ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: KEN RUSSELL – PICTURE POST

 

Οι υποκουλτούρες που δημιουργεί η νεολαία κατά καιρούς, παρέχουν ξεχωριστά στιγμιότυπα στην ανθρώπινη Ιστορία. Εκτός από έκρηξη αδρεναλίνης και αμφισβήτησης, φέρνουν και μια στυλιστική επανάσταση, η οποία, τις περισσότερες φορές, αποτελεί κληρονομιά για τις γενιές του μέλλοντος. Το πιθανότερο είναι ότι έχετε ακουστά τα teddy boys, τις περίφημες αυτές παρέες αγοριών που εμφανίστηκαν στην Αγγλία τη δεκαετία του 1950 και χαρακτηρίστηκαν ως «τσογλάνια» και «ταραχοποιοί». Για να δούμε, όμως, τι γνωρίζουμε και για τα teddy girls…

GIRL POWER
Όπως και τα αντίστοιχα teddy boys, τα teddy girls ξεπήδησαν από την εργατική τάξη της Βρετανίας. Ουσιαστικά, ήταν κορίτσια που θέλησαν να στηρίξουν την girl power εκδοχή της μεταπολεμικής περιόδου. Οι γυναίκες κράτησαν τις κοινωνίες στα 40ς όσο οι άνδρες πολεμούσαν στο μέτωπο, και τώρα ήρθε η ώρα να αποδείξουν την αξία τους και σε καιρό ειρήνης.

Τα teddy girls υιοθέτησαν ανδρόγυνο στυλ στο ντύσιμο, μια επιλογή που αποδεικνύει ότι ήταν σκληρά καρύδια.
Ζώντας σε μια συνθήκη μεταπολεμικής οικονομικής λιτότητας, αγόραζαν τα ρούχα τους από second hand καταστήματα ή δημιουργούσαν μαντήλια, τσάντες και διάφορα αξεσουάρ από ρετάλια στρατιωτικού εξοπλισμού. Το έκαναν, όμως, με στυλ! Τόσο στυλ που η χειμερινή collection 2019 της Maria Grazia Chiuri για τον Christian Dior ήταν εμπνευσμένη από τα teddy girls!

Τα teddy girls με την οπτική της Maria Grazia Chiuri για τον Christian Dior (2019)

ROCK STEADY
Αυτές οι νέες γυναίκες εγκατέλειπαν συχνά το σχολείο και έπιαναν δουλειά ώστε να έχουν οικονομική ανεξαρτησία. Για να αποκτήσουν το δαντελωτό τους φόρεμα ή το βελούδινο σακάκι τους, δεν δίσταζαν να κλέψουν τις κουρτίνες της γιαγιάς τους. Και συνδύαζαν αυτά τα «κλοπιμαία» με απλά πουκάμισα, t-shirts, γυρισμένα τζιν παντελόνια με στρίφωμα και ίσια παπούτσια ή ακόμη και σανδάλια. Σε

ειδικές περιστάσεις φορούσαν pencil φούστες, ταιριασμένες με το δερμάτινο μπουφάν του αγαπημένου τους. Συνδυάζοντας ρούχα από την κλασική Εδουαρδιανή εποχή με την ακαταμάχητη ενέργεια που ερχόταν από το αμερικανικό rock “n” roll, τα teddy girls της δεκαετίας του 1950 υπήρξαν μια σύντομη αλλά καθοριστική επιρροή για τους fashion designers του μέλλοντος. Και όχι μόνο. Κοινωνιολογικά μιλώντας, υπήρξαν οι πρώτες γυναίκες της ιστορίας που όρθωσαν ανάστημα απέναντι στο ανδρικό κατεστημένο. Σήμερα, μπορεί να ακούγεται ανάρμοστο ένα κορίτσι να εγκαταλείπει το σχολείο σε ηλικία 15 ετών για να δουλέψει και να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά, τότε, όμως, ήταν μια ηρωική πράξη που απαιτούσε θάρρος.