Φάκελος σγουρά μαλλιά...

  Tips για να βάψεις τα σγουρά μαλλιά σου στο σπίτι - Fay's book

Αν και το 15% του συνόλου των μαλλιών στον κόσμο είναι σγουρά, τα εκπαιδευτικά βιβλία όλων των μεγάλων κομμωτικών ακαδημιών είναι βασισμένα στα ίσια μαλλιά. Χωρίς αμφιβολία, το κεφάλαιο σγουρά μαλλιά αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στο επάγγελμα μας.

Από τον Θάνο Τσάκλα

Έχουν τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο κουρέματος και φορμαρίσματος. Θέλουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την εκτέλεση της τεχνικής, ειδικά προϊόντα styling, το φορμάρισμα τους γίνεται πάντα με diffuser (φυσούνα) σε χαμηλή θερμοκρασία και ταχύτητα, με το κεφάλι σκυμμένο προς τα κάτω, έχοντας τη βαρύτητα σύμμαχο για περισσότερο όγκο ή αλλιώς σε κανονική στάση για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.

 Balayage σε σγουρό μαλλί – Romylos All About Hair

Το κούρεμα 

Όπως προείπα δεν υπάρχει επίσημη εκπαίδευση για το πως κόβουμε τα σγουρά μαλλιά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη τεχνική όπως τα γεωμετρικά κουρέματα ώστε να πάρεις μια εκπαιδευτική κούκλα και να εξασκηθείς επάνω της ξανά και ξανά μέχρι να τελειοποιήσεις την τεχνική σου.
 Στο σαλόνι συχνά ακούω από πελάτισσες πως είναι λίγοι οι κομμωτές που καταφέρνουν να πετύχουν ένα κούρεμα σε σγουρά μαλλιά και, μεταξύ μας, αυτό είναι αλήθεια.

Άλλες φορές πάλι, κι ενώ στα ίσια μαλλιά ο κομμωτής μετά το κούρεμα κάνει το styling με σεσουάρ και βούρτσα αυτοβούλως ρωτώντας απλά αν τα θέλει με όγκο, εντελώς ίσια ή με ελαφρά κίνηση στο σγουρό, η πελάτισσα δίνει οδηγίες στον κομμωτή ή ακόμα καλύτερα επιθυμεί να τα φτιάξει μόνη της όπως εκείνη ξέρει για να σιγουρευτεί ότι δεν έχουν ή έχουν τον όγκο που την κάνει χαρούμενη και ότι το μήκος κόπηκε όσο έπρεπε καθώς τα σγουρά μαλλιά «μαζεύουν». 
Είναι αλήθεια πως με το σγουρό μαλλί υποβόσκει μια ανασφάλεια και από τις πελάτισσες και από τους κομμωτές για το αν το κούρεμα έχει επιτυχία ή όχι και την ημέρα της επίσκεψης στο σαλόνι αλλά και μετέπειτα στο σπίτι.

 Ο απόλυτος οδηγός για φυσικά σγουρά μαλλιά!

Τεχνικές κουρέματος για σγουρά μαλλιά 


Πάμε τώρα να ξεκαθαρίσουμε κάποια τεχνικά ζητήματα επάνω στο κούρεμα των σγουρών μαλλιών. Καταρχάς, μετά το λουτήρα τα μαλλιά θα πρέπει να είναι πολύ καλά ξεμπερδεμένα και να έχουμε εφαρμόσει κάποιο leave-in conditioner για να μπορούμε εύκολα να δουλέψουμε τις τεχνικές μας. Οι χωρίστρες μας θα πρέπει να είναι καθαρές όπως και στα γεωμετρικά κουρέματα και οι μοίρες στην κλήση των χωρισμάτων προτείνω να είναι στις 0-45-90, καθώς όσο πιο απλά είναι τα χωρίσματα τόσο πιο όμορφο και με διάρκεια στον χρόνο θα είναι το αποτέλεσμα.

Η μεγάλη διαφορά είναι στον τρόπο που κόβουμε τα μαλλιά: Κατά βάση τα κόβουμε πιο προσεκτικά γιατί τα σγουρά μαλλιά είναι ατίθασα και πρέπει να δείχνουν όσο το δυνατόν πιο φυσικά. Υπολογίζουμε πάντα το πόσο μαλλί αφαιρούμε και στο φιλάρισμα αλλά και στο μήκος, γιατί όντως τα σγουρά μαλλιά μαζεύουν στο στεγνό τους περισσότερο από όσο εμείς φανταζόμαστε ή από όσο υπολογίζαμε κατά την διάρκεια της διάγνωσης μας πριν το κούρεμα. Όσον αφορά στον τρόπο προτείνω την τεχνική twist cutting, δηλαδή στριφογυρίστε τα μαλλιά των χωρισμάτων και κόψτε τμηματικά έσω έξω το χώρισμα και όχι μόνο εξωτερικά, με το μέσο των λεπίδων του ψαλιδιού σε άνοιγμα 50%.

 DIY: Εύκολα χτενίσματα σε σγουρά μαλλιά! - MaryMary.gr

Γεωμετρία στα σγουρά μαλλιά


Η γεωμετρία στα σγουρά μαλλιά ορίζεται από το σύνολο του σχήματος σαν αποτέλεσμα, εννοώντας ότι στο τέλος, κοιτάζοντας τον καθρέπτη, τα μαλλιά έχουν ένα γεωμετρικό σχήμα γύρω από την πλαίσιο του. Θέλει μεγάλη προσοχή στα σγουρά μαλλιά το σημείο της φράντζας, καθώς μια κοντή φράντζα ίσως δυσκολέψει την καθημερινότητα της πελάτισσας μας.

 Τα καλύτερα προϊόντα για μαλλιά με μπούκλες - The Cover

Προϊόντα για σγουρά μαλλιά


Τα προϊόντα παίζουν τεράστιο ρόλο στα σγουρά μαλλιά. Τόσο τα ενυδατικά προϊόντα μετά το λούσιμο, οι θεραπείες και οι μάσκες αναδόμησης, αλλά και τα προϊόντα styling. Τα σγουρά μαλλιά είναι σε μεγάλο ποσοστό πιο αφυδατωμένα από τα ίσια. Αν προσθέσουμε και τις τεχνικές εργασίες και τον μεσογειακό καιρό, τότε η ενυδάτωση και ενδυνάμωση τους είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες που έχουν για να μην σπάνε στο ξεμπέρδεμα, να έχουν την φυσική τους ελαστικότητα, να διατηρούν το χρώμα περισσότερο και (το βασικότερο) να μην φριζάρουν.

Προσωπικά, αποφεύγω να βάζω προϊόντα με οινόπνευμα στα σγουρά μαλλιά μετά το κούρεμα, γιατί δεν μου ταιριάζει σαν αποτέλεσμα ένα σγουρό φυσικό μαλλί να είναι κοκαλωμένο σε στεγνό. Προτιμώ ειδικευμένες κρέμες για σγουρά και όταν τα μαλλιά είναι νωπά, στεγνώνω τα μαλλιά κατά 80% αφήνοντας το υπόλοιπο 20% νωπά για να στεγνώσει φυσικά με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Τους καλοκαιρινούς μήνες το ποσοστό που αφήνω τα μαλλιά μετα το κούρεμα νωπά είναι 50%.

 Ο απόλυτος οδηγός για φυσικά σγουρά μαλλιά!

Τελικό check στα σγουρά μαλλιά

Αφού έχουμε στεγνώσει τα σγουρά μαλλιά στη φυσική τους μορφή, δίνουμε μια τελευταία πιο ασύμμετρη νότα με το ψαλίδι ή το ξυράφι μας, ώστε να ολοκληρωθεί αισθητικά και οπτικά το τελικό αποτέλεσμα του κουρέματος. Μικρές λεπτομέρειες κρυφές και φανερές ψαλιδιές ή ξυραφιές στο ήδη υπάρχον γεωμετρικό σχήμα δίνουν περισσότερο όγκο, αλλά και μια αίσθηση μοναδικότητας στην πελάτισσά μας. 
Η συμβουλή μου είναι να εξηγήσουμε στις καλεσμένες μας που έχουν σγουρά μαλλιά πως είναι προνόμιο ο φυσικός όγκος και η κίνηση των μαλλιών στη μορφή μπούκλας και πως με ένα σωστό κούρεμα και με τα κατάλληλα προϊόντα θα έχουν πανεύκολα ένα διαχρονικά μοντέρνο στυλ!

 

 

 

 

 

 

πηγη:myextension



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου