Aφέλειες...το μυστικό όπλο του κομμωτή. Από τον Αντώνη Ριζόπουλο


Κάθε μέρα στο κομμωτήριο, κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τις πελάτισσες, καταλήγουμε στο συμπέρασμα
πως όλες οι γυναίκες έχουν ανάγκη από αλλαγή. 


Πολλές φορές πιστεύουν πως το να αλλάξουν τα μαλλιά τους είναι η λύση για τα πάντα. Αλλαγή όμως, διατηρώντας το ίδιο μήκος, το ίδιο χρώμα και το ίδιο σχήμα και στιλ μαλλιών δεν γίνεται. Ή μήπως γίνεται;

 
Συνήθως οι προσπάθειες να προτείνουμε στις πελάτισσες κάτι διαφορετικό, στηρίζονται στην αλλαγή μήκους, σχήματος ή ακόμα και χρώματος. Ξεχνάμε όμως την επιλογή να δει το πρόσωπό της με αφέλειες. Ίσως πολλοί από εμάς να τις φοβόμαστε, πολύ περισσότερο ακόμα και οι ίδιες οι πελάτισσες. Υπολογίζοντας όμως τα θετικά που κερδίζουμε, θα έπρεπε να ξεκινάμε τις προτάσεις μας με αυτές.


Τα θετικά είναι  πολλά:


α) Τηρούμε όλα όσα μας ζήτησε. Δεν αλλάζουμε το μήκος ή το σχήμα.
β) Κόβοντας ένα μικρό τμήμα μαλλιών διαφοροποιείται αμέσως το αποτέλεσμα.
γ) Η πελάτισσα βλέπει τη διαφορά άμεσα.
δ) Υπάρχουν τόσες επιλογές σε μήκος, σχήμα και στυλ, ώστε είναι αδύνατο να μην υπάρχει κάτι που να πηγαίνει στην πελάτισσά μας.
ε) Μπορούμε να της δείξουμε πώς περίπου θα είναι το αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας τα μαλλιά της, προτού της τα κόψουμε.
ζ) Οι αφέλειες ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην μόδα. Το μήκος των μαλλιών κάθε πελάτισσας θα λέγαμε ότι είναι το φετίχ της. Με το να κάνουμε μια πρόταση για αφέλειες, της δίνουμε την ευκαιρία να δει κάτι διαφορετικό στο λουκ της, έχοντας όμως την ασφάλεια πως δεν έχει πειραχτεί το μήκος τους.


 


Κόβοντάς ένα τόσο μικρό τμήμα, δημιουργείται ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα, δίνοντας έμφαση στα χαρακτηριστικά  του προσώπου. Προσδίδουμε δυναμισμό, ερωτισμό, μοντέρνο στυλ, ενώ ταυτόχρονα βάζουμε στο επίκεντρο της προσοχής το πρόσωπο. Παράλληλα, δεν αλλάζουμε τις συνήθειες της στο styling.


Το σημαντικό σε όλα αυτά είναι πως η πελάτισσα βλέπει μπροστά της την αλλαγή άμεσα. Ένα ολόκληρο κούρεμα ή μια αλλαγή χρώματος απαιτεί χρόνο και αναμονή που μεταφράζεται σε ανησυχία. Οι αφέλειες απαιτούν δέκα λεπτά το πολύ για να ολοκληρωθούν.


Με βάση την προσωπολογία, σε κάθε σχήμα προσώπου μπορούμε να προσαρμόσουμε κάποιο τύπο αφέλειας.  

  • Στα μακρόστενα πρόσωπα οι αυστηρές αφέλειες μειώνουν το μήκος κάνοντάς το να φαίνεται οβάλ.
  • Στα στρογγυλά, οι ίσιες αφέλειες μειώνουν τις καμπύλες. Εκτός από τις ίσιες, ταιριάζουν και αυτές που χωρίζουν στην μέση, ή στο πλάι γιατί δίνουν ύψος.
  • Στα τετράγωνα οι αφέλειες με σχήμα καμπύλης κάνουν το πρόσωπο να φαίνεται λιγότερο αυστηρό. Αν η καμπύλη είναι έντονη, τότε δίνουμε και ύψος όπου χρειάζεται. Μπορούμε ακόμα να τις κάνουμε αδειασμένες για ένα πιο απαλό αποτέλεσμα.
  • Στα οβάλ μπορούμε να ταιριάξουμε όποιον τύπο αφέλειας επιθυμούμε.
  • Στα τρίγωνα πρόσωπα (στενό μέτωπο), μπορούμε να προεκτείνουμε τις αφέλειες προς τους κροτάφους, μεγαλώνοντας έτσι το μέτωπο.
  • Στα ανάποδα τριγωνικά πρόσωπα (πλατύ μέτωπο), κάνουμε πιο στενές αφέλειες, αφήνοντας τις άκρες πιο μακριές, ώστε να υπάρχει σκίαση στα ακριανά τμήματα του μετώπου.
  • Στα μικρά μέτωπα, κοντές και αδειασμένες αφέλειες δημιουργούν την οφθαλμαπάτη του κανονικού.


 


Πριν ξεκινήσουμε να κόβουμε τις αφέλειες, χρησιμοποιώντας τα μαλλιά της πελάτισσας μας, μπορούμε να της δώσουμε μια ιδέα του πως θα δείχνουν, μειώνοντας έτσι την αγωνία της για το αποτέλεσμα, με το οποίο όμως θα είναι πάντα στην μόδα.
Διαχρονικά, οι γυναίκες αγαπούσαν τις αφέλειες γιατί  τους προσέδιδαν γοητεία και θηλυκότητα. Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως και σήμερα θεωρούνται αξεσουάρ για την εμφάνισή τους. Όλες οι ντίβες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης έχουν εμφανιστεί, ή εμφανίζονται με αφέλειες. Το ίδιο ισχύει και για τις ντίβες της μουσικής. Είναι το στυλ του κουρέματος που τονίζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, κάτι που επιθυμούν όλες οι γυναίκες.


 


Σήμερα, όταν οι γυναίκες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έρχονται στο κομμωτήριο με μία φωτογραφία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μας δείξουν τι επιθυμούν, οι αφέλειες είναι το μυστικό μας όπλο, ώστε να μπορούμε να προσαρμόζουμε την επιθυμία στην πραγματικότητα.


Ο Αντώνης Ριζόπουλος είναι ιδιοκτήτης του καταστήματος Beautique Καλλιθέας, εισηγητής σεμιναρίων εκπαίδευσης κουρέματος και προσωπολογίας. Για επικοινωνία μαζί του μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook, Antonio Rizopoulos.









πηγη:myextension


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου