Αλλεργίες στο μανικιούρ: Μην πυροβολείτε τον πιανίστα*

 https://www.semilac.gr/gr/el/catalog/semilac-academy?utm_source=imodaeinaitxni&utm_medium=article

Πόσο διαδεδομένη είναι αντίληψη των αλλεργιών στο χώρο του μανικιούρ; Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει (ή δει) τεχνίτριες
με σοβαρή αλλοίωση στα ακροδάχτυλα σε βαθμό που δεν μπορούν πλέον να εργαστούν;

Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τα πράγματα και να διαχωρίσουμε τα επιστημονικά δεδομένα από τους αστικούς μύθους.

Με τον όρο αλλεργία εννοείται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά απέναντι σε αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες, που ονομάζονται αλλεργιογόνα.

Πιο ειδικά, η αλλεργία είναι αντίδραση υπερευαισθησίας στην οποία κύριοι πρωταγωνιστές είναι ειδικά κύτταρα του αίματος (βασεόφιλα και μαστοκύτταρα). Ως αλλεργιογόνα μπορούν να δράσουν ορισμένες τροφές όπως τα αυγά, τα ψάρια, τα θαλασσινά ή οι φράουλες, φάρμακα όπως η πενικιλλίνη, οι αντιοροί (πχ αντιτετανικός ορός) σκιαγραφικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην ακτινολογία, καλλυντικά, χρώματα, η γύρη διαφόρων φυτών, φτερά και τρίχες διαφόρων ζώων, η σκόνη κ.α.

Τα αλλεργιογόνα φτάνουν στον οργανισμό μέσω της αναπνοής, με επαφή στο δέρμα ή ακόμη με την τροφή ή και ένεση. Όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με μια ξένη ουσία που δρα ως αλλεργιογόνο, το ανοσοποιητικό του σύστημα βάζει σε λειτουργία τους αμυντικούς μηχανισμούς της χημικής και της κυτταρικής ανοσίας με σκοπό την εξουδετέρωση του αντιγόνου. Έτσι, με πολύ απλά λόγια, την πρώτη φορά που ο οργανισμός θα συναντήσει το αλλεργιογόνο, θα ευαισθητοποιηθεί παράγοντας ανοσοσφαιρίνη Ε η οποία και θα καταλήξει σε ειδικούς υποδοχείς πάνω στα βασεόφιλα και μαστοκύτταρα. Τη δεύτερη (τρίτη κλπ.) φορά που ο οργανισμός θα συναντήσει το ίδιο αλλεργιογόνο τότε η ανοσοσφαιρίνη Ε θα αναγνωρίσει το αλλεργιογόνο και θα ενωθεί με αυτό με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των βασεόφιλων και μαστοκυττάρων. Τα ενεργοποιημένα βασεόφιλα και μαστοκύτταρα θα απελευθερώσουν διάφορες ουσίες που έχουν αποθηκευμένες (π.χ. ισταμίνη) που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν μια ταχεία φλεγμονώδη αντίδραση που θα οδηγήσει σε φτάρνισμα, ερυθρότητα, φαγούρα κλπ.


Άξιο να αναφερθεί δε, σε αυτό το σημείο είναι όταν μιλάμε για αλλεργίες, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τον όρο με την κλινική του έννοια (τα συμπτώματα από πάνω) και όχι σαν προσπάθεια να εκφράσουμε την προτίμηση μας ή όχι σε κάποιο προϊόν  (λ.χ. δεν χρησιμοποιώ όξινο primer γιατί έχω αλλεργία κλπ εννοώντας ότι μας ενοχλεί η μυρωδιά)

Θεωρώντας ως δεδομένο πως ο αναγνώστης του κειμένου αυτού -εφόσον είναι επαγγελματίας- έχει βασικές γνώσεις φυσιολογίας νυχιού, θα κάνουμε μια μικρή μόνο αναφορά στο διαχωρισμό οργάνου και εκρίμματος: το νύχι είναι έκριμμα και άρα δεν απορροφά συστατικά που ενδεχομένως να εφαρμόζονται πάνω του (και ως εκ τούτου δεν μεταφέρει στον οργανισμό κάτι από αυτά) σε αντίθεση με το δέρμα που είναι όργανο και απορροφά τα πάντα.

Ναι αλλά μετά από έξι μήνες που κάνω αυτή τη δουλειά τα δάχτυλά μου έχουν ανοίξει και είναι γεμάτα πληγές

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες

-Εργασία χωρίς γάντια

Ενώ η πελάτισσα μπορεί να είναι ασφαλής με τη σωστή εφαρμογή που της παρέχει ο επαγγελματίας, ο δεύτερος είναι συχνά αυτός που υποφέρει. Το να δοκιμάζουμε βερνίκια φτιαγμένα για νύχια πάνω σε γυμνό δέρμα ή να εκτιθέμαστε επανειλημμένα σε χημικά είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να δημιουργήσουμε χρόνιες δυσανεξίες που θα μας ακολουθούν σε απρόβλεπτη συχνότητα και για απρόβλεπτο διάστημα.

-Εργασία σε τραυματισμένο δέρμα

Στην περίπτωση της λύσης της συνέχειας του δέρματος, τα ανοσοποιητικό σύστημα δε λειτουργεί και είναι πιθανό να ερεθιστεί (το δέρμα) όχι μόνο από την επαφή με τη χημική ουσία αλλά και από ενδεχόμενες αναθυμιάσεις, με τον τρόπο που ερεθίζονται τα μάτια όταν κάνουμε εργασία με κόλλα. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει πληγή, ο τραυματισμός από κακό combi για παράδειγμα, θα έχει ως αποτέλεσμα ερεθισμένο δέρμα που θα αργήσει να επουλωθεί, θα σκληρύνει αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες περεταίρω τραυματισμού κλπ.

-Εργασία με λάθος γάντια

Το λάτεξ** ανήκει στην ομάδα υλικών που είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν αλλεργίες γι αυτό και οι περισσότερες εταιρίες έχουν αντικαταστήσει ή εμπλουτίσει τους καταλόγους τους με γάντια νιτριλίου και βινυλίου χωρίς πούδρα στο εσωτερικό , μιας και αυτή είναι συνυπεύθυνη για διάφορες ενοχλήσεις και δερματοπάθειες.

-Εργασία με με παρατεταμένη χρήση ασετόν  σε σημείο να μουλιάζουν τα ακροδάχτυλα της τεχνίτριας ή της πελάτισσας.

Υπάρχει τρόπος να εφαρμόσουμε βαμβάκι με ασετόν στα νύχια μιας πελάτισσας, και αυτός δεν είναι να  τα τρίβουμε παρατεταμένα με ένα γιγάντιο βαμβάκι εμποτισμένο σε καθαρό ασετόν. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τρύπα (λιώσιμο ή σκίσιμο) στο γάντι, ειδικά αν η τεχνίτρια έχει μακριά αιχμηρά νύχια. Ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι η χρήση nail clips, με μια ποσότητα βαμβακιού όση και η επιφάνεια του νυχιού και δυνατότητα να μουλιάσει μόνο η επιθυμητή περιοχή, και όχι ολόκληρο το ακροδάχτυλο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι εφόσον , όπως αναφέρθηκε παραπάνω , δεν είναι μόνο το δέρμα των επωνυχίων που πρέπει να προσέχουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε την (ταυτόχρονη) χρήση ποδιάς, μάσκας, γαντιών και συστήματος εξαερισμού: Ο εξαερισμός του χώρου είναι πολλά περισσότερα από ένα ανοιχτό παράθυρο. Πρέπει να λειτουργεί ταυτόχρονα συλλέκτης σκόνης που να πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας και στην περίπτωση που χρησιμοποιείται ακρυλικό θα πρέπει να υπάρχει κάδος που κλείνει ερμητικά, τα βαζάκια του υγρού να κλείνουν όταν δεν χρησιμοποιούνται και η σακούλα των απορριμμάτων να αλλάζεται συχνά και να απορρίπτεται σε εξωτερικό κάδο.


 https://www.semilac.gr/gr/el/catalog/semilac-academy?utm_source=imodaeinaitxni&utm_medium=article

Προτού κατηγορηθεί ένα προϊόν ότι είναι αλλεργιογόνο θα πρέπει να αποκλείσουμε όλους τους παραπάνω παράγοντες, αλλά θα πρέπει ακόμη και τότε να λάβουμε υπ’ όψιν κάτι πολύ σημαντικό: Η εμφάνιση μιας αλλεργίας δεν κάνει το προϊόν ελαττωματικό, (η αλλεργία μέρους πληθυσμού στα καρύδια για παράδειγμα, δεν θα κάνει τα καρύδια ακατάλληλα προς βρώση), θέτει όμως μία ευθύνη στον άνθρωπο που έχει το πρόβλημα: είναι στη διακριτική του ευχέρεια και ευθύνη να προσέχει, να αποφεύγει και να προσαρμόζει τις συνθήκες ζωής του ανάλογα με τις ανάγκες του δεδομένου πάντα ότι λειτουργεί βάσει πρωτοκόλλου.

Πιστοποιητικά και διακρίσεις διαθέσιμα εδώ.


  https://www.semilac.gr/gr/el/products/imimonimo-verniki-semilac-024-vibrating-tomato-7ml?utm_source=imodaeinaitxni&utm_medium=article 

*Μην πυροβολείτε τον πιανίστα: Φράση που απαντάται σε περιβάλλον Λούκι Λουκ , ως παράκληση στους ευέξαπτους μάτσο οπλοφορούντες της άγριας Δύσης να μην επιτεθούν στον πιανίστα κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεών τους εντός του saloon. Χρησιμοποιείται με την έννοια της παράκλησης να μην κατηγορείται κάποιος που δε φταίει.
 
**Λάτεξ: εύκαμπτο και ανθεκτικό υλικό (καουτσούκ) που προέρχεται από τον γαλακτώδη χυμό κάποιων δέντρων ή παρασκευάζεται με τεχνητό τρόπο και χρησιμοποιείται για την κατασκευή γαντιών, προφυλακτικών, ειδών ένδυσης κ.λπ.

Κείμενο Μαριάνθη Τσιτσοπούλου,Semilac Master Educator
Πηγή: Doug Schoon, Nails Magazine, Wikipedia



 Ακολουθήστε την Semilac στα Social Media



     https://www.youtube.com/channel/UCOCTJzdnGTcBKPIZoGJdnAA?view_as=subscriber&utm_source=imodaeinaitexni&utm_medium=article          https://www.facebook.com/DCHellas/?utm_source=imodaeinaitexni&utm_medium=article       https://www.instagram.com/semilachellas/?utm_source=imodaeinaitexni&utm_medium=article









πηγη:imodaeinaitexni


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου