Περιβαλλοντική ρύπανση: η σύγχρονη απειλή της επιδερμίδας

air pollution and skin

Για πολλά χρόνια πιστεύαμε πως ο ήλιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της επιδερμίδας. 

 Τα στοιχεία όμως από πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως τη βασική αιτία για τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν τα συμπτώματα- κοκκινίλες, ερεθισμοί ή δυσανεξίες- έντονης ευαισθητοποίησης του δέρματος. 

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 80% του πληθυσμού, που ζει σε αστικές περιοχές, είναι καθημερινά εκτεθειμένο σε περιβαλλοντικούς ρύπους οι οποίοι συχνά υπερβαίνουν τα όρια ποιότητας του αέρα που κρίνονται επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Κι ενώ τα τελευταία χρόνια - και πολύ σωστά- το μείζον θέμα για τους δερματολόγους ήταν η προστασία της επιδερμίδας από τον ήλιο, τα στοιχεία από πρόσφατες μελέτες, αναδεικνύουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος ως τη μεγαλύτερη απειλή.

 
Τι είναι η περιβαλλοντική ρύπανση

 
Τα αιωρούμενα σωματίδια ( SPM : suspended particulate matter), για τα οποία γίνεται λόγος, είναι ένα μείγμα στερεών και υγρών σωματιδίων που προέρχονται από σκόνη, αιθαλομίχλη, καπνό και καυσαέρια αυτοκινήτων με πολύ μικρή διάμετρο -έως και 20 φορές μικρότερη από τη διάμετρο των πόρων - τα οποία συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Κάποια από αυτά προσκολλώνται στα λιπίδια ενώ τα περισσότερα εισχωρούν στους πόρους του δέρματος. Υπάρχουν πέντε τύποι μικροσωματιδίων, το καθένα με διαφορετικό μέγεθος. Τη μεγάλη ζημιά την κάνουν τα PM2.5- μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2.5 μικρόμετρα- τα οποία, όπως μπορούμε να καταλάβουμε, διεισδύουν ευκολότερα και σε μεγαλύτερο βάθος.Για να κατανοήσουμε την ευκολία με την οποία εισχωρούν στους πόρους αρκεί να τα συγκρίνουμε με μια τρίχα μαλλιών που έχει διάμετρο 70 μικρόμετρα! 

 
Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην επιδερμίδα

 
Είναι γνωστό ότι ο επιδερμιδικός φραγμός που σχηματίζει η κερατίνη, η επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας , είναι ο φυσικός τρόπος άμυνας και προστασίας του δέρματος που εμποδίζει τη διείσδυση βακτηριδίων και, ταυτόχρονα, αποτρέπει την εξάτμιση των αποθεμάτων νερού. Όταν λοιπόν τα παραπάνω αιωρούμενα σωματίδια ρύπων συσσωρεύονται στην επιφάνειά του, διαταράσσουν την ισορροπία και σταδιακά αποδιοργανώνουν τους φυσικούς μηχανισμούς αυτοάμυνας, με αποτέλεσμα να μην εκπληρώνει πλέον το λειτουργικό του ρόλο. Σε φυσιολογικές συνθήκες ενεργοποιούνται οι φυσικοί μηχανισμοί επανόρθωσης. Με το πέρασμα όμως του χρόνου και, στην προκειμένη περίπτωση, με την αθροιστική δράση των ατμοσφαιρικών ρύπων- ιδιαίτερα όταν δεν απομακρύνονται συστηματικά- η επιδερμίδα καταλήγει ευάλωτη. Οι κοκκινίλες, οι ερεθισμοί, η αφυδάτωση και το θαμπό χρώμα είναι οι άμεσα ορατές συνέπειες της έντονης ευαισθητοποίησης. Γιατί μακροπρόθεσμα, η φθορά του επιδερμιδικού φραγμού, σε συνδυασμό με το οξειδωτικό στρες, επιταχύνουν τις διαδικασίες γήρανσης και συνεργούν στην εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων και στο σχηματισμό κηλίδων.

 
Τι μπορούμε να κάνουμε

 
Ο σχολαστικός βραδινός καθαρισμός της επιδερμίδα έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί την πιο απλή αλλά και πλέον αποτελεσματική λύση στις αρνητικές συνέπειες της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Μόνον έτσι απομακρύνουμε σε καθημερινή βάση τα αιωρούμενα μικροσωματίδια από την επιφάνεια και απελευθερώνουμε τους πόρους από τους ρύπους για να μπορεί η επιδερμίδα να ανανεώνεται φυσιολογικά. Επιλέγουμε προϊόντα καθαρισμού με ήπιες συνθέσεις εμπλουτισμένες με ενυδατικά συστατικά , που δεν περιέχουν σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες που απομακρύνουν βίαια τα φυσικά έλαια, της επιδερμίδας και αλλοιώνουν τη δομή του προστατευτικού της φραγμού.
 
 
 
 
 
 
πηγη:vita