Jata


 


Στον Ινδουϊσμό, άντρες και γυναίκες φοράνε το χτένισμα «jata» τα οποία είναι ράστα μαλλιά και αποτελούν ένδειξη δέσμευσης για να ξεφύγουν από τον κύκλο της αναγέννησης. Τα μαλλιά αυτά συμβολίζουν μια διαθήκη ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Σίβα, τον θεό της καταστροφής και της αναγέννησης. Είναι μέρος μιας μεγαλύτερης δέσμευσης για την ζωή, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης από τις περιουσίες της κοσμικής ζωής. Οι Jata φοριούνται συχνά σε μια δέσμη που μοιάζει με ένα τουρμπάνι. Η συντήρηση είναι πιο δύσκολη από όσο νομίζετε. Οι Jata πρέπει να πλένονται κάθε δύο έως τρεις ημέρες για να αποφευχθεί η προσβολή από ψείρες. Στη νότια Ινδία, μερικές γυναίκες που είναι γνωστές ως σύζυγοι Shiva Sathulu ή Shiva, φορούν jata ως ένδειξη της αφοσίωσής τους στο θεϊκό σύζυγό τους.


Catholic Tonsure


 


Το Tonsure είναι είδος ξυρίσματος το οποίο έχει συνδεθεί με τους καθολικούς μοναχούς. Προέρχεται από την λατινική λέξη ‘’tondere’’ που σημαίνει ξύρισμα, ενώ η προέλευση του είναι άγνωστη. Στη Μεσαιωνική Εκκλησία, το ξύρισμα έγινε η τελετή που εκτελούνταν όταν ένας μοναχός εισερχόταν στην ιερή τάξη. Οι αρχάριοι έκοβαν τα μαλλιά τους όταν έμπαιναν σε ένα μοναστήρι, ενώ μόλις ο μοναχός έπαιρνε τους όρκους τους, τα μαλλιά του ξυρίζονταν στην κορυφή του στέμματος. Το Κέλτικο tonsure επιλεγόταν στην προχριστιανική Ιρλανδία και αφορούσε στο ξύρισμα του μπροστινού κεφαλιού από το ένα αυτί μέχρι το άλλο. Κατά τη διάρκεια του έβδομου αιώνα η έντονη συζήτηση έπληξε την εγκυρότητα του κουρέματος και οι μοναχοί στο Bayeux έρχονταν σε σύγκρουση με τις τοπικές αρχές όταν υιοθετούσαν το εναλλακτικό στυλ. Τελικά η Εκκλησία καταδίκασε την κέλτικη εκδοχή του λουκ.


Kesh


 


Στην Ινδία τα μακριά μαλλιά είναι σημάδι δύναμης και αγιότητας. Η διατήρηση της φυσικής τρίχας συμβολίζει την πίστη στη σοφία του Waheguru – του θεού Sikh, καθώς η μετάβαση από την ματαιοδοξία θεωρείται ένδειξη πνευματικής ωριμότητας. Αυτό το στυλ προέρχεται από τον 10ο Γκουρού, Gobind Singh και ονομάζεται Kesh. Όπως λέει και η παροιμία, “κάποιος πρέπει να σκύβει το κεφάλι του μόνο σε έναν γκουρού, όχι έναν κουρέα”. Οι γυναίκες Sikh υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς περιποίησης με τους άνδρες. Δεν επιτρέπεται να κόβουν οποιαδήποτε τρίχα στο σώμα τους – ούτε καν τα φρύδια τους και αυτή η παράδοση υιοθετείται ακόμα και σήμερα. Παρόλα αυτά το Bollywood και τα δυτικά μέσα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στους αναμενόμενους κανόνες και πολλές γυναίκες Sikh έχουν εγκαταλείψει την αυστηρή πειθαρχία για τη λαϊκή αντίληψη της ομορφιάς.


Payot


 


Payot είναι η εβραϊκή λέξη για τις τούφες, ή μπούκλες, στα πλάγια του κεφαλιού. Τα Payot φοριούνται από μερικούς άνδρες και αγόρια στην ορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα, με βάση μια ερμηνεία της βιβλικής διαταγής για το ξύρισμα των γωνιών του κεφαλιού. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ένα μέσο διαχωρισμού από όσους ξυρίζονται. Τα Payot διαφέρουν ανάλογα με τις μυστικιστικές διδασκαλίες και τους κοινοτικούς κανόνες. Κάποιοι πιέζουν τις τούφες πίσω από τα αυτιά τους, άλλοι τις τυλίγουν γύρω από το αυτί ή τις φοράνε σε μπούκλες. Μερικοί άλλοι πιστεύουν ότι η γενειάδα δίνει μαγική δύναμη.


Pabbajja


 


Pabbajja σημαίνει «εξέλιξη» και είναι η βουδιστική ιεροτελεστία στην οποία ένας λαϊκός άνθρωπος γίνεται ασκητικός. Ως μέρος της διαδικασίας, ο μυημένος εγκαταλείπει το σπίτι του για να γίνει μοναχός και στην συνέχεια ξυρίζει το κεφάλι και την γενειάδα του. Στις χώρες Theravada, η παράδοση υποστηρίζει ότι τα αγόρια υποβάλλονται σε Pabbajja στην εφηβεία. Στο Θιβέτ, την Κίνα και την Ιαπωνία αυτό γίνεται αργότερα, συνήθως γύρω στην ηλικία των 20 ετών και μετά από δοκιμαστική περίοδο. Κατά τη διάρκεια της ιεροτελεστίας ξεκινάνε τα μάντρα των ψαλμωδών, τα οποία μιλάνε για την παροδική φύση της ανθρώπινης μορφής. Μόλις ολοκληρωθεί το τελετουργικό, οι νεαροί φορούν μια ρόμπα και βγαίνουν έξω στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται μοναχοί ενός μοναστηριού, αντί να περιπλανιούνται έξω σαν ασκητές.


Navajo


 


Μια από τις πιο καθολικές πεποιθήσεις των ιθαγενών Αμερικανών, είναι ότι τα μαλλιά είναι ιερά. Για τους Ναβάχο, τα μαλλιά αντιπροσωπεύουν τη μνήμη. Στα μέσα του 20ου αιώνα, οι Ναβάχο προσλήφθηκαν από τον στρατό ως ανιχνευτές και για να μεταφέρουν μυστικά μηνύματα. Οι ίδιοι λόγω του ότι ήταν άριστοι κυνηγοί, πίστευαν ότι τα μακριά μαλλιά τους επέτρεπαν να έχουν υπερφυσικές ικανότητες παρακολούθησης και ανίχνευσης. Όταν κάποιος άριστος κυνηγός αποτύχαινε στο πεδίο της μάχης έριχνε το φταίξιμο στα στρατιωτικά κουρέματα, τα οποία υποστήριζαν ότι εμπόδιζαν τις καλές του αισθήσεις να λειτουργήσουν σωστά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μαλλιά συνδέονται με τους ίδιους υποδοχείς του δέρματος που αντιλαμβάνονται την θερμοκρασία, όμως δεν υποστηρίζουν τίποτα για υπερφυσικές ικανότητες.


Dreadlocks


 


Τα dreadlocks, ή μαλλιά rasta, έγιναν διάσημα μαζί με τον γνωστό τραγουδιστή reggae, Bob Marley. Τα θρυλικά μαλλιά του τραγουδιστή είναι βαθιά συνδεδεμένα με τις πεποιθήσεις του Ρασταφάρι, αποτελούν σημάδι της αφρικανικής ταυτότητας και συμβολικής διαθήκης για την καταπολέμηση της «Βαβυλώνας» – του λευκού ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κόσμου. Σύμφωνα με την παράδοση Ρασταφάρι, ο Ιησούς θα επιστρέψει ως Λιοντάρι του Ιούδα και όσοι υιοθέτησαν το hairstyle το έκαναν για να σημάνουν τη χαίτη του λιονταριού. Τα μαλλιά ράστα έχουν γίνει η πρώτη γραμμή των επιχειρημάτων σχετικά με τη φυλετική ταυτότητα και έχουν ταυτιστεί με την φυλή των Αφρικανών. Σήμερα το λουκ θεωρείται τάση καθώς φοριέται από πολλούς ανθρώπους, ειδικά την νεολαία.












πηγη:myextension