«Τεχνίτης νυχιών». Η υποτίμηση ενός επαγγέλματος.


Προς τιμήν της Σοφίας που έχει γράψει μέχρι τώρα (από το ξεκίνημά μας), το άρθρο με τα περισσότερα views στο blog μας (ξεπέρασε τα 30000 clicks),
το ξανανεβάζουμε για όσους τεχνίτες και τεχνίτριες δεν το έχουν διαβάσει!!


Ένα μπλίνγκ, ένα τρίψιμο των ματιών, μια γλυκιά κούραση να με περιβάλλει και ένας ελαφρύς πόνος στη μέση και στον αριστερό καρπό.. Ο απολογισμός της σημερινής ημέρας σαν τεχνήτρια νυχιών..


 Ο φορτιστής-κρεβάτι είναι έτοιμος να με υποδεχθεί και να φορτίσει τις "μπαταρίες μου" για την επόμενη... 

Ξαπλώνω, κοιτάζω το λευκό ταβάνι, σκέφτομαι όσα έζησα σήμερα και χαμογελάω..


Το μάτι μου πέφτει στο τάμπλετ με την κόκκινη θήκη πάνω στο κομοδίνο. 
Το ανοίγω.. και να μαι τώρα ανάμεσα σε αναρτήσεις των ομάδων αισθητικής, σχόλια από τεχνίτες νυχιών και μη, φωτογραφίες, διαφημίσεις.. ένας υπέροχος ιντερνετικός κόσμος ομορφιάς.


Πιάνω τον εαυτό μου να σχολιάζει ένα από τα ποστ σε μία ομάδα..
Ανάμικτα συναισθήματα, έκπληξη, σύγχυση, λύπη, εκνευρισμός, απογοήτευση, φόβος για το αύριο.. 


Σχολιάζω την προσπάθεια που κάνουν οι τεχνίτες των άκρων για να πείσουν τους πελάτες τους, ότι η μέθοδος αποκατάστασης των νυχιών για θεραπευτικούς ή αισθητικούς λόγους, μαζί με την τέχνη της μικρο ζωγραφικής(micro painting) δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον και γιαυτό θα πρέπει όχι μόνο να μην εκτιμάτε, αλλά και να υπολογίζετε το οποιοδήποτε χρηματικό κόστος θα καταβάλλουν γι αυτήν. Επίσης μία προσπάθεια, να τους οδηγήσουν στην πλήρη απάθεια όσων αφορά τους κινδύνους υγείας του συγκεκριμένου επαγγέλματος. 


Διαφωνώ κάθετα με αυτή την προσπάθεια και ίσως οι σκέψεις μου, να γαργαλίσουν τις δικές σας! 


Ακόμα και αν αφήσω στην άκρη το μεγάλο κομμάτι της τέχνης, η οποία διεγείρει το μυαλό και το συναίσθημα των ανθρώπων στους οποίους εφαρμόζετε, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει τον καλλιτέχνη να αποτυπώσει τις ιδέες του και την ψυχική του κατάσταση, δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστα τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται στους τεχνίτες.. 


Ξεκινάνε από πολύ απλά και μπορούν να οδηγηθούν σε χρόνια και κάπου παρακάτω ακόμα και στο θάνατο.


Όταν φαντάζεστε έναν τεχνίτη νυχιών, σκέφτεστε ένα άτομο σκυμμένο πίσω από ένα τραπέζι, να κρατάει μία λίμα ή ένα βερνίκι και να περιποιείται το χέρι ενός πελάτη. 


Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό;


Όταν δεν υπάρχει κίνηση, οι μύες καίνε λιγότερο λίπος, το αίμα ρέει πιο αργά και τα λιπαρά οξέα φράζουν την καρδιά πιο εύκολα.
Αυξάνετε η πίεση του αίματος ,τα επίπεδα χοληστερόλης και ο κίνδυνος για καρδιακά νοσήματα και διαβήτη.
Το συνεχές καμπούριασμα του σώματος, μπορεί να προκαλέσει λόρδωση, διάφορα αυχενικά προβλήματα, ακόμα και μόνιμες ανισορροπίες.
Μειώνεται η κινητικότητα του ισχίου, οι γλουτοί βρίσκονται στην απόλυτη αδράνεια και κάτι τέτοιο μελλοντικά μπορεί να προκαλέσει αστάθεια, ακόμα και πτώση.
Προκαλείτε η συγκέντρωσή υγρού στα πόδια, φλεβίτιδα, πρήξιμο στους αστραγάλους ακόμα και θρόμβωση του αίματος.
Αυξάνετε ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και οσφυϊκής δισκοκήλης, μειώνεται η λειτουργικότητα του εγκεφάλου... 


και αυτά είναι μόνο η αρχή...


Τα χημικά με τα οποία είναι κατασκευασμένα όλα αυτά τα αστραφτερά μπουκαλάκια, με τα χρώματα και τις μυρωδιές που εισπνέονται καθημερινά και για μεγάλα διαστήματα από τους τεχνίτες νυχιών, δεν είναι τόσο ακίνδυνα.
Περιέχουν τοξικά και επικίνδυνα συστατικά όπως το Τολουόλιο(toluene) που βοηθάει το βερνίκι να στεγνώσει γρήγορα και να απλωθεί καλύτερα, τη φορμαλδεϋδη(formaldehyde) που αποτρέπει το ξεφλούδισμα του βερνικιού, το φθαλικό διβουτύλιο που κάνει τα βερνίκια να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, την αιθυλική ακετόνη (ethylacetade) για την αφαίρεση του βερνικιού και πολλές άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες. 


Οι τεχνίτες νυχιών εκθέτουν τον εαυτό τους συνέχεια και καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε κάποια από τα παραπάνω, ακόμη και σε όλα, τα οποία μπορούν να βλάψουν το νευρικό τους σύστημα, να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ζαλάδες, αίσθημα κόπωσης, αναπνευστικά προβλήματα, ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη, το λαιμό και το δέρμα, προβλήματα στην αναπαραγωγή, υπογονιμότητα, προβλήματα κατά την κύηση, πρόωρο τοκετό, αλλεργικές αντιδράσεις, νευρολογικά προβλήματα ακόμα και καρκίνο!
Δεν είναι κρυφό ότι το φθαλικό διβουτύλιο, έχει συνδεθεί με καρκινογένεση σε πειραματόζωα.


Επειδή κάποιοι πελάτες θα αναρωτηθούν γιατί και οι ίδιοι έρχονται σε επαφή με αυτά, ενημερώστε τους ότι δεν παρουσιάζετε ιδιαίτερο πρόβλημα, διότι η επαφή τους είναι σύντομη.
Για τους τεχνίτες όμως; Για εσάς τους ίδιους;


Μερικοί από σας γεννήθηκαν με περισσότερο ταλέντο, μερικοί με λιγότερο.. Για κάποιους ίσως είναι η δουλειά τους, για κάποιους ίσως το χαρτζιλίκι που αδυνατούν να δώσουν οι γονείς τους, για κάποιους ένα έξτρα εισόδημα και για κάποιους άλλους, ο τρόπος να αποτυπώσουν τις ιδέες τους, τα συναισθήματα τους..


Όλοι όμως είμαστε άνθρωποι, και με πολύ μεγάλη σιγουριά σας γράφω, ότι οι άνθρωποι μπορούν να αρρωστήσουν.. οι άνθρωποι μπορούν να πεθάνουν.


Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας, εξελίξτε τις γνώσεις σας, αναζητήστε την αλήθεια του τι, γιατί και πως το κάνετε και εκτιμήστε το πρώτοι εσείς! 


Διδάξτε στους πελάτες σας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δουλειά σας, ώστε να γνωρίζουν πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος που αφιερώσατε για την υγεία τους, ψυχική και σωματική.
Δείξτε τους το δρόμο για την αποδοχή, το «ευχαριστώ» και το εκτιμώ και οδηγήστε τους μακρυά από τα μονοπάτια της αμφιβολίας και της δυσπιστίας..

Έτσι όταν θα βγαίνουν από την πόρτα σας, το χαμόγελο που θα έχουν, δεν θα κοστίζει 5,10,20,30 ευρώ... Η αξία του θα είναι ανεκτίμητη και για εκείνες και για εσάς..!


Όταν αγαπάς κάτι, το κυνηγάς και κάνεις τα πάντα για να μάθεις περισσότερα γιαυτό.. Αν δεν το αγαπάς, τότε το μειώνεις, το υποβαθμίζεις, το υποβιβάζεις σε κάτι μικρότερο για να αποδείξεις ότι δεν αξίζει την αγάπη σου.


Τελικά το επάγγελμα του τεχνίτη νυχιών, ίσως να μην είναι τόσο εύκολο.. ίσως μάλιστα να είναι πιο επικίνδυνο από τι μέχρι τώρα είχαμε φανταστεί.


Όπως και να χει όμως.., αυτός ο πόλεμος μεταξύ ζωγράφων και μπογιατζήδων, μεταξύ ανειδίκευτων και καταρτιζομένων, πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει..


Αλλιώς αυτό το χαμόγελο δεν πρόκειται ποτέ να αξίζει... απλά, θα κοστίζει.


Αφήνω το τάμπλετ και κλείνω το φως.. Το δωμάτιο ντύνεται γαλάζιο από το φως του φεγγαριού..


«Αύριο είναι μια καινούρια μέρα!», σκέφτομαι λίγο πριν με αγκαλιάσει ο θεός των ονείρων...



Bασιλικούς χαιρετισμούς,
Sophia Queen 








πηγη:imodaeinaitexni


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου