Οι άντρες των νυχιών μας / Chapter 4:Άγγελος Κολεντάν


 Τους γνωρίζουμε καιρό, τους παρακολουθούμε καθημερινά, τώρα ήρθε η ώρα να τους μάθουμε λίγο καλύτερα.


Κατοικούν στο χώρο της αισθητικής και της ομορφιάς, στο χώρο που κυριαρχεί το ροζ και όλες οι αποχρώσεις του.  Σε αυτό τον κόσμο, κατέχουν τη θέση της σκιάς και του φωτός.
Ιδιοκτήτες εταιριών, υπεύθυνοι, συνεργάτες, πωλητές, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, για να μας κρατάνε λαμπερές και να μας προμηθεύουν με την πρώτη ύλη για να εντυπωσιάζουμε.

Είναι οι «άντρες των νυχιών μας» και ήρθε η ώρα να αποκτήσουν τη δική τους φωνή!

Μέσα από δέκα πανομοιότυπες ερωτήσεις, καταλαμβάνοντας ο κάθε ένας το δικό του ξεχωριστό Chapter(κεφάλαιο), θα μάθουμε πως αποφάσισαν να ενταχθούν στον κόσμο της ομορφιάς, τους φόβους τους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τα επιτεύγματα τους, καθώς και τι θα άλλαζαν στην πορεία τους. Θα μας αποκαλύψουν τι θα ήθελαν να κάνουν αν αποφάσιζαν να αλλάξουν επάγγελμα και τέλος θα μας δώσουν επαγγελματικές συμβουλές, μυστικά επιτυχίας και συνεργασίας, και πολλά tips and tricks για μια επιτυχημένη καριέρα.

                                                                     Βασιλικούς χαιρετισμούς
                                                                            Sophia Queen


  
                              Chapter 4: Άγγελος Κολεντάν
                                     ( General Manager AME - Greece [Association of Make-up Artists Europe] )

  
Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τον κόσμο της αισθητικής;

Όταν ήρθαμε το 97’ στην Ελλάδα, είδαμε ότι ο κλάδος ομορφιάς· και το ξέραμε και από το εξωτερικό, είναι ένας κλάδος που ακόμα και αν περνάει κρίση μπορεί να σταθεί. Τώρα 20 χρόνια μετά, βλέπω ότι αυτό είναι πραγματικότητα. Μπορεί πολλά πράγματα να έχουν κοπεί, αλλά τα πρώτα πέντε πράγματα που θα ξοδέψει μία γυναίκα, θα αφορούν την ομορφιά της για να ανεβάσει την ψυχολογίας της. Συνεπώς ο κλάδος της ομορφιάς, είναι ένας κλάδος ο οποίος είναι πάρα πολύ δύσκολό να πεθάνει.

Ποιοι παράγοντες ήταν καθοριστικοί στην εξέλιξη σου, σε αυτό που είσαι σήμερα;

Καταρχήν δουλεύω μόνο με προϊόντα που είναι ποιότητας, αυτό με έχει βοηθήσει πολύ. Δεύτερον είναι η εξυπηρέτηση πελατών, το service. Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκφράσεις του τύπου «αυτό έχουμε, αν το θέλετε πάρτε το, εάν δεν το θέλετε δεν πειράζει». Για μένα πίσω από τα προϊόντα πρέπει να υπάρχει μία υποστήριξη για την τεχνίτρια. Να ξέρει ότι όποτε χρειαστεί βοήθεια θα είσαι εκεί γι’ αυτήν! Ότι δεν είναι μόνο «πάρε το προϊόν και βρες άκρη μόνη σου»
Το
service με το καλό προϊόν, μας έφτασε σε ένα σημείο να μας γνωρίζουνε. Αν είχαμε προϊόντα φθηνά, θα είχαμε την πώληση την πρώτη φορά, δεν θα είχαμε όμως την δεύτερη.

Ποιο/ποιος είναι το μεγαλύτερο άγχος-φόβος, σε ότι αφορά την δουλειά σου;

Το μόνο που φοβάμαι, είναι ότι δεν μπορώ να ελέγξω στην καθημερινότητα μου και αυτό είναι κάτι που γενικά με αγχώνει στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα, ο κόσμος μπορεί να έρχεται, να μπαίνει στο μαγαζί, αλλά δεν ψωνίζει. Δεν έχει νόημα να έχεις τις καλύτερες προσφορές ή την καλύτερη τιμή, εάν ο κόσμος δεν έχει χρήματα να κινηθεί. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς μεν να το ελέγξεις, αλλά επειδή έχεις μία επένδυση, απτή μία αγχώνεσαι γι αυτό, αλλά από την άλλη δεν μπορείς να κάνεις και τίποτα. Στο μόνο που αγχώνομαι πραγματικά στα 20 χρόνια που είμαι εδώ, είναι το σύστημα της Ελλάδος. Δεν σου δίνει μία ασφάλεια, δεν σου δίνει αυτό το consumer confidence (Εμπιστοσύνη των καταναλωτών). Αν βλέπεις τις ειδήσεις και είσαι επιχειρηματίας, φοβάσαι να επενδύσεις στην εταιρεία σου, αν είσαι πελάτισσα, φοβάσαι να πας να ξοδέψεις τα λεφτά σου. Όλο αυτό δεν ελέγχεται, άρα είναι ένας φόβος για μένα.

Πως διαχειρίζεσαι καταστάσεις, οι οποίες δεν εξελίσσονται όπως θα έπρεπε;

Εγώ ξέρω ότι αν κάνεις κάτι πέντε φορές, μία θα σου τύχει να μην εξελιχθεί έτσι όπως θέλεις. Απτή στιγμή που κάνεις ένα λάθος· και θέλω να συμπληρώσω ότι δεν είναι λάθος να κάνεις ένα λάθος, είναι λάθος να μην μαθαίνεις από τα λάθη σου, πρέπει να ξανά μπεις στο παιχνίδι, πρέπει να δεις τι σε βόλεψε και τι δεν σε βόλεψε. Πρέπει να μορφώνεσαι με βάση του τι γίνετε γύρω σου, δεν έχεις το περιθώριο να ηρεμίσεις, ή όπως λέμε στον Καναδά «να γίνεσαι σαν τον χοντρό γάτο» που κάθεσαι και μόνο τρως. Πρέπει συνέχεια να κυνηγάς τα θέματα και να ακολουθείς το τι γίνετε στην αγορά, μα πάνω από όλα να ακούς την Τεχνίτρια! Γιατί όλα αυτά που κάνουμε, είναι για την τεχνίτρια, αν δεν έχεις μία σωστή αλυσίδα, να μπορεί η τεχνίτρια να μιλάει με τον αντιπρόσωπο, ο αντιπρόσωπος με την εταιρεία και η εταιρεία να κάνει τις βασικές αλλαγές, δεν θα γίνει σωστή δουλειά.

Για πιο επίτευγμα σου νιώθεις περήφανος; Μια πράξη, μια ενέργεια που έκανες στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι ή έρχεσαι σε επαφή. (πελάτες, υποψήφιοι πελάτες, συνεργάτες)

Για μένα προσωπικά είναι οι συνεργασίες που έχω στον κλάδο ομορφιάς είτε είναι με πελάτες είτε με ανταγωνιστικές εταιρείες. Υπάρχει χώρος και υπάρχει χρήμα για όλους μας, οι συνεργασίες είναι το άλφα και το ωμέγα. Δεν πρέπει να χτυπάει ο ένας τον άλλον για να προχωρήσει, αλλά να βοηθάει, γιατί αυτή τη στιγμή, αν εγώ περνάω καλά και πουλάω και όλη η άλλη αγορά δεν περνάει καλά, αυτό δεν είναι ευχάριστο για κανέναν.
Παλιά στην Ελλάδα έβλεπες τον έναν να αγοράζει, τον άλλον να πουλάει, να κυκλοφορεί ο κόσμος, να πηγαίνει να τρώει έξω και όλα αυτά σήμαιναν ότι η αγορά πήγαινε καλά. Αυτό βασίζεται στη συνεργασία και από τη στιγμή που τώρα κάτι δεν πάει καλά, ο ένας πρέπει να βοηθάει τον άλλον .

Τι είναι αυτό που θα ήθελες να αλλάξεις; που δεν έγινε όπως θα έπρεπε και θα ήθελες να το κάνεις διαφορετικά στην πορεία σου;

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι, γιατί από τη στιγμή που ξεκινήσαμε, ξεκινήσαμε με ποιοτικά προϊόντα και άψογο σέρβις και μας πήγε καλά. Το μόνο που θα ήθελα να αλλάξω, είναι κάτι που δεν είναι όμως στο χέρι μου, είναι η ίδια η Ελλάδα. Θεωρώ ότι τα προϊόντα και οι συνεργασίες που έχουμε, τα έχουμε κάνει όλα σωστά, γι αυτό και έχουμε μεγαλώσει κιόλας, παρόλα αυτά που γίνονται. Δεν υπάρχει κάτι που θα με γυρνούσε πίσω για να πω ότι έπρεπε να το είχα κάνει διαφορετικά.
 Αν άλλαζες επάγγελμα με τι θα ασχολιόσουν; Τι θα έκανες;

Θα σου απαντήσω έτσι, όταν ρώτησα μια μέρα μια γυναίκα, «πως περνάς με την κρίση», μου απάντησε «δεν έχω κρίση, ο άντρας μου έχει κρίση». Καταλαβαίνεις ότι επειδή η γυναίκα είναι το άλφα και το ωμέγα σε αυτό τον κλάδο, δεν θα τον άλλαζα με τίποτα. Μου αρέσει η επικοινωνία με τις γυναίκες, μου αρέσει αυτή η επαφή που έχουμε και καταλαβαινόμαστε και τέλος μου αρέσει, γιατί είναι μία αγορά που κινείτε. Αν άλλαζα επάγγελμα, θα είχε σίγουρα πάλι να κάνει με τον κλάδο της ομορφιάς.

Η τέχνη των νυχιών έχει μπει για τα καλά στη ζωή σου. Τι έχει σημασία για σένα σε έναν άνθρωπο, σε έναν επαγγελματία; τι θα σε κάνει να δεχτείς ή να αρνηθείς να συνεργαστείς με μία τεχνίτρια-τεχνίτη νυχιών;

Χημεία! Υπάρχουν πολλές τεχνίτριες εκεί έξω αυτή τη στιγμή, το κυριότερο όμως είναι η φαντασία που έχει η κάθε τεχνίτρια, γιατί το επάγγελμα αυτό βασίζεται στην τέχνη. Πέντε άτομα να μάθουν ακριβώς τα ίδια, η μία θα το προχωρήσει γιατί θα έχει πάθος και θα έχει φαντασία. Για μένα αυτό είναι κάτι που θέλω μέσα στην ομάδα της εταιρείας, γιατί μπορώ να δώσω τα βασικά εργαλεία, αλλά από κει και πέρα, το τι θα γίνει έξω από αυτό, εξαρτάται από τους ανθρώπους που συνεργάζεσαι.
Αυτό που θα με έκανε να αρνηθώ μια συνεργασία, είναι κάποιος που δεν το ‘χει να μιλάει! Είχα εμπειρίες με τεχνίτριες που η μία ήταν πολύ καλή, αλλά δεν είχε καθόλου πελατεία και η άλλη που δεν ήταν πολύ καλή στην τέχνη της, είχε πάρα πολλές πελάτισσες. Έμαθα λοιπόν, ότι όλο αυτό προήλθε γιατί ήταν πολύ εξωστρεφής χαρακτήρας. Θυμότανε πως πίνει τον καφέ της η πελάτισσα, πως ήταν ο άντρας της, θυμότανε την γιορτή των παιδιών της και έτσι έχτισε μία επαφή, σε αντίθεση με την άλλη που δεν μίλαγε. Από αυτό καταλαβαίνεις ότι μπαίνοντας μέσα σε ένα μαγαζί, θέλεις να σε εξυπηρέτηση η Μαρία που ξέρει για τη ζωή σου, θέλεις την πιο προσωπική επαφή. Γι αυτό αν το κυνηγάς σωστά με βάση αυτό, δεν θα χάσεις ποτέ πελατεία. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι χαρακτήρας που του αρέσει να μιλάει. Αν δεν το έχεις σε αυτό το επίπεδο, θα αδειάσεις γρήγορα και δεν θα τα πας καλά.

Η γνώση είναι δύναμη και η εμπειρία το ίδιο. Τρείς συμβουλές για κάποιον που ξεκινάει την καριέρα του τώρα, στον χώρο της αισθητικής άκρων.

Το άλφα και το ωμέγα είναι να επενδύσει σε καλά εργαλεία, σε καλά ποιοτικά προϊόντα. Όταν ξεκινάς και κάνεις μία δουλειά η πελάτισσα σε χαρακτηρίζει με βάση του τι βλέπει. Άρα πρέπει η εμφάνιση και ο τρόπος που δουλεύεις να είναι επαγγελματικός, πρέπει να έχεις επίσης φανταστικές σπουδές, γιατί η πελάτισσα θα έρθει σε σένα γιατί σε εμπιστεύεται. Πρέπει να έχεις τις γνώσεις να τις πεις αυτό κάνει για σένα, αυτό δεν κάνει για σένα.
Αυτό που πολλές φορές νομίζουμε, είναι ότι θα κάνουμε ότι θέλει η πελάτισσα και αυτό θα είναι το σωστό, δεν είναι! Δεν κερδίζετε έτσι η πελάτισσα. Η πελάτισσα πρέπει να ξέρει ποια είσαι και αυτό θα το κρίνει, με βάση του πως φέρεσαι, το επίπεδο σου σαν επαγγελματίας, τις σπουδές που έχεις κάνει σε αυτό τον κλάδο και οπωσδήποτε από τα προϊόντα που χρησιμοποιείς. Γιατί όταν μπαίνεις σε ένα καλό κομμωτήριο υπάρχει ένας λόγος που δουλεύουνε με επώνυμα προϊόντα και όχι με σαμπουάν από αλυσίδες καταστημάτων με 6 ευρώ. Όλο αυτό εξαρτάτε από το τι βλέπει η πελάτισσα και βάση αυτού μπορείς να χρεώνεις και να βάζεις τιμές. Γιατί πολλές φορές όλοι πάνε γύρω γύρω και λένε, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο γιατί μου λένε ότι είμαι ακριβή. Αν όμως από 10 ευρώ θέλουν με 6, από 6 θέλουν με 3, στο τέλος δεν θα δουλεύει η τεχνίτρια. Οι καλές τεχνίτριες που δουλεύουν με ποιοτικά προϊόντα και γνωρίζουν την τέχνη τους καλά, πρέπει να το χρεώνουν αυτό. 
 
Εδώ τελειώνουν τα δικά μου ερωτήματα. Σε ποια ερώτηση θα ήθελες εσύ να απαντήσεις; Τι θα ήθελες να σε ρωτήσω και τι απάντηση θα έδινες;

Θα με ρωτούσα.. Τι μπορεί να κάνει η τεχνίτρια, για να κρατήσει το πελατολόγιο της στην περίοδο της κρίσης.
και σου απαντάω:
Πρέπει να μιλάει συνέχεια με τις πελάτισσες. Βλέπω κάτι που δεν το βλέπουν οι τεχνίτριες, εμείς πουλάμε προϊόντα που παραπλήσια τους στην αγορά τα πουλάνε με το 1/3 της τιμής. Η τεχνίτρια το παίρνει στα χέρια της νομίζοντας ότι είναι καλό, το δουλεύει και λέει, κάνω δουλειά όλα μια χαρά. Μετά από λίγο όμως, φτάνει σε ένα σημείο που δεν έχει πια δουλειά και παραπονιέται. Αυτό που δεν έχει καταλάβει είναι ότι, μία στις δέκα πελάτισσες, θα έχει το θάρρος να την πάρει τηλέφωνο και να της πει, αυτή η δουλειά που μου έκανες δεν ήταν ωραία!
Έχω δει πολλές πελάτισσες, να μην ξαναπηγαίνουν σε μια τεχνίτρια, γιατί δουλεύει με φτηνά μη ποιοτικά προϊόντα, Κάποιες δεν το λένε στις τεχνίτριες και οι τεχνίτριες μετά λένε δεν έχω δουλειά. Το ερώτημα όμως είναι, «γιατί δεν έχω δουλειά;». Για να απαντηθεί, θα πρέπει να μιλήσει η τεχνίτρια με την πελάτισσα, να την ρωτήσει πως ήταν η δουλειά που της έκανε και πως ήταν το προϊόν που χρησιμοποίησε.
Όταν η τεχνίτρια αγοράζει κάτι για 20 ευρώ και μετά κάτι με 5 ευρώ, λέει μια χαρά με βολεύει και όλα αυτά. Δεν έχει καταλάβει ότι αυτό το μικρό ποσοστό από χρήματα που νομίζει ότι σώζει στην τσέπη της, την κάνει να χάνει σε μεγάλο βαθμό από την παροχή. Γι αυτό λέω είναι πολύ σημαντικό να δουλεύει κανείς με καλά προϊόντα και να έχει καλή επικοινωνία με τις πελάτισσες του. Να τις ρωτήσει τι έγινε και γιατί δεν ήρθαν στο επόμενο ραντεβού. Αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δεν το βλέπουνε και υποστηρίζουνε προϊόντα στην αγορά που είναι πολύ φθηνά και δημιουργούν ένα μεγάλο θέμα που ρίχνει τις τιμές.
Το πιο σημαντικό είναι να μην κοιτάς μόνο την τιμή, να κοιτάς και τι γίνετε γύρω σου. Γιατί αλλιώς, αν όλοι πουλάνε τον καφέ από 3,5 ευρώ στα 2 ευρώ από 2 ευρώ στο 1,5 και από 1,5 στα 0,50 λεπτά, τότε όλο αυτό θα κλείσει την αγορά και δεν θα έχει κανένα νόημα.






πηγη:imodaeinaitexni


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου