vintage-1024x748

 

Το πρώτο σαλόνι για Μανικιούρ

 

 1800-730x1000 



Η λέξη "manicure’’ ήταν ένα τίτλος που δινόταν στους επαγγελματίες, που γυάλιζαν και περιποιούνταν τα νύχια. 


Η αμερικανίδα Mary E. Cobb, αφού σπούδασε φροντίδα νυχιών στο Λονδίνο, παντρεύτηκε τον ποδίατρο J. Parker Pray, δημιούργησε το δικό της σύστημα περιποίησης νυχιών και το 1878 άνοιξε το πρώτο σαλόνι για μανικιούρ της Αμερικής, στο Μανχάταν. 


Η φροντίδα και συντήρηση των νυχιών εκείνη την εποχή, είχε αρχικά θεωρηθεί σαν υπόθεση της ιατρικής βιομηχανίας. Κοντά, στρογγυλά νύχια ήταν εύκολο να κρατηθούν καθαρά και συμβόλιζαν μια ζωή γεμάτη ελεύθερο χρόνο. 


Το γνωστό Μισοφέγγαρο, 1920 – 1930 


1920-795x1024 


Μετά το κραχ του χρηματιστηρίου το 1929, το ενδιαφέρον για μανικιούρ φάνηκε να αυξάνεται. Οι γυναίκες θεώρησαν τη πρακτική αυτή, ως έναν ανέξοδο τρόπο για να διατηρήσουν μια αίσθηση πολυτέλειας. Η εταιρία Revlon το 1932, λάνσαρε το πρώτο της προϊόν και βοήθησε σημαντικά στην ώθηση των βερνικιών στη μαζική αγορά.  Το απαλό ροζ και τολμηρά κόκκινα, ξεκίνησαν να είναι οι πιο δημοφιλές αποχρώσεις της εποχής.


Απο τη στιγμή που κυκλοφόρησε το βερνίκι νυχιών, ξεκίνησε να υπάρχει πειραματισμός, ο οποίος θεωρείται και η αρχή του nail art. 


 Αστέρες του Χόλιγουντ όπως η Joan Crawford, ξεκίνησαν να φοράνε ένα μανικιούρ, με μυτερό τελείωμα, το οποίο ήταν βαμμένο κόκκινο μόνο στη μέση: το γνωστό φυσικό ημισέλινο στην επιδερμίδα, ή αλλιώς,  Halfmoon. 


Σε σχήμα Αμυγδάλου, 1940 & 1950 


1940-500x685 


Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, οι εταιρίες βερνικιών συσπειρώθηκαν γύρω από τις γυναίκες στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς τις θεωρούσαν καλοντυμένες. Αυτές οι εκστρατείες, είχαν γυναίκες με μακριά, αμυγδαλωτά νύχια, χρωματισμένα σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου. Μεγάλα περιοδικά μόδας και διάσημες ηθοποιοί ξεκίνησαν να φοράνε αυτό το σχήμα, το οποίο μοιραία έγινε η κυρίαρχη τάση της εποχής, εκτοπίζοντας το Halfmoon σχέδιο. 


Οβάλ και Μακριά νύχια, 1960


1960-820x1024 


Οι Supremes, η Dionne Warwick, η Connie Francis και η Etta James ήταν μερικές μόνο από τις γυναίκειες φωνές που μεταμόρφωσαν την μουσική σκηνή, στη δεκαετία του 1960. Πιστεύεται ότι οι γυναίκες μουσικοί είχαν πάντα τη μεγαλύτερη επιρροή στην θεμελίωση των τάσεων στα νύχια. Ο λόγος; Οι τραγουδίστριες κρατούσαν το μικρόφωνο δίπλα στο πρόσωπο τους ενώ τραγουδούσαν, και ήταν επόμενο να φαίνονται τα μανικιούρ. Τα μακριά, οβάλ νύχια στα χρώματα του παστέλ ροζ και λαμπερού ροδακινί, κυβέρνησαν τη δεκαετία. 


Μόνο τετράγωνα, 1970 & 1980  

 
1970-1024x668 


Ενώ πολλοί χίπις επέλεγαν κοντά, ημιτελή νύχια, το πλήθος της ντίσκο φορούσε εντυπωσιακά μανικιούρ. Ντίβες όπως η Cher και Donna Summer, εξέλιξαν το οβάλ σχήμα, επεκτείνοντας το ακόμη περισσότερο και προσθέτοντας λάμψη. Με την εφεύρεση του γαλλικού μανικιούρ το 1978, τα τετράγωνα σχήματα ξεκίνησαν να βασιλεύουν σε κάθε χέρι. 


Το λουκ της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, 1990 & 2000  

 
2000-693x1024 


Παρόμοια με την προηγούμενη δεκαετία, τα τετράγωνο και οβάλ σχήματα, παρέμειναν τα κυρίαρχα στιλ. Πολλές γυναίκες επίσης, ξεκίνησαν να επιλέγουν πιο κοντά και φυσικά μήκη.  Λεπτά, στρογγυλεμένα τετράγωνα θεωρούνταν σεμνά και θηλυκά, ένα στιλ που το προτιμούσε και η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Από την άλλη, το έντονο τετραγωνισμένο στιλ, το επέλεγε η pop τραγουδίστρια Britney Spears. 


ΣΗΜΕΡΑ, 2016 

 
%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-682x1024 


Το συναρπαστικό πράγμα με τα νύχια σήμερα, είναι ότι υπάρχει ένα στιλ για όλους, ανεξαρτήτως μόδας. Κάθε γυναίκα μπορεί να φορέσει οποιοδήποτε λουκ επιθυμεί – από ένα πομπώδες στιλ με πολύτιμους λίθους και έντονος μάκρος, μέχρι ένα κομψό λουκ με negative τεχνική.  Οι μόδες είναι πολλές και το nail art έχει εξελιχθεί δραματικά και υπάρχει ποικιλομορφία, ικανή να εκφράσει το ξεχωριστό στιλ κάθε γυναίκας και να της δώσει την ευκαιρία να παίξει με τα χρώματα και τα σχέδια.








πηγη:myextension