Η σχέση των γυναικών με τα μαλλιά τους χρονολογείται τόσο παλιά όσο η αρχή του χρόνου.
Η Βίβλος περιγράφει μια γυναίκα με πολύ πλούσια μαλλιά, σαν να της έχει δοθεί “η χάρη”. Παράλληλα, οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν σε μεγάλη υπόληψη τα μαλλιά, καθώς ο ρόλος τους ήταν διαφορετικός από ότι είναι σήμερα. Μάλλον για αυτό υπάρχουν τόσα πολλά ιστορικά γεγονότα τα οποία σχετίζονται με τα μαλλιά.
Εμείς επιλέξαμε τα πιο ενδιαφέροντα και εσύ, ρίξτους μια ματιά.
LADY GOVINA/ Τον 11ο αιώνα στο Coventry της Αγγλίας η Lady Godiva ίππευσε γυμνή ένα άλογο καλυπτόμενη μόνο από τα μακριά μαλλιά της. Οι πράξεις της έγιναν γνωστές ως ενέργειες ελευθερίας και ομορφιάς.
SUTHERLAND SISTERS/ Οι αδερφές Sutherland θεωρούνταν ότι είχαν το πιο αισθησιακό show στο τσίρκο στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτό οφείλονταν στα μακρυά μαλλιά τους που έφταναν μέχρι τον αστράγαλο. Το μήκος των μαλλιών Sarah, Victoria, Isabella, Grace, Naomi, Mary και Dona έφτανε συνολικά τα 11 μέτρα.
CHINA WOMEN/ Την δεκαετία του 1950 όλες οι γυναίκες στην Κίνα έκοψαν τα μαλλιά τους σε κοντό καρέ. Τα “μαλλιά της απελευθέρωσης” ήταν ένα σύμβολο ανεξαρτησίας για όλες τους. Το στυλ ευνοήθηκε ιδιαίτερα από γυναίκες κομμουνίστριες και μεταδόθηκε πολύ γρήγορα στην Κίνα.
MBALANTU WOMEN/ Τα κορίτσια από το Mbalantu στην Νότια Ανγκόλα ξεκινούν ένα τελετουργικό για τα μαλλιά τους στην ηλικία των 12 ετών, όπου καλύπτουν τα μαλλιά τους με φλοιούς δέντρων. Μόλις φτάσουν τα 16 προσθέτουν μακριές πλεξούδες που φτάνουν το πάτωμα.
Rastahair/ Τα ράστα υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο Σαμψών στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται από ερευνητές ότι είχε ράστα. Στην θρησκεία Rastafarian τα ράστα προσωποποιούν την χαίτη του λιονταριού από το Λιοντάρι της Ιουδαίας. Επίσης, οι Rastafari πιστεύουν ότι τα μαλλιά εμπεριέχουν σωματική και πνευματική δύναμη. Για να κρατήσουν το μέγιστο επίπεδο ενέργειας, γυρίζουν τα μαλλιά σε ράστα.
NATIVE INDIANS/ Τα μακρυά και λαμπερά μαλλιά των ιθαγενών Αμερικανών συμβόλιζαν την σωματική δύναμη ή την δύναμη του πνεύματος. Συνήθως έκοβαν τα μαλλιά τους όταν θρηνούσαν την απώλεια ενός συγγενή. Τα κομμένα μαλλιά τοποθετούνταν σ’ ένα ποτάμι για να δηλώσουν την επιστροφή των μαλλιών στην γη. Όταν στρατολογούταν η αφρόκρεμα των ιθαγενών Αμερικανών για να υπηρετήσουν στον στρατό, όλοι αποτύγχαναν στην εκπαίδευση και στα τεστ, αμέσως μετά το κούρεμα των μαλλιών τους. Πριν κάνουν το στρατιωτικό τους κούρεμα οι άντρες διέπρεπαν στον εντοπισμό τροφής και στις δυνατότητες επιβίωσης. Πίστευαν ότι χωρίς τα μακρυά μαλλιά δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην έκτη αίσθηση τους και δεν θα εμπιστεύονταν το ένστικτό τους.
Queen Elizabeth/ Η Βασίλισσα Ελισάβετ η πρώτη της Αγγλίας, καθιέρωσε μια μόδα κατά την διάρκεια της βασιλείας της. Οι γυναίκες της αριστοκρατικής τάξης αντέγραφαν τις κόκκινες τρέσες της βασίλισσας, αναμιγνύοντας την βαφή με κρόκο, λάδι και κύμινο. Ακόμα και το φριζάρισμα των μαλλιών της βασίλισσας Ελισάβετ αντιγράφηκε!
ASIA/ Σε χώρες όπως η Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα, στους αρχαίους χρόνους το κόψιμο των μαλλιών ισούταν με εξορία. Επίσης, τα μακρυά μαλλιά είναι χαρακτηριστικό της γυναικείας φύσης.
DIY 1940/ Παρά την εξέλιξη των χτενισμάτων, οι γυναίκες ανέκαθεν προσπαθούσαν να βρίσκουν τρόπους να βελτιώνουν την εμφάνισή τους. Εδώ είναι ένα πρώιμο DIY που κολάκευε το προφίλ των γυναικών, το 1940.
πηγη:myextension
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου