Προσοχή στον ήλιο

 

Οι περισσότεροι λατρεύουμε τον ήλιο. Η αίσθηση από το άγγιγμα των ζεστών ακτίνων του να χαϊδεύουν το δέρμα μας μάς κάνει να νιώθουμε πολύ όμορφα. Και ακόμα πιο όμορφα αισθανόμαστε όταν αντικρίζουμε το μαυρισμένο μας κορμί ως αποτέλεσμα της έκθεσής μας σε αυτόν.
Αλλά αυτή η περίεργη σχέση αγάπης που αναπτύσσουμε με τον ήλιο δεν είναι αμφίδρομη. Η άνευ ορίων έκθεσή μας μπορεί να προκαλέσει πολλές αλλαγές στο δέρμα μας, τι οποίες ίσως και να μην αντιληφθούμε άμεσα και έγκαιρα.
Κατά τη διάρκεια των χρόνων και όσο αυξάνεται ο συνολικός χρόνος έκθεσής μας στον ήλιο, το δέρμα μας σιγά σιγά καταστρέφεται. Δημιουργούνται ρυτίδες και τα σημάδια γήρανσης κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούνται και σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος του δέρματος. Η υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει τα κύτταρα του δέρματος και πιο συγκεκριμένα καταστρέφει τις ίνες ελαστίνης, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ελαστικότητα του δέρματος. Συνεπώς, το δέρμα αρχίζει να ζαρώνει, να δημιουργούνται ρυτίδες και να χάνει την ελαστικότητά του. Επίσης, γίνεται πιο ευαίσθητο, αποκτά πιο εύκολα μελανιές και αμυχές, που για την επούλωσή τους απαιτείται περισσότερος χρόνος.
Γενικά, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει:
Ήπιες δερματικές παθήσεις
Καλοήθεις όγκους
Καρκινικές παθήσεις του δέρματος
Ρυτίδες
Φακίδες
Αποχρωματισμό περιοχών του δέρματος
Πανάδες στο σώμα
Μικρά αιματώματα
Η ζημιά που προκαλείται από τον ήλιο στο δέρμα δεν διορθώνεται απόλυτα. Μερικές φορές τα ίδια τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος προσπαθούν να την επανορθώσουν μόνα τους. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τον ήλιο και την ακτινοβολία του. Αν ακολουθήσουμε κάποια απλά βήματα τότε παρέχουμε στο δέρμα μας την προστασία που του χρειάζεται.

  
Χρησιμοποιούμε αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, πχ 30, το οποίο πρέπει να απλώνουμε στο δέρμα μας τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έκθεσή μας στον ήλιο και στη συνέχεια να το ανανεώνουμε κάθε δύο τουλάχιστον ώρες.
Επιλέγουμε προϊόντα και καλλυντικά που προσφέρουν UV προστασία
Φοράμε πάντα καπέλο
Αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο και ειδικά τις επικίνδυνες ώρες
Αποφεύγουμε τις μεθόδους γρήγορου μαυρίσματος, όπως το solarium
Είναι σημαντικό να δίνουμε τη δέουσα προσοχή στην προστασία μας από τον ήλιο, τον οποίο όσο και αν λατρεύουμε θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στο δέρμα μας. Με απλές κινήσεις μειώνουμε τον κίνδυνο της υπεριώδους ακτινοβολίας και αυξάνουμε την ευχαρίστηση μας.

Απολαύστε τον ήλιο και καλό καλοκαίρι!

πηγη:eyclub