Μόδα είναι θα περάσει…

Μόδα είναι θα περάσει…

Η μόδα, αν και έχει συνδεθεί με το ρούχο, ουσιαστικά αποτελεί την επικράτηση μίας ενιαίας αισθητικής αντίληψης που αγγίζει όλα τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Έχει πολέμιους και φίλους, έχουν γραφτεί ρήσεις, άρθρα και απόψεις για αυτήν, ενώ η φαντασία και η οικονομία "σφάζονται" στα πόδια της. Είναι μία κυρία ασταθής, ευμετάβλητη, που μας ξαφνιάζει, κάποιες φορές μας θυμώνει ή μας συγκινεί, πολλοί όμως από εμάς υποτασσόμαστε στα κελεύσματά της.

Τα τελευταία χρόνια με την επικράτηση του διαδικτύου και της παγκοσμιοποίησης υπάρχει η τάση της μαζοποίησης και της ομογενοποίησης των πάντων. Πολλοί άνθρωποι νιώθοντας την ανάγκη να ανήκουν σε μία ομάδα, κυρίως οι νέοι, υιοθετούν άκριτα πολλές τάσεις της μόδας, χωρίς να επεξεργάζονται αν τους πηγαίνει ή όχι. Η μόδα επίσης αποτελεί για κάποιους διέξοδο, όταν η αυτοπεποίθησή τους, για διάφορους λόγους είναι κλονισμένη, αποτελεί εξίσου απόρροια νεοπλουτισμού ή ακρισίας.
Όμως, εδώ δεν γράφω ως πολέμια της μόδας, τη μόδα την αγαπώ και την υπερασπίζομαι με πάθος εκεί που χρειάζεται και την κατηγορώ πάλι στα σημεία που πρέπει. Δεν υποστηρίζω την αντίληψη, πονάει το χέρι άρα το κόβουμε, εξάλλου η μόδα αυτή καθ’ αυτή αποτελεί ένα προϊόν, μία δημιουργία, μία τάση, το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς.
Η μόδα είναι ένα παιχνίδι, που καλύπτει αφενός την αυταρέσκειά μας, αφετέρου μας αναζωογονεί, μας αυτοεπιβεβαιώνει, αφού βελτιώνει την εικόνα μας. Συμβάλλει στην αύξηση του οικονομικού επιπέδου μίας χώρας, αρκεί να σκεφτείτε πως το πρώτο πράγμα που κλονίστηκε από την κρίση ήταν η διαφήμιση και το ρούχο. Για το λόγο αυτό συχνά λέω πως θα βγούμε από την κρίση, όταν ξαναδώ πολλές διαφημίσεις παντού! Αυτό θα αποτελεί απόδειξη! Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη μόδα λαμβάνουν καθημερινά πολλές εικόνες, αποκτούν αισθητικό κριτήριο, βιώνουν εμπειρίες, ασχολούνται με πολλές μορφές τέχνης, αναπτύσσουν την αίσθηση της κομψότητας.
Σαφώς όμως δεν πρέπει ούτε να κρίνουμε κάποιον από την ενδυμασία του ούτε να γίνουμε υποχείρια της. Πρέπει να την αντιμετωπίζουμε σαν να είμαστε εμείς και όχι εκείνη κάτι μοναδικό, κάτι ξεχωριστό και ουσιώδες. Να μη θεωρούμε πως φορώντας κάτι ακριβό αποκτούμε υπόσταση, η διάσταση που χωρίζει το "φαίνεσθαι" από το "είναι", είναι μεγάλη. Το ντύσιμο μας πρέπει να εκφράζει εμάς, το σεβασμό απέναντι στο σώμα μας και κυρίως απέναντι στις αδυναμίες του. Η μόδα έχει να κάνει με την ψυχή, τη δύναμη να υποστηρίξεις την εμφάνιση σου σε συνάρτηση με την προσωπικότητα σου. Κλέινοντας αξίζει να λεχθεί τούτο, πως χρειάζεται να πειραματιζόμαστε, να συνδυάζουμε το διαφορετικό, να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω από τα τετριμμένα… γιατί μόδα είναι… Θα περάσει!
πηγη:ntynomai