύχια με τα δόντια έξω από αυτό. 
Οι υπερβολικά αραιές συντηρήσεις επίσης εγκυμονούν κινδύνους, μιας και η αφαίρεση των (σίγουρα αυξημένων) φουσκωμένων μετά από πέντε ή έξι εβδομάδες θα κάνουν την πελάτισσα να πονέσει από το λιμάρισμα ακόμη.

-Χαμηλώνουμε τα watt στη λάμπα μας ετσι ώστε να μη γίνει αστραπιαία η φωτοσκλήρυνση.

-Πολυμεριζουμε με διαλείμματα: αφήνουμε κάθε νύχι 5’’ εναλλάξ και στο τέλος πολυμεριζουμε κάθε χέρι στη φουλ απόδοση της λάμπας ένα ολόκληρο λεπτό.

Μετά απο κάθε μονιμη εργασία ζητάμε απο την πελάτισσά μας να χρησιμοποιεί γάντια για τις οικιακές εργασίες, να χρησιμοποιεί λαδάκι επωνυχίων και να μη χρησιμοποιεί τα νύχια της ως εργαλεία.
 
*εκτιμήσεις και υπολογισμοί εχουν γίνει σε συνθήκες πολυμερισμου σε λάμπα τεχνολογίας led/uv 48watt 


Πότε κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το τζελ νυχιών;


Λίγο μετά το 1980 εμφανίστηκε στην Αμερική το πρωτο χτιστό τζελ νύχι αλλά η επιτυχία του ήταν περιορισμένη. Την εποχή εκείνη οι κατασκευαστές λαμπτήρων τζελ και οι κατασκευαστές τζελ δεν ένωναν τις δυνάμεις τους μη αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα της σύμπνοιας μεταξύ έντασης φωτός και φωτοσκλήρυνσης. Το αποτέλεσμα ήταν τεχνίτες και πελάτες να αντιληφθούν ότι χρησιμοποιώντας τη λάθος λάμπα ή εφαρμόζοντας υπερβολική ποσότητα προϊόντος οι πελάτες υπέφεραν από κάψιμο . Επιπλέον, η εκπαίδευση κάνω στο θέμα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη αφήνοντας στο σκοτάδι τεχνίτες σχετικά με το προϊόν, και τα diy (φτιάξτο μόνος σου) προϊόντα για ερασιτεχνική χρήση που λανσαρίστηκαν εκείνη την εποχή , σπήλευσαν τη φήμη των επαγγελματικών, μιας και η κοινή γνώμη τα συνέδεσε αυτομάτως. 
Ως το τέλος της ντίσκο δεκαετίας (‘80) πολλοί κατασκευαστές είχαν αποσύρει τα τζελ τους από τα ράφια των καταστημάτων.
Ως το τέλος της δεκαετίας του ‘90, τα τζελ έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στην αγορά με πολύ πιο προηγμένες φόρμουλες σύνθεσης και λάμπες που συνεργάζονται υπό προϋποθέσεις ακρίβειας φωτοκύματος.
 Αυτές οι νέες συνθέσεις επίσης έδιναν περισσότερα από άποψη καθαρότητας και αντοχής.
Μέχρι το 2010 6 στα 10 σαλόνια είχαν υπηρεσίες τζελ στο μενού τους, ενώ εξειδικευμένα όπως 3-D gels, soak-off gels, and polish-gels.


Εγώ δεν κάνω χτιστά γιατί καταστρέφουν τα νύχια


Περί ορέξεως ουδείς λόγος αλλά ας έχουμε υπ´όψιν ότι μόνο ο άνθρωπος μπορεί να κάνει κακό και όχι το τζελ.
Στην πραγματικότητα κανένα προϊόν δεν μπορεί να κάνει κακό. Το σωστά εφαρμοσμένο, συντηρημένο και αν χρειαστεί αφαίρεση σωστά αφαίρεμενο προϊόν μπορεί όχι μόνο να μη βλάψει, αλλά να ωφελήσει το φυσικό νύχι δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας.


Επίσης δεν κάνω γιατί είμαι έγκυος


Όπως όλα τα εγκεκριμένα με πιστοποιητικά ποιότητας προϊόντα είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, έτσι και το τζελ μπορεί να εφαρμοστεί και σε εγκύους με ασφάλεια. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να βλάψει με οποιοδήποτε τρόπο το έμβρυο εφόσον το νύχι είναι έκκριμα και δεν απορροφά τίποτε προς το εσωτερικό του οργανισμού.


Πάντως η μανικιουρίστα μου λέει ότι μόνο το τζελ είναι καλό ενώ το ακρυλικό καρκινογόνο. 


Αυτό θα ήταν στα αλήθεια παράξενο μιας και ακρυλικό και τζελ ανήκουν στην ίδια οικογένεια μονομερών ενώσεων, και αυτό σημαίνει ότι αν δεχτούμε ότι το ένα είναι βλαβερό τότε αναγκαστικά είναι και το άλλο.
Το ακρυλικό  δεν είναι καρκινογόνο απλά έχει μια πολύ έντονη χημική μυρωδιά από το κάνει αφιλόξενο για χώρους που μπαίνουν πελάτες όλων των τύπων. Επίσης το σπάσιμο που κάνει λόγω σκληρότητας (είναι σκληρό σαν δόντι ενώ το τζελ μοιάζει περισσότερο με πλέξιγκλας) είναι πολλές φορές επιζήμιο για την φυσική πλάκα του νυχιού. Επίσης λόγω της σκληρότητάς του, μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο ή και περισσότερο κόπο για να λιμαριστεί, τη στιγμή που το τζελ είναι άοσμο και άρα πιο φιλικό σε ένα κατάστημα που μπαίνουν άνθρωποι μη εξοικειωμένοι με μια βαριά χημική μυρωδιά, αν σπάσει δεν τραυματίζεται η φυσική πλάκα του νυχιού και το λιμαρισμα είναι πολύ εύκολο και γρήγορο.


 Ακολουθήστε την Semilac στα Social Media

     https://www.youtube.com/channel/UCOCTJzdnGTcBKPIZoGJdnAA?view_as=subscriber&utm_source=imodaeinaitexni&utm_medium=article          https://www.facebook.com/DCHellas/?utm_source=imodaeinaitexni&utm_medium=article       https://www.instagram.com/semilachellas/?utm_source=imodaeinaitexni&utm_medium=article










πηγη:semilac


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου