Μια ματιά στα looks των party girls, μας βάζει ιδέες!

Μια ματιά στα looks των party girls, μας βάζει ιδέες! 

Όλες μας  καταφέρνουμε να συνδυάσουμε ένα outfit για τις καθημερινές μας εμφανίσεις το οποίο μας χαρακτηρίζει και αποτελεί το προσωπικό και μοναδικό μας στυλ. Είναι όμως το ίδιο εύκολο να φορέσουμε αυτό που μας αντιπροσωπεύει και σε μια βραδινή έξοδο;  Μια αναδρομή σε κάθε
δεκαετία και στα σημεία που ξεχώρισαν θα μας βοηθήσει και θα μας δώσει ιδέες και έμπνευση για τις βραδινές μας εμφανίσεις.
Είναι γνωστό πως η μόδα πολλές φορές κάνει κύκλους και επανέρχεται ανανεωμένη. Γιατί λοιπόν να μην επαναφέρουμε τα αγαπημένα μας παλιά στυλ προσαρμοσμένα στο σήμερα;
Τα φορέματα, τα χρώματα, τα κοψίματα, οι γραμμές και οι στιλιστικές επιλογές αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων αλλα αυτό που μένει ίδιο είναι ότι η εμφάνιση σε μια βραδινή έξοδο είναι αυτή που μετράει.

1900
Η δεκαετία του 1900 είναι επηρεασμένη από την Ιταλίδα μαρκησία Luisa Casati, κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας η οποία την βοήθησε να εκπληρώσει τις εκκεντρικές της επιθυμίες μετατρέποντας τον εαυτό της σε ένα ζωντανό έργο τέχνης. Η υπερβολή της είναι το στοιχειό που την κατέστησε «αθάνατη» και μέχρι σήμερα θεωρείται μούσα πολλών σχεδιαστών και καλλιτεχνών . Οι τολμηρές της εμφανίσεις ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτές των γυναικών του κύκλου της σε Παρίσι και Λονδίνο αφού για αυτό το σκοπό επέλεγε πολυτελή και πολύ ακριβά υφάσματα, σπάνιες γούνες, κορσέδες με περίτεχνα διακοσμητικά στοιχειά και σπάνια κοσμήματα που έφτασαν να είναι μέχρι και ζωντανά φίδια. Κυκλοφόρησε γυμνή στην πλατεία του Άγιου Μάρκου φορώντας μόνο μια γούνινη κάπα και έφτιαξε στέμμα από φτερά παγωνιού για να φορέσει και να παρευρεθεί στην όπερα. Δικαίως λοιπόν η Luisa Casati χαρακτηρίστηκε ως ιέρεια της υπερβολής και στιγμάτισε την δεκαετία με τον έντονο χαρακτήρα της και το τολμηρό της στυλ.

party_girls_val_2.jpg
1920
Με σκοπό να διευκολύνονται οι κινήσεις των γυναικών και να δοθεί μια ιδέα άνεσης στην ενδυμασία, σχεδιαστές όπως η Madeline Vionnet, η Jeanne Lanvin, και η Elsa Schiaparelli υποστήριξαν ένα πρωτοπόρο για την εποχή στυλ, μακριά από τις αυστηρές σιλουέτες, με κόντες φούστες και φορέματα που έδωσαν ένα παιχνιδιάρικο τόνο στην δεκαετία. Υφάσματα σε βελούδο και μετάξι με τελειώματα από δαντέλα και μεταξένια πουκάμισα σε ευθείες γραμμές, όλα για να εξυπηρετούν την άνεση την διασκέδαση και φυσικά το στυλ. Τα απλοποιημένα ρούχα της δεκαετίας κοσμούσαν τα γούνινα κασκόλ και φουλάρια, τα καπέλα, όπως και οι κλασικές Mary Janes κάλτσες κάτω από το γόνατο. Ειναι φανερό λοιπόν πως η εποχή αυτή χαρακτηρίστηκε από μια δημιουργική απελευθέρωση στο χώρο της μόδας.

party_girls_val_3.jpg
1940
Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, η προέλευση των υφασμάτων και η λειτουργικότητα του ρούχου ήταν οι κρίσιμοι παράγοντες που επηρέασαν την δεκαετία του ‘40 στο χώρο της μόδας. Συγχρόνως όμως το Hollywood και η υψηλή ραπτική κέρδιζαν συνεχώς οπαδούς και έτσι το προσωπικό στυλ του καθενός με ελευθερία στην επιλογή κυρίως σε βραδινές εξόδους ήρθε ως λύση στα στερεότυπα και τις δυσκολίες της εποχής. Για αυτούς που μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά και να αγοράσουν χειροποίητα κομμάτια όπως φορέματα που αναδείκνυαν τους ώμους η το στήθος ήταν πλέον διαθέσιμα από οίκους μόδας υψηλής ραπτικής όπως ο Christian Dior, ο Balmain, ο Charles James, και ο οίκος Nina Ricci που ανταποκρίνονταν ακριβώς στην αίγλη των εκδηλώσεων της εποχής. Από την άλλη, για όσους βίωναν ακόμα τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, επέλεγαν φορέματα σε απλούστερη μορφή είτε μέχρι το γόνατο είτε μακριά, ίδια για τις πρωινές και για τις βραδινές εξόδους.

party_girls_val_4.jpg
1950
Την δεκαετία αυτή κυριαρχεί μια μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια και πολλοί είναι αυτοί που διαθέτουν άνεση και πολλά χρήματα για το στυλ τους. Σημαντικό και καθοριστικό για την εποχή ρολό έπαιξε ο Hubert de Givenchy ο οποίος δημιούργησε εξαιρετικά κομμάτια που επέλεξε να φορέσει η Audrey Hepburn την δεκαετία εκείνη και ξεχώρισαν. Χαρακτηριστικό στοιχείο ήταν η έμφαση που δόθηκε στο γυναικείο σώμα και στις γυναικείες καμπύλες με τις φούστες σε γραμμή Α τονίζοντας την μέση και την θηλυκότητα με έναν κομψό και ευγενικό τρόπο. Η Sophia Loren και η Marilyn Monroe, δυο αγαπημένες στον κόσμο προσωπικότητες επηρέασαν προς στην ίδια κατεύθυνση την τάση της εποχής.

party_girls_val_5.jpg
1960
Το 1960 είναι η εποχή των it girls με πρωταγωνίστριες την Marianne Faithfull, την Jean Shrimpton, την Edie Sedgwick, και την Diana Ross, γυναίκες που τόλμησαν να φανεί περισσότερο δέρμα απ το σώμα τους φορώντας μίνι φορέματα και φούστες, και καθιερώνοντας μια τάση που ως κέντρο της είχε την νεότητα και την διασκέδαση. Παρόλη την κίνηση για την ανάδειξη της θηλυκότητας και του sex appeal της γυναίκας δεν ήταν λίγες αυτές που υιοθέτησαν το ανδρόγυνο στυλ που λάνσαρε ο Yves Saint Laurent με το Le Smoking, το πρώτο γυναικείο κοστούμι στο ειδος του .

party_girls_val_6.jpg
1970
Αναμφίβολα η εποχή αυτή έχει χαρακτηριστεί από τα look που υιοθέτησαν γυναίκες όπως η Bianca Jagger, η Grace Jones και η Liza Minelli με τα χαρακτηριστικά blazers και τα παντελόνια, τις ολόσωμες φόρμες και τα φορέματα που δένουν στην μέση (σχεδιασμένα από την Diane von Furstenberg το 1972). Η μουσική και το σκηνικό του 1970 επηρέασαν σαφώς αυτήν την νέα εποχή στην νυχτερινή διασκέδαση αλλά οι στιλιστικές επιλογές ήταν αυτές που καθόρισαν και σημάδεψαν την δεκαετία.
party_girls_val7.jpg
1980
Από τους τελειόφοιτους μαθητές σε επίσημους χορούς μέχρι τις νύφες και τους διάσημους στο κόκκινο χαλί (Madonna και Paula Abdul) το στοιχειό του «μεγάλου» ήταν ο κοινός παρανομαστής όλων και φυσικά αποτέλεσε το στοιχείο της εποχής. Μαλλιά με μεγαλύτερο όγκο, ρούχα και σακάκια με βάτες ώστε να δείχνουν μεγαλύτερους τους ώμους και γενικότερα η επιλογή ήταν πάντα αυτή του πιο μεγάλου, του πιο επιβλητικού. Το street style της δεκαετίας χαρακτηρίστηκε από καυτά σορτς, ολόσωμες φόρμες και oversized σακάκια όπως επίσης και από τολμηρά χρώματα.

party_girls_val_8.jpg
1990
Την δεκαετία του ‘90 τα μεγάλα party έχουν ως χαρακτηριστικό το rave στοιχείο, την ηλεκτρονική μουσική ,τα φώτα λέιζερ και τα κοστούμια-στολές αφήνοντας ωστόσο αρκετή ελευθερία στον καθένα να εκφράσει τον εαυτό του και το στυλ του χωρίς περιορισμούς.

party_girls_val_9.jpg
2000
Η δεκαετία με τα μεταξωτά νεγκλιζέ, τους κορσέδες συνδυασμένους με jeans, τις ασύμμετρες φούστες και τα crop tops όπως και τα πολυφορεμένα μίνι φορέματα σε μεταλλικές αποχρώσεις, ήταν απ αυτά που άλλοι λάτρεψαν και άλλοι χαίρονται ακόμα που ανήκουν πια στο παρελθόν. Τα κοντά και σφιχτά στο λαιμό κολιέ η τα ξυλάκια στα μαλλιά και οι σταυροί με αλυσίδα στο λαιμό από διαμάντια είναι επίσης χαρακτηριστικά της δεκαετίας που την έκαναν να ξεχωρίζει. Η Paris Hilton, η Nicole Richie και φυσικά η Kim Kardashian ήταν διασημότητες που δεν έλειψαν απ τις νυχτερινές εμφανίσεις και το χώρο της μόδας με αποτέλεσμα οι στιλιστικές τους επιλογές να συζητηθούν

party_girls_val10.jpg
2010
Αν και έχουμε διανύσει το μισό της δεκαετίας, βλέπουμε ήδη μια πιο χαλαρή προσέγγιση στο βραδινό μας look με δερμάτινα σακάκια, στενά jean, φορέματα με κοψίματα και μια τάση στην άνεση. Όλα αυτά αποτυπωμένα στο instagram , το facebook ή το snapchat κάνουν το στυλ πιο προσιτό από ποτέ στον καθένα και δίνουν την ευκαιρία για μια βραδινή εμφάνιση εξίσου προσεγμένη και μοναδική όπως το καθημερινό μας στυλ.

party_girls_val_11.jpg




πηγη:neashmera