Τι μας λένε τα μαλλιά για την υγεία μας;

Igia malion2

Τα μαλλιά είναι ο καθρέπτης της υγείας μας. Μέσω αυτών μπορούμε να δώσουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες
στην πελάτισσά μας σχετικά με το τι συμβαίνει στον οργανισμό της.


Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η τρίχα που προβάλλει από το κεφάλι,το στέλεχος όπως ονομάζεται, θεωρείται κλινικώς νεκρή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μεταφέρει κάτι στο σωμα. Αυτή η πληροφορία μπορεί να είναι σημαντική στον κομμωτή  προς την πελάτισσα, βοηθώντας έτσι την κατάρριψη μερικών μύθων από αυτούς που ακούμε καθημερινά. Δε θα είναι λίγες οι φορές που μας έχει πει κάποια πελάτισσα ότι τα μαλλιά είναι αραιά γιατί έχουν καταστραφεί από τις βαφές ή ότι τα μαλλιά μιας σαραντάχρονης φριζάρουν γιατί στην ηλικία των είκοσι είχε κάνει μερικές φορές περμανάντ. 


Υπάρχει όμως και το μέρος της τρίχας που βρίσκεται μέσα από το δέρμα, στο θύλακα, η ρίζα της δηλαδή, που είναι ζωντανή και μάλιστα  βρίσκεται σε συνεχή  σχεδόν παραγωγή. Η ψυχική και οργανική κατάσταση του οργανισμού επηρεάζει  την ρίζα, οπότε και την ποιότητα της τρίχας που θα παραχθεί. 


Η ιδιότητά μας ως κομμωτές μας φέρνει στην θέση κατά την οποία πρέπει να διαγνώσουμε την κατάσταση στα μαλλιά της πελάτισσας μας και να προτείνουμε τις κατάλληλες λυσεις. 


Ας δούμε μερικές περιπτώσεις που συναντάμε συχνά. 


Igia malion3
 

Ξηρά και εύθραυστα μαλλιά: 

 
Βεβαίως η πελάτισσά μας θα κατηγορήσει το
styling με το πιστολάκι ή την πρέσσα ή ακομα και τις βαφές. Σίγουρα η λανθασμένη χρήση από εμάς, των εργαλείων αλλά και των χημικών που χρησιμοποιούμε μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα για την υγεία των μαλλιών, η σωστή και συνετή χρήση τους όμως, ποτέ. Γνωρίζοντας ότι έχετε δουλέψει και περιποιηθεί σωστά τα μαλλιά ενημερώστε την πελάτισσα ότι αυτά μπορεί να είναι ξηρά και εύθραυστα ως αποτέλεσμα κακής ή ελλειπούς διατροφής που έχει οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, σε έλλειψη βιταμίνης Ε και πρωτεϊνών από τον οργανισμό.


Igia malion4


Λεπτές τρίχες:


Δώστε προσοχή στο γεγονός ότι είναι άλλο πράγμα οι λεπτές τρίχες που δείχνουν τα μαλλιά αραιά και άλλο η αραίωση δηλαδή ο μικρότερος του κανονικού, αριθμός τριχών ανά τετραγωνικό εκατοστό κεφαλιού. Οι λεπτές τρίχες λοιπόν συχνά σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό. Ρωτήστε την πελάτισσά σας εάν αισθάνεται κουρασμένη και εαν έχει αρχίσει να παίρνει κιλά. Αν συμβαίνουν όλα αυτά τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πρόβλημα με το θυρεοειδή.


Igia malion5


Ξηροδερμία: 

 
Υπάγεται στην κατηγορία των αυτοάνοσων και εκτός από την κλασσική μορφή με τις νιφάδες και τη φαγούρα, έχει και δεύτερη μορφή σε συνδυασμό με λιπαρό δέρμα, τη «λιπαρή ξηροδερμία» δηλαδή. Ως αυτοάνοσο υπάρχει μέσα μας και ενίοτε κοιμάται, αλλά μπορεί να ξυπνήσει από αιτίες ψυχολογικής φύσης όπως άγχος ή το να ζει κανείς στρεσογόνες καταστάσεις για μεγάλο διάστημα, καθώς και νευρολογικές διαταραχές όπως η νόσος
Parkinson. Επίσης και εδώ η κακή διατροφή μπορεί να παίξει το ρόλο της. Τέλος η έλλειψη βιταμίνης Β και ψευδαργύρου, μπορούν να ευθύνονται επίσης. 


Αναμφισβήτητα είναι πολλοί οι ρόλοι ενός κομμωτή και πολλές οι γνώσεις που απαιτούναι για να γίνει σωστά η δουλεία μας. Ενας από τους ρόλους μας, που θεωρώ σημαντικό μάλιστα, είναι να κάνουμε σωστή διάγνωση της κάθε κατάστασης και να ενημερώνουμε σχετικά την εκάστοτε πελάτισσα. Ετσι θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της, θα υπερασπιστούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και θα την έχουμε πιστή για καιρό, δίνοντάς της τις σωστές λύσεις.


Igia malion6











πηγη:blogkommoton


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου