Μια νέα τάση ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ στην κομμωτική ξεκινάει στο εξωτερικό. Θα εξαπλωθεί;

Tasi stin ekpedefsi2

Το καινούργιο είναι πάντα και το πιο καλό; Μία νέα τάση στην εκπαίδευση, στην κομμωτική ξεκινάει στο εξωτερικό. Θα εξαπλωθεί;



Πρόσφατα είχα την τύχη να βρεθώ σε ένα σεμινάριο και workshop του μεγάλου brand «Sassoon Professional», στα studio της Wella στην Αθήνα. Εκεί, μέλη της Sassoon Academy creative team του brand παρουσίασαν την καινούργια collection για άνοιξη –καλοκαίρι 2018 με το όνομα «Citizens». Πρόκειται για μία collection με καθαρές, αδρές γραμμές με διακριτά και χυτά σχήματα που ενσωματώνει ενδιαφέρουσες τεχνικές χρώματος. Όλα μέσα από τη κληρονομιά του μεγάλου, αξεπέραστου, ίσως, Vidal Sassoon.


Το σημείο που μου κέντρισε πραγματικά το ενδιαφέρον και αξίζει να σταθούμε δεν είναι άλλο από τον πρόλογο των Daniel  McCourt (Senior creative director) και Stuart Ross (Colour director) στην αρχή του εκπαιδευτικού διημέρου, όπου όπως είπαν οι ίδιοι, «οι κομμωτές που αποφοιτούν τα τελευταία χρόνια από τις σχολές εκπαιδεύονται σε freehand τεχνικές, δηλαδή ελεύθερες όπως οι balayage, ombre, freelights κτλ. και δεν γνωρίζουν τις κλασσικές, απόλυτες τεχνικές πχ τις ανταύγειες».  


Θέλησαν, έτσι, να επαναφέρουν στην σύγχρονη εκπαίδευση και με αρωγό την φετινή τους collection, τεχνικές χρωματισμού που βασίζονται σε απόλυτες χωρίστρες και καθαρές ανταύγειες.  Back to basics, δηλαδή. Για αυτούς τους κομμωτές-influencers από το Sassoon Academy, το μέλλον της κομμωτικής βρίσκεται στον σεβασμό της κληρονομιάς από τους παλιούς καλούς τεχνίτες συναδέλφους.


Tasi stin ekpedefsi3


Τι συμβαίνει λοιπόν με την κομμωτική που το έχουν πάρει είδηση οι συνάδελφοι εκπαιδευτές στο εξωτερικό; 


Στα άπειρα βίντεο και tutorials κομμωτικής που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εμφανίζονται τεχνίτες που απλώνουν ντεκαπάζ και χρώματα σε μεγάλες επιφάνειες δουλεύοντας το πινέλο ως μυστρί, ορίζουν χωρίστρες και επίπεδα με διάφορους, όχι πολύ ξεκάθαρους τρόπους αλλά γεμάτους τσαχπινιά και εάν πιάσουμε και το κούρεμα, κάποιοι καλλιτέχνες (;) κόβουν το περίγραμμα ενός καρέ σε δευτερόλεπτα με τη μηχανή και μετά διορθώνουν τους όγκους για αρκετή ώρα με ψαλίδια αραιώματος, ξυράφια, τσεκούρια…


Φαίνεται, άρα, ότι έχουμε δύο πόλους αυτή τη στιγμή.
Από τη μία είναι εκείνοι που έχουν μείνει στις παλιές κλασσικές τεχνικές και από την άλλη είναι οι καινούργιοι που δουλεύουν με ελεύθερες freehand τεχνικές.


Το κακό σε αυτή τη κατάσταση είναι ο ένας απορρίπτει την τεχνική του άλλου κι οι μεν αφορίζουν τους δε και το αντίθετο.  Μα εδώ δεν έχουμε πόλεμο, εδώ υπάρχει μια ευκαιρία για να εξελίξουμε την τέχνη μας και να κρατήσουμε άθικτη την αίγλη της. Απλώς πρέπει οι παλιοί να ενσωματώσουν στη δουλειά τους τις ελεύθερες τεχνικές δίνοντάς τους έναν πιο «τεχνικό» χαρακτήρα βάσει της εμπειρίας τους και έτσι να ανανεώσουν το στυλ τους και οι νεότεροι να κάνουν κτήμα τους τις τεχνικές ακριβείας ώστε ενσωματώνοντας τες στη δουλεία τους να αποκτήσει αυτή «χαρακτήρα». Ας μάθουμε το σωστό weaving (πλέξιμο), το σωστό δίπλωμα στο αλουμινόχαρτο αλλά και το σωστό colour melting.


Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι με αυτό τον τρόπο οι κομμωτές θα διατηρήσουμε το μύθο μας ως καλλιτέχνες/δημιουργοί  αλλά και ως  καταρτισμένοι τεχντίτες.


Ας καταφέρουμε να απέχουμε από τα χιλιάδες βίντεο που παρουσιάζουν την κομμωτική σαν ένα «Do It Yourself» παιχνίδι που μπορεί να το κάνει ο καθένας ακόμα και στο σπίτι του και ας δώσουμε στην πελατεία μας υπηρεσίες μοναδικές βγαλμένες από γνώση και εμπειρία. Οι πελάτες μας αξίζουν να είναι το κέντρο του κομμωτηρίου και χρειάζονται να τους το κάνουμε εμφανές. Δεν είναι μόνο το σωστό service και οι πολυτελείς χώροι, είναι κι ο χρόνος που θα τους αφιερώσουμε και,  πάνω απ΄ όλα, το υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα που θα δώσουμε στα μαλλιά τους. Και είμαι σίγουρος ότι θα το εκτιμήσουν.


 Tasi stin ekpedefsi4













πηγη:blogkommoton


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου