Ο λόγος για τη τριχόπτωση, η οποία είναι πιο συνηθέστερη από όσο νομίζουμε καθώς σύμφωνα με έρευνες πλήττει το 40% των γυναικών στην Αμερική.
Η γυναικεία τριχόπτωση πρόκειται για ένα θέμα ταμπού, διότι είναι δεν συζητιέται εύκολα από τις γυναίκες που το βιώνουν. Μπορεί να πρόκειται για «λεπτό» θέμα συζήτησης, όμως όταν αφορά στην υγεία τότε πρέπει να καταφεύγουμε στην άμεση αντιμετώπιση, αλλά και να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους προκύπτει.
Είτε έχεις ξεκινήσει να χάνεις τα μαλλιά σου περισσότερο από το φυσιολογικό, είτε έχεις εμφανίσει σημάδια απώλειας σε διάφορα σημεία, δεν είσαι μόνη. Η τριχόπτωση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία μετά τα είκοσι χρόνια και το ίδιο ισχύει και για την λέπτυνση. Μπορεί η γενετική και οι ορμόνες να παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη κατάσταση, όπως η γενική υγεία του ατόμου, η δίαιτα και ο τρόπος μεταχείρισης των μαλλιών.
Stress
Το στρες αποτελούσε ανέκαθεν αρνητική επίπτωση της καθημερινότητας. Το στρες πρώτα προσβάλλει τη ψυχική υγεία και στη συνέχεια αυτό έχει επιπτώσεις στο σώμα μας, από τα μαλλιά μέχρι και τον τρόπο που αισθανόμαστε. Το στρες μπορεί με τον καιρό να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό μας και μια επίπτωση αυτής της αύξησης, είναι η απώλεια μαλλιών.
Το σώμα μας είναι σαν μια μηχανή. Μπορεί να λειτουργεί σωστά για πολλά χρόνια χωρίς τη δική μας συμβολή, ή την ανάγκη να τη συντηρήσουμε. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα όμως, η μηχανή αυτή χαλάει και βγάζει διάφορα προβλήματα, λόγω της ελλειπής συντήρησης στα χρόνια που πέρασαν. Σκέψου τη διατροφή και την άσκηση ως την ‘’συντήρηση’’ της μηχανής, η οποία μηχανή είναι το σώμα σου.
Μερικοί τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν την ένταξη χαλαρωτικών ασκήσεων στην ρουτίνα, όμως η γιόγκα και ο διαλογισμός, δυο πολύ κουλ γυμναστικές ασκήσεις που έχουν γίνει must τον τελευταίο καιρό. Η ισορροπημένη διαίτα είναι και αυτή σημαντικός παράγοντας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσεις ειδική δίαιτα. Απλώς φρόντισε να εντάξεις στη διατροφή σου όλα τα στοιχεία που απαιτεί ο οργανισμός σου καθημερινά, αφού όμως πρώτα επισκεφτείς τον γιατρό σου για να μάθεις τι ακριβώς λείπει από αυτόν.
Αυτοάνοσο Νόσημα
Η αλωπεκία είναι αποτέλεσμα ενός αυτοάνοσου νοσήματος. Τι σημαίνει αυτό; Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αποφασίζει ότι τα κύτταρα ενός σημείου στο σώμα είναι ξένα, τότε τους επιτίθεται. Αυτός ο τύπος αλωπεκίας έχει τη μορφή μιας στρογγυλής επιφάνειας στο κεφάλι, στην οποία απουσιάζουν μαλλιά.
Η αλωπεκία μπορεί να προκληθεί από ένα σωρό λόγους (θυροειδής, ορμονικό θέμα, ανεμία, κλπ). Ο πιο συνεθέστερος τρόπος αντιμέτωπισης περιλαμβάνει θεραπεία με ειδικές ενέσεις με στεροειδή, οι οποίες γίνονται από τον δερματολόγο. Όσο για τη θεραπεία, αυτή πρέπει να ξεκινάει αμέσως, μόλις το πρόβλημα εντοπιστεί. Όσο περισσότερο καιρό το πρόβλημα παραμένει, τόσο πιο μόνιμη γίνεται η κατάσταση.
Hairstyling
Ο χρυσός κανόνας είναι ότι όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Οι πολύ σφιχτές αλογοουρές, το συχνό βάψιμο μαλλιών και οι συνεχόμενες θεραπείες ισιωτικής μπορούν να καταστρέψουν τα μαλλιά και να προκαλέσουν απώλεια. Είναι μόνο λογικό, ότι όσο περισσότερο καταπονούνται τα μαλλιά, τόσο ευκολότερα θα πέφτουν από τη ρίζα. Το σπάσιμο προκύπτει συχνά από τέτοιες πρακτικές, ειδικά όταν προηγουμένως δεν έχει εφαρμοσθεί κάποιου είδους φροντίδας στη τρίχα.
Ευτυχώς η λύση για το συγκεκριμένο τύπο τριχόπτωσης είναι απλή και προφανής: άσε τις βαφές στην άκρη για αρκετό καιρό και ξεκίνα να φοράς τα μαλλιά σου σε ελεύθερο στυλ. Παράλληλα προμηθεύσου και ειδικές μάσκες περιποίησης και μπορείς να συμβουλευτείς ακόμα και τον κομμωτή σου, ο οποίος θα σου προτείνει μια καλή σειρά θεραπείας για το σπίτι. Αν έχεις καμμένες άκρες, τότε πήγαινε για ένα καλό κούρεμα. Με φροντίδα και προσοχή τα μαλλιά σου θα «ξανανιώσουν» σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Έλλειψη σιδήρου
Ο σίδηρος είναι εξαιρετικά απαραίτητος για το σώμα σου, καθώς η ουσία παράγει την πρωτεϊνη των μαλλιών, αλλά και όχι μόνο. Εμπλούτισε τη διατροφή σου τρώγοντας κόκκινα κρέατα και πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι. Η φερριτίνη είναι και αυτή απαιραίτητη για τον οργανισμό. Όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα τότε ευθύνεται για τη πλειοψηφία των περιπτώσεων στη τριχόπτωση των μαλλιών. Ο σίδηρος και η φερριτίνη είναι ευεργετικά για το σώμα, καθώς αυτές οι δυο ουσίες συμβάλλουν καθοριστικά την ανάπτυξη της τρίχας.
Εγκυμοσύνη
Τα επίπεδα οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνονται και επηρεάζουν τον κύκλο της τρίχας. Όταν μια γυναίκα γεννήσει, τα επίπεδα αυτά επιστρέφουν στο φυσιολογικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά που μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να πέφτουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της απότομης αλλαγής. Παρόλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η απώλεια των μαλλιών σε αυτή τη περίπτωση είναι φυσιολογική. Η τριχόπτωση διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα, δεν είναι σίγουρο αν θα συμβεί σε όλες τις εγκυμονούσες. Μόνο το 50% των γυναικών υποφέρει από το συγκεκριμένο τύπο τριχόπτωσης, ενώ οι υπόλοιπες δεν επηρεάζονται καθόλου.
πηγη:onmed
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου