Γιατί τα σχολικά κυλικεία είναι ότι πιο πολύτιμο στην διατροφή των παιδιών!

 Κολατσιό στο σχολείο - Φαγητό - αθηνόραμα umami

Ακόμη και μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στα τέλη του Μαϊου, δεν έλειψαν τα έντονα ερωτήματα σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ως προς το τι θεωρείται υγειονομικά επιβλαβές και τι διατρέχει κινδύνους για την δημόσια υγεία. 

Ακόμη ένας προβληματισμός για το κυβερνητικό «σχέδιο» γεννήθηκε με την απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα κυλικεία στα σχολεία, ενώ ο υπόλοιπος κλάδος της εστίασης άρχισε να «ανασαίνει» και πάλι το καλοκαίρι. Έχει ήδη ανακοινωθεί ένα αυστηρό πλαίσιο επαναλειτουργίας, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, για τα σχολικά κυλικεία, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

 Supporting our kids – Expat Parenting Abroad

Θεωρητικά οι λόγοι που οδήγησαν στο «πράσινο φως» της επαναλειτουργίας των σχολείων από την επιτροπή λοιμοξιολόγων, ήταν ότι «τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν, οι επιπτώσεις της νόσου στα παιδιά είναι μικρές και όπως φαίνεται ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση του ιού είναι μικρός. Εφόσον λοιπόν τα παιδιά δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, όπως καταλήγουν οι ειδικοί, με ποιο σκεπτικό δεν εκδόθηκε σχετικό υγειονομικό πλαίσιο λειτουργίας τον Ιούνιο, με αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας για τα σχολικά κυλικεία όπως τα άλλα καταστήματα εστίασης;

Ποια τρόφιμα επιτρέπονται στα σχολικά κυλικεία; - babyradio.gr
 

Εκτός από όλα τα παραπάνω, έρχεται τώρα και η ανησυχία των γονέων, ιδίως των μικρών παιδιών του δημοτικού, για το αν θα μπορέσουν να συνηθίσουν την μάσκα κατά την διάρκεια του σχολείου και αν είναι πραγματικά ένα "φίμωτρο" στα παιδιά τους. Ανησυχίες που αυξάνονται μετά από τις πρώτες λιποθυμίες παιδιών στον αγιασμό. Ανησυχίες για την επιστροφή τους στο σπίτι, όταν υπάρχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. 

 A Practical Face-Mask Guide for Kids - Nashville fun and things to do for  parents and kids

Για το μόνο που δεν θα έπρεπε να ανησυχούν τελικά είναι για την διατροφή των παιδιών τους, στα σχολικά κυλικεία. Είναι από τις λίγες επιχειρήσεις που λειτουργούν με τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα στο θέμα της υγιεινής και των προϊόντων τους. Είναι από τα λίγα "καταστήματα" που πραγματικά σέβονται την διατροφή των παιδιών τους. Όπως μας αναφέρει η κ. Γεωργία, επιτρέπεται η σοκολάτα 30gr στα σχολικά κυλικεία, αλλά ποτέ δεν την δίνει στα πρώτα διαλείμματα στα "παιδιά" της. Τους προτρέπει να φάνε ένα φρέσκο κουλούρι ή μία μπάρα δημητριακών και αν θέλουν να πάρουν την σοκολάτα, αργότερα μέσα στην ημέρα. Αλήθεια, σε ποιο κατάστημα το κάνει κάποιος αυτό; Ποιος σέβεται πραγματικά τα μικρά και αθώα παιδιά, που μπορεί κάποιος να τους "πλασάρει" οτιδήποτε; Μας ενημέρωσε επίσης, πως κανένας υπάλληλος στις αλυσίδες των καφέ και σνακ που βρίσκονται σε όλη την χώρα, δεν έχει παρακολουθήσει τα υποχρεωτικά σεμινάρια του ΕΦΕΤ, σε αντίθεση με τους κυλικειάρχες, που ξέρουν πλέον τι σημαίνει υγιεινό και ασφαλές τρόφιμο. Έχουμε γίνει διατροφολόγοι, μας προσθέτει, χαριτολογώντας...


Παιδική Παχυσαρκία - Αίτια και Αντιμετώπιση

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας, τα μικρά παιδιά που υποφέρουν από αυτή την ιδιαιτερότητα, επισκέπτονται τα junk food, περισσότερο από 4 φορές τον μήνα. Τα προϊόντα που καταναλώνουν από τα super market, παγκοσμίως, είναι τα αναψυκτικά, οι καραμέλες, τα γλυκά και πολλά έτοιμα γεύματα που βρίσκονται στα ψυγεία και φαίνονται λαχταριστά, αλλά είναι γεμάτα λιπαρά και χωρίς καθόλου βιταμίνες. Αλήθεια, ποιος ξέρει ότι όλα τα παραπάνω απαγορεύονται στα σχολικά κυλικεία; Πως μπορεί ένας γονιός να αγοράζει (όλα τα απαγορευμένα είδη των κυλικείων) από το super market, και να ανησυχεί για την καθημερινή του διατροφή στο σχολείο; 


The most popular junk food the year you were born - Insider

Ίσως με την σωστή ενημέρωση και την καθημερινή παρακολούθηση της διατροφής των παιδιών μας, εξαλείψουμε την παιδική παχυσαρκία. Kάθε γονιός θα μπορούσε να πάρει ένα κατάλογο προϊόντων από το σχολείο και να αποφασίσει τι θα επιτρέπει στο παιδί του. Είτε μιλώντας το ο ίδιος, είτε να δώσει εντολή στον κυλικειάρχη να μην δίνει προϊόντα που δεν θέλει να καταναλώνει το παιδί του, καθημερινά. Είναι τόσο απλό και τόσο σίγουρο και ασφαλές. Με μία βόλτα κάθε γονέα από το κυλικείο του σχολείου του παιδιού του, σίγουρα θα το καταλάβει. Όπως μας ενημέρωσαν αρκετοί κυλικειάρχες, σχεδόν κανένας γονέας δεν μπαίνει στον κόπο να πάει από κοντά να δει ή να δοκιμάσει κάποια είδη ή να γνωρίσει τον άνθρωπο που βρίσκεται εκεί κάθε μέρα δίπλα στα παιδιά, έτσι ώστε να έχει μία εντελώς υποκειμενική άποψη. Και ας σταματήσει να αγοράζει ο ίδιος στο σπίτι όλα τα ανθυγιεινά και επικίνδυνα, για την διατροφή του παιδιού του. Ας σταματήσει να αγοράζει από τον φούρνο της γειτονιάς, πριν πάει το παιδί του στο σχολείο, τα σάντουϊτς με λουκάνικο, μαγιονέζα και κέτσαπ. 

 Έρευνα: Αναποτελεσματικά τα υγιεινά μενού των fast food | Η Εφημερίδα των  Συντακτών

Ας εμπιστευθεί τα επιτρεπόμενα είδη του σχολικού κυλικείου, σύμφωνα με τις διατάξεις του κράτους, του υγειονομικού και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, μικρών παιδιών.






πηγη:imodaeinaitexni



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου