Κατηγορούν τη βιομηχανία της μόδας για «λευκές» πασαρέλες

Κατηγορούν τη βιομηχανία της μόδας για «λευκές» πασαρέλες

Συνεχώς αυξάνονται οι κατηγορίες σε βάρος της βιομηχανίας της μόδας για στροφή προς την επιλογή λευκών μοντέλων στις παρουσιάσεις των νέων συλλογών.



Οι επικριτές κατηγορούν τους μεγάλους οίκους ότι στοχεύουν στο «άσπρισμα» των ντεφιλέ τους επιλέγοντας μόνο λευκά μοντέλα. Αλλά οι σχεδιαστές αντιτίθενται στους ισχυρισμούς για ρατσιστική συμπεριφορά.



Η σχεδιάστρια μόδας Μπουρχά Τζαράρ μετά την παρουσίαση της συλλογή της για λογαριασμό του οίκου Lanvin, δήλωσε στους δημοσιογράφους όταν την ρώτησαν εάν ήταν σημαντικό γι αυτήν να παρουσιάσει στην πασαρέλα γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και φυλών: «Αυτό είναι ακριβώς που ήθελα να εκφράσω». Και συνέχισε: «Μου αρέσει να εμφανίζω μία μικτή εικόνα στα σόου που παρουσιάζω».


Είναι όμως, ο Τζέιμς Σκάλι, αυτός που επικρίνει την βιομηχανία μόδας για ρατσισμό, που εδώ και δεκαετίες ψάχνει και ανακαλύπτει τα νέα κορίτσια που θα ανέβουν στις πασαρέλες των πιο μεγάλων οίκων της μόδας. Τώρα επικρίνει τους υπόλοιπους κυνηγούς ταλέντων και τα αφεντικά τους. «Στον οίκο Balenciaga, 150 μοντέλα έμειναν για ώρες σε ένα σκοτεινό δωμάτιο περιμένοντας να επιλεγούν, ενώ οι εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν πάει για να φάνε μεσημεριανό», έγραψε στο Instagram.



Ο οίκος, που αποτελεί μέλος του ομίλου Kering, αποχώρησε από το πρακτορείο μοντέλων που διαθέτει ο Σκάλι, λίγο πριν παρουσιάσει την τελευταία του συλλογή. Επιπλέον ο πράκτορας μοντέλων έγραψε ότι ένας μεγάλος οίκος προσπάθησε να ανεβάσει στην πασαρέλα κορίτσια ηλικίας 15 χρόνων, όταν το ελάχιστο όριο ηλικίας έχει οριστεί στα 16 χρόνια.


Πάντως πολλές είναι οι εταιρείες, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, που έχουν θορυβηθεί από τις κατηγορίες αυτές και σίγουρα δεν θέλουν να θεωρηθούν πως ανήκουν στους οίκους που υιοθετούν ρατσιστικές συμπεριφορές.


Ο Αντουάν Αρνό, γιος του Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής της LVMH του ομίλου Berluti και η σύζυγός του, το μοντέλο Ναταλία Βοντιάνοβα, προέτρεψαν όποιον παρατηρήσει ρατσιστικές συμπεριφορές στην εταιρεία, να τις καταγγείλει απευθείας σ’ αυτόν.


Πάντως παρά τις αντιδράσεις και τους ισχυρισμούς της 46χρονης Τζαράρ που είναι μαροκινής καταγωγής για την ποικιλομορφία στην επίδειξη μόδας του οίκου Lanvin, σημειώνεται ότι από τα 42 μοντέλα που συμμετείχαν δύο από αυτά, η Τζόουν Σμολς και η Αλίσια Μπούρκ, ήταν μαύρα και άλλα δύο, η Λούπινγκ Γιανγκ και η Γιου Χαν, ήταν Κινέζες.






πηγη:marieclaire


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου