Πιτυρίδα, ο λόγος που έχεις σταματήσει να φοράς μαύρα και να τινάζεις τα μαλλιά σου με χάρη.
Στη πραγματικότητα η συνηθισμένη αυτή πάθηση αποτελεί σπάνια σοβαρή περίπτωση. Παρόλα αυτά μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητική και αντιαισθητική. Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις έτσι ώστε να ξεφορτωθείς τα «χιόνια στο καμπαναριό».
Τι είναι η πιτυρίδα;
Η πιτυρίδα, οι ξηρές, λευκές νιφάδες του δέρματος, που βρίσκονται στους ώμους και το τριχωτό της κεφαλής, είναι μία ακίνδυνη, χρόνια πάθηση, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλεί φαγούρα.
Η πιτυρίδα προκαλείται από υπερβολική απολέπιση του τριχωτού. Κάθε δύο εβδομάδες, τα κύτταρα της επιδερμίδας στο τριχωτό ανανεώνονται φυσιολογικά και απορρίπτονται με τη μορφή μικρών, αόρατων λεπιών. Ωστόσο, λόγω ορισμένων παραγόντων, η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων μπορεί να επιταχυνθεί. Σχηματίζονται συστάδες νεκρών κυττάρων που ονομάζονται πιτυρίδα. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη διαταραχή, που σπάνια είναι σοβαρή, αλλά είναι αντιαισθητική.
Για τους περισσότερους εφήβους και ενήλικες, η πιτυρίδα εντοπίζεται εύκολα και με γυμνό μάτι: είναι οι λευκές, λιπαρές νιφάδες, που βρίσκονται διάσπαρτες στα μαλλιά και τους ώμους, ενώ ενδεχομένως να ακολουθείται και από φαγούρα. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πτώσης των μαλλιών (ειδικά το χειμώνα) αλλά συνήθως το καλοκαίρι είναι μία καλή εποχή, καθώς η πιτυρίδα μειώνεται.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών (56%) αποδίδει την πιτυρίδα στο άγχος, κάτι που δεν είναι λάθος, γιατί όντως η πιτυρίδα παρουσιάζει έξαρση σε περιόδους stress και αυτό φαίνεται να οφείλεται στην υπερπαραγωγή των ορμονών του stress. (αδρεναλίνη,νοραδρεναλίνη), κάτι που οδηγεί σε αύξηση του μεγέθους και του αριθμού των σμηγματογόνων αδένων, υπό την επήρεια των ορμονών.
Αιτίες
- Το άγχος είναι ένας κοινός παράγοντας που επηρεάζει με έντονο τρόπο την ψυχολογία, αλλά και το σώμα. Η πιτυρίδα μπορεί να εμφανιστεί με το άγχος, ενώ αν δεν το αποβάλλεις, ή τουλάχιστον να το ελέγχεις, τότε μπορεί να εξαπλωθεί.
- Ξηρό δέρμα. Πρόκειται για την πιο απλή μορφή, η οποία συνήθως εμφανίζεται το χειμώνα, όταν ο αέρας είναι κρύος και τα δωμάτια έχουν υπερθερμανθεί, προκαλώντας φαγούρα και απολέπιση του δέρματος. Η πιτυρίδα συνήθως ελαττώνεται το καλοκαίρι όχι μόνο λόγω καιρού, αλλά και λόγω της βιταμίνης D που λαμβάνει το σώμα από τον ήλιο.
- Ερεθισμένο, λιπαρό δέρμα. Αυτή η κατάσταση είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες της πιτυρίδας και χαρακτηρίζεται από λιπαρό δέρμα. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το κεφάλι, αλλά και άλλες περιοχές πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες, όπως τα φρύδια, τις πλευρές της μύτης, τις άκρες των αυτιών, το στέρνο, τη βουβωνική χώρα και μερικές φορές τις μασχάλες.
- Μη συχνό λούσιμο. Αν δε λούζεσαι τακτικά, τα έλαια και τα κύτταρα του δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να δημιουργήσουν πιτυρίαση.
- Η συχνή χρήση προϊόντων styling και η λάθος περιποίηση των μαλλιών, μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής. Το φυσικό περιβάλλον του κεφαλιού μπορεί να διαταραχθεί λόγω της έντονης θερμότητας και χημικής επεξεργασίας, για αυτό η σωστή φροντίδα των μαλλιών είναι άκρως σημαντική.
Τα θετικά νέα είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις της πιτυρίδας δε χρειάζονται ιατρική φροντίδα, αλλά αν έχεις έντονο κνησμό στο κεφάλι, πρήξιμο, ή κοκκίνισμα, τότε μην το σκεφτείς δεύτερη φορά να επισκεφθείς τον δερματολόγο. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές η πιτυρίδα μπορεί εύκολα να ελεγχθεί. Στις περισσότερες ήπιες περιπτώσεις, ενδεχομένως να μη χρειαστεί τίποτα περισσότερο από καθημερινό λούσιμο με ένα απαλό σαμπουάν, αλλά σε πιο επίμονες περιπτώσεις, επιβάλλεται η χρήση ειδικών φαρμακευτικών σαμπουάν.
Πρόλαβε την!
- Φρόντισε να λούζεσαι συχνά και να ξεπλένεις καλά τα μαλλιά σου. Προτίμησε σαμπουάν με ήπια δράση για συχνή χρήση.
- Περιόρισε τη χρήση προϊόντων styling όπως gel, αφρό ή κερί που μπορεί να ξηράνουν το τριχωτό και να προκαλέσουν ερεθισμό.
- Προσπάθησε να αποφύγεις την έντονη ζέστη ή το υπερβολικό κρύο που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
- Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ψευδάργυρο, ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β και Ε.
- Μείωσε όσο περισσότερο γίνεται το καθημερινό άγχος.
- Μπορείς πριν το λούσιμο να κάνεις απαλό μασάζ στις ρίζες των μαλλιών σου, χρησιμοποιώντας την ευεργετική δύναμη των αιθέριων ελαίων (jojoba, λεβάντα, tea tree oil, κλπ).
- Αν το πρόβλημα επιμένει, ήρθε η ώρα να αναλάβει ο δερματολόγος.
πηγη:onmed
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου